16 Σεπ 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Αθήνα 16/9/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ
ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Συνάδελφοι-σες
Αυτήν την ώρα έχουμε καθήκον να μπούμε όλοι στη μάχη και να εμποδίσουμε τη σφαγή των Βαρέων-Ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που οργανώνει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα της διορισμένης επιτροπής που ανέλαβε αυτή τη βρώμικη δουλειά.
· Ετοιμάζονται να πετάξουν έξω από τα ΒΑΕ πάνω από 300.000 εργάτες ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική κατάργηση αυτής της κατάκτησης.
· Κατηγοριοποιούν κλάδους, επαγγέλματα, χώρους δουλειάς διαμορφώνοντας το έδαφος για την κατάργηση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια νωρίτερα, για τη μείωση μισθών και συντάξεων.
· Επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους με τη διεστραμμένη τακτική που λέει ¨ να μην ανησυχούν οι παλιοί τώρα θα εξαιρεθούν από τα ΒΑΕ οι νεοασφαλιζόμενοι. Αυτή την τακτική ακολούθησαν και γι8α την απελευθέρωση του ωραρίου και για να επιβάλουν τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Σήμερα χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και παλιοί και νέοι δουλεύουν με ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, μισό ασφάλιστρο, μισή ζωή.
Στον κλάδο του εμπορίου οι ειδικότητες που εξαιρούνται από τα ΒΑΕ σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής είναι:
1. Ταμίες πολυδύναμων Σ.Μ. Πωλητές χονδρικού εμπορίου. Καφεκόπτες που χειρίζονται αλεστικές μηχανές ιπποδύναμης άνω των 5 ίππων.
2. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο τροφίμων κλπ συναφών ειδών, καφεκοπτεία: όσοι προετοιμάζουν για πώληση τα καταψυγμένα προϊόντα εφόσον απασχολούνται και στους θαλάμους και προθαλάμους ψύξης .

Από το 1990 τα ΒΑΕ έχουν μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου.
Το 1997, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό το Σημίτη, ο καθηγητής Σπράος σύμβουλος του πρωθυπουργού, με έκθεση του ζήτησε την κατάργηση των ΒΑΕ .
Η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού και κατάργηση των ΒΑΕ, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί συστατικό στοιχείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν σα στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες έχουν συμφωνήσει τα κόμματα του δικομματισμού.
Η επίθεση στα ΒΑΕ συνδέεται άμεσα με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις , την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την εμπορευματοποίηση της υγείας-πρόνοιας με συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, ζωής, των συνθηκών πρόληψης και προστασίας της υγείας για το σύνολο των εργαζομένων.




Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο η κατάργηση του 8ωου, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι αυξημένες υπερωρίες, η εντατικοποίηση της εργασίας, η επικείμενη κατάργηση της Κυριακής αργίας, ο χρόνος μεταφοράς των εργαζομένων στην επιχείρηση, η προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη φθορά της εργατικής δύναμης και της υγείας των εργαζομένων, την εμφάνιση νέων ασθενειών, περισσότερο σύνθετων κινδύνων για την υγεία, ειδικότερα στις εργαζόμενες μητέρες.
Μερικά παραδείγματα: Η συνεχής ορθοστασία προκαλεί μυοσκελετικές διαταραχές όπως και κακή αιμάτωση του εμβρύου ( για τις εργαζόμενες γυναίκες που θα γίνουν μητέρες).
Η έκθεση σε δονήσεις και κραδασμούς, Η μεταφορά βαρών από εργαζόμενους και εργαζόμενες δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ανατομικό σύστημα των εργαζομένων, ειδικότερα στις γυναίκες προβλήματα στην περίοδο της εγκυμοσύνης .
Επιδράσεις στην υγεία από το ¨ Σύνδρομο του αρρώστου κτιρίου¨ που συνδέονται με τα προβλήματα που οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων και συνδέονται ακόμα και με παθήσεις που επηρεάζουν ακόμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η κατάργηση των ΒΑΕ συνδέεται και με την κάρτα νοσηλείας που ετοιμάζει η κυβέρνηση και με τα εργατικά ατυχήματα και με τους θανάτους στους χώρους εργασίας (δυστυχώς έχουμε τέτοια παραδείγματα στο εμπόριο) και με την εμφάνιση νέων επαγγελματικών ασθενειών όπως και ψυχικών ασθενειών.
Η κατάργηση των ΒΑΕ απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να αποζημιώνουν τον εργαζόμενο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, να καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας κ.ά.
Συνάδελφοι-σες
Ευθύνες για αυτή την επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα έχουν εκτός από τα δυο αστικά κυβερνητικά κόμματα και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να αποκρύψει την ευθυγράμμιση της επίθεσης στα ΒΑΕ με τη συνολική επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, με τις επιλογές της Λευκής και της Πράσινης Βίβλου που ο ΣΥΝ ψήφισε και σε επίπεδο Ευρωβουλής και σε επίπεδο Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Μεγάλες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ γιατί στήριξε τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα γιατί συμμετείχε στην επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για την κατάργηση των ΒΑΕ και την ¨κοπάνησε¨ όταν ήδη είχε συμβάλει να γίνει η ζημιά.
Συνάδελφοι-σες
Ζούμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ζούμε την εντατικοποίηση, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το λιγοστό ελεύθερο χρόνο, την εργοδοτική τρομοκρατία , την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας .
Χτυπήστε αποφασιστικά τους ισχυρισμούς που λένε ότι η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κάνουν περιττό το θεσμό των ΒΑΕ.
Η φθορά της εργατικής δύναμης και της υγείας των εργαζομένων κάνουν αναγκαία τη διεύρυνση όχι μόνο τη μη κατάργηση των ΒΑΕ αλλά και την ένταξη στα ΒΑΕ των αποθηκάριων, των πωλητών-πωλητριών, των εργαζομένων στα Σ.Μ. στα ψυγεία με την παράλληλη μείωση του εργάσιμου χρόνου και τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων αυτών κατά πέντε χρόνια νωρίτερα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Προστασία και διεύρυνση των ΒΑΕ.
2. Πλήρη σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο-5θήμερο-35ωρο και 6ωρο-5θήμερο-30ωρο για τα ΒΑΕ. Αύξηση ημερών αδείας. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
3. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
4. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
5. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δημιουργία σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στα πλαίσια αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ. Τακτικές εξετάσεις για όλους τους εργαζόμενους.
6. Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου και πληρωμή του ασφάλιστρου από την εργοδοσία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ