28 Φεβ 2008

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

δημοσίευμα από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" 
Δεδομένο το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών
Αναδίπλωση από τις δηλώσεις τους για νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση το φθινόπωρο επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σαρωτικές και καθολικού χαρακτήρα θα είναι οι ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.
Πέρα από την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στο σφαγιασμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ενδεικτική είναι η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στον αντιασφαλιστικό νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη και για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και στη συνέχεια θα εκδοθεί «εκτελεστική πράξη του νόμου», προκειμένου - όπως δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος - «να οριστούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά». Η εκτελεστική αυτή πράξη, όπως διευκρίνισε, μπορεί να είναι είτε υπουργική απόφαση είτε προεδρικό διάταγμα.
Παράλληλα, επιχείρησε να αναδιπλωθεί σε ό,τι αφορά τις ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο, σε μια προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων. «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μεταβάλει το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, παραδεχόμενος ότι η προχτεσινή τοποθέτησή του «ήταν ασαφής» και δημιούργησε «κάποιες κρίσεις».
Αυτό που θα γίνει, συμπλήρωσε, είναι «διάλογος» για το νέο μισθολόγιο. «Η δεύτερη φάση αναφέρεται στο διάλογο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δε μιλάμε για άλλο Ασφαλιστικό. Το Ασφαλιστικό είναι αυτό που θα κατατεθεί» απάντησε σε άλλη ερώτηση.
Κομμάτι της επίθεσης και οι αλλαγές στην ΠΦΥ
Στη συμπλήρωση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας προχωρά η κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, το νομοσχέδιο «κατατίθεται αυτές τις ώρες στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής». Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ είναι η μετακύληση όλων των οικονομικών βαρών στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, οι οποίοι θα πληρώνουν με την κάρτα υγείας που θα έχει πίστωση με συγκεκριμένο ποσό.
Ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε στην ερώτηση αν αποφασίστηκε να μεταφερθεί ο κλάδος Υγείας του ΙΚΑ υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, όπως ο ίδιος ζήτησε δημόσια. Πάντως μια απ' τις άμεσες στοχεύσεις του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ είναι ένας ενιαίος κανονισμός παροχών για όλες τις μονάδες με «στόχο το λιγότερο κόστος».