10 Ιαν 2008

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ "ΚΑΡΦΟΥΡ"- "ΡΕΝΟ" - "ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ"!



ΆΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"
 
ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ «ΚΑΡΦΟΥΡ» - «ΡΕΝΟ» - ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο ταξικός αγώνας έφερε αποτέλεσμα
Ο συνεπής ταξικός αγώνας και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, μακριά από κάθε συμβιβασμό και με ξεκάθαρο το μέτωπο ενάντια στην εργοδοσία, την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αυτό το αισιόδοξο για την εργατική τάξη και διαχρονικά δοκιμασμένο συμπέρασμα προκύπτει από τη δράση των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από τις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουν καθημερινά στους χώρους δουλιάς.
Μάχες όπως αυτές που δόθηκαν τούτες τις μέρες στις μεγάλες επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» και «Ρενό» και εξανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις εργαζόμενων συνδικαλιστών που είχε κάνει, με στόχο να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας μετά την απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Ανάλογη νικηφόρα μάχη δόθηκε και στο Δήμο Πετρούπολης, όπου η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα επαναπροσλάβει απολυμένους εργαζόμενους, ότι δε θα κάνει άλλες απολύσεις και ότι θα ικανοποιήσει συγκεκριμένα αιτήματα.
Τα καλά μαντάτα άρχισαν να φτάνουν από προχτές. Κάτω από την καθοριστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, η διεύθυνση της αντιπροσωπείας της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ρενό» στη Ν. Φιλαδέλφεια αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους που είχε απολύσει στις 31 Δεκέμβρη, δυο από τους οποίους είχαν απεργήσει στις 12 Δεκέμβρη. Η ανακοίνωση της επαναπρόσληψης έγινε λίγες ώρες μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Μετάλλου και άλλων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας στην επιχείρηση. Ενώ είχαν προηγηθεί συνεχείς παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων.
Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η γραμμή του ταξικού ασυμβίβαστου αγώνα, αποδεικνύονται το μοναδικό σταθερό αποκούμπι των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο κύρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που κερδίζει μέρα με τη μέρα νέες εργατικές συνειδήσεις.



«ΚΑΡΦΟΥΡ»
Γυρνάνε στη δουλιά τους οι δύο συνδικαλίστριες
Τον αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική και την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων χαιρετίζει το σωματείο
Η πολυεθνική εταιρεία «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία» αναγκάστηκε χτες να δεσμευτεί για την επαναπρόσληψη των δυο συνδικαλιστριών, Φωτεινής Νικολάου και Δήμητρας Τσιαντούλα, που απέλυσε από το κατάστημα «Μαρινόπουλος» στην Καλαμπάκα, γιατί πρωτοστάτησαν στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας, στις 12 Δεκέμβρη. Η άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία», η αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ και άλλων ταξικών συνδικάτων που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, δεν άφησαν περιθώρια στην εργοδοσία.
Οι ταξικές δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν εξορμήσεις στα καταστήματα της πολυεθνικής σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησαν συμβολικούς αποκλεισμούς καταστημάτων, ακόμα και κατά τη διάρκεια των γιορτών, κάνοντας καθαρή την απόφασή τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από το αίτημα να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων ορίστηκε στα συλλαλητήρια που διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα το ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη.
Σε ανακοίνωσή του το σωματείο στις παραπάνω επιχειρήσεις, χαιρετίζει και ευχαριστεί όλους τους εργαζόμενους, όλα τα ταξικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα και προπάντων το ΠΑΜΕ, που με την αποφασιστική και αλληλέγγυη αγωνιστική τους δράση καθώς και με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη θετική, για τις εργαζόμενες, κατάληξη.
Τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις δυο συνδικαλίστριες και «καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η αλληλεγγύη, η συλλογική δράση και ο αγώνας των εργαζομένων φέρνουν πάντα αποτελέσματα». «Η συμμετοχή μας στο σωματείο μας και η ενότητά μας μέσα από αυτό, είναι η μοναδική εγγύηση για τα δικαιώματά μας» σημειώνει το σωματείο και υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας τώρα όλων μας πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμικός και αποφασιστικός στη διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων μας, στις κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες, στην παρεμπόδιση της αντιλαϊκής και αντιασφαλιστικής επίθεσης που δεχόμαστε».
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλώντας όλους τους εμποροϋπάλληλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη (η προσυγκέντρωση του κλάδου έχει οριστεί στις 5 το απόγευμα έξω από τα γραφεία του συλλόγου - πλ. Μητροπόλεως 10). Μετά την ανάκληση των απολύσεων, το ΔΣ του σωματείου στα «Καρφούρ» αναστέλλει την πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει για το Σάββατο.



ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Νικηφόρα απεργιακή μάχη
Με επιτυχία στέφθηκε και ο συνεπής απεργιακός αγώνας που έδωσαν μέχρι και χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης αναγκάζοντας τη δημοτική αρχή που στηρίζεται από το ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω τις αντεργατικές αποφάσεις της. Ετσι χτες, τρίτη συνεχόμενη μέρα της απεργίας και ύστερα από πολύμηνους απεργιακούς και άλλους αγώνες, η δημοτική αρχή διά του δημάρχου Στ. Βλάχου δεσμεύτηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις και να καταβάλλει άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης. Ενώ δεσμεύτηκε ακόμα ότι δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τη Δημοτική Επιχείρηση αλλά μετά το κλείσιμό της θα περάσουν στο δήμο.
Μετά από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεών τους. Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων παραβρέθηκαν -εκφράζοντας συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα τους - ο Γ. Καταχανάς, από τη Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ο Γ. Γιώγος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία».



Ζητάει και το βόδι!
Με μια ανακοίνωση που τον εκθέτει και συνάμα τον αποκαλύπτει στους εργαζόμενους, ο ΣΥΝ καταφέρεται ενάντια στο Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης, λέγοντας ότι η κριτική που του ασκεί για τις απολύσεις «βοηθάει μόνο τον κομματικό φορέα από τον οποίο εκπορεύεται, αποπροσανατολίζει και δεν εξυπηρετεί την ενότητα των εργαζομένων μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης». Στην ίδια ανακοίνωση προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά, ισχυριζόμενος ότι αγωνίζεται για τα δικαιώματα των συμβασιούχων γιατί πάλεψε να ψηφιστεί η κοινοτική οδηγία 99/70, που ψευδώς ισχυρίζεται ότι μετατρέπει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Το θράσος του ΣΥΝ δεν έχει όρια. Η αλήθεια είναι ότι στο δήμο συνδιοικεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ και είναι εξίσου υπεύθυνος για τις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις, όπως και σε κάθε άλλο δήμο όπου συμπράττει με τους εταίρους του δικομματισμού. Συνεπώς, η κριτική από τη σκοπιά των εργαζομένων είναι επιβεβλημένη. Πολύ περισσότερο όταν ο ΣΥΝ επιχειρεί εκεί που τους χρωστάει να τους πάρει και το βόδι. Δηλαδή, όχι μόνο να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τις απολύσεις, αλλά και να εμφανιστεί υπέρμαχος της σταθερής δουλιάς, επικαλούμενος μια οδηγία που καθ' ομολογία της ίδιας της ΕΕ μόνο στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων δε στοχεύει. Δικαιολογημένη η ταραχή του ΣΥΝ. Ο αγώνας των εργαζομένων της Πετρούπολης όμως έκατσε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...