1 Ιουλ 2008

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΓΕΝΙΚΑ
Οι αποδοχές των μισθωτών με εξαρτημένη σχέση εργασίας καταβάλλονται κατά βάση με τη μορφή ημερομισθίου ή μηνιαίου μισθού. Ο μισθός ή το ημερομίσθιο οριοθετούνται στο ελάχιστο από τον κατώτερο μισθό λη το κατώτερο ημερομίσθιο της οικείας Συλλογικής σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και τις προσαυξήσεις που δίνουν τα επιδόματα πολυετούς, τα ανθυγιεινά επιδόματα και το επίδομα γάμου. Ακόμα μπορούν να προσαυξηθούν από πριμ παραγωγικότητας, πριμ παρουσίας, ποσοστά επί των πωλήσεων, επίδομα θέσης κ.λπ.
Οι βασικές αποδοχές του μισθωτού χωρίς τα πριμ και τα έξτρα, δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες από αυτές που ορίζουν οι οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή οι Διαιτητικές αποφάσεις.
Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)
Υπογράφεται μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) και των πιο αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών της χώρας.
Η σύμβαση αυτή ορίζει τα κατώτερα όρια αμοιβής των ανειδίκευτων εργαζομένων που δεν τους καλύπτει κάποια άλλη κλαδική σύμβαση με ευνοϊκότερους ενδεχομένως – όρους αμοιβής.
Ακόμα η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. καθορίζει βασικά θεσμικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας, όπως για παράδειγμα οι ώρες της εβδομαδιαίας απασχόλησης, οι ημέρες της άδειας, τα ποσά των αποζημιώσεων και πολλά άλλα.
Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε)
Υπογράφονται μεταξύ των Ομοσπονδιών εργατικών σωματείων που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής και των πιο αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών του ίδιου κλάδου.
Οι συμβάσεις αυτές έχουν πανελλαδική εμβέλεια και καθορίζουν τα κατώτατα όρια αμοιβής των εργαζομένων του κλάδου κατά κατηγορίες σύμφωνα με τις ειδικότητες τους και τα άλλα τους προσόντα.