29 Ιουλ 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 65 ΩΡΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Αθήνα 28/7/2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί στο ακέραιο τις επιταγές της Ε.Ε., του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.
Στην Ε.Ε. της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της στρατηγικής της Λισσαβόνας (κερδοφορία του κεφαλαίου), της Λευκής και Πράσινης Βίβλου (πετσόκομμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων), τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, διαγωνίζονται το ένα το άλλο εναλλασσόμενα στην εξουσία, ποιο θα θεσπίσει τους περισσότερους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους.
Η 7ημερη εργασία των 65 ωρών (12-13 ώρες εργασίας ημερησίως) είναι βασική προϋπόθεση ώστε να διαμορφωθεί ένα αντεργατικό πλαίσιο που θα ευνοεί την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου
Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η απελευθέρωση του ωραρίου, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί διαχρονικό στόχο όλων ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Συμπαραστάτες σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε Ομοσπονδία και ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).
Είναι αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που συναίνεσαν και υπέγραψαν για την απελευθέρωση του ωραρίου που έχουν βαριές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο, είναι αυτοί που αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής στο Συνδικαλιστικό Κίνημα.
Η απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο δεν αύξησε τις θέσεις εργασίας, δεν διευκόλυνε ούτε στο ελάχιστο τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, θα φέρει αύξηση της ακρίβειας από την μονοπώληση της αγοράς από τις πολυεθνικές, θα αυξήσει την ανεργία, το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση, τις ελαστικές μορφές εργασίας θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μαζικοποιήσουν το ταξικό σωματείο τους και το ΠΑΜΕ και να παλέψουν για:
· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
· Εθνικό, ενιαίο, υποχρεωτικό ωράριο μέχρι 48 ώρες.
· 35ωρο-7ωρο-5θήμερο.
· Κατάργηση ωρομίσθιου, μερικής απασχόλησης, πλήρης σταθερή δουλειά για όλους.
Τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται από την Ε.Ε. και όλα προωθούνται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεν είναι νομοτέλεια.
Η πάλη των εργαζομένων μέσα από τα ταξικά τους σωματεία είναι αυτή που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές ώστε οι εργαζόμενοι να γίνουν κάτοχοι του πλούτου τους.
Αμφισβητούμε το δικαίωμα των πολυεθνικών να καθορίζουν τη ζωή των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα, παλεύουμε για χονδρικό και λιανικό εμπόριο που θα το κατέχει η τάξη που παράγει τον πλούτο, εμπόριο που θα εξυπηρετεί τις ποιοτικές και κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ