27 Ιαν 2009

Σκληρή αναμέτρηση για την απόλυση στα «Τζάμπο»




άρθρο από την εφημερίδα Ριζοσπάστης
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σκληρή αναμέτρηση για την απόλυση στα «Τζάμπο»
Σχέδιο τρομοκρατικών συλλήψεων έβαλε σε εφαρμογή η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της, θέλοντας να σπάσει τους αποκλεισμούς 29 καταστημάτων το περασμένο Σάββατο. Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες στην Αθήνα, ύστερα από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Μια σημαντική μάχη από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη έδωσε το περασμένο Σάββατο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποκλείοντας ταυτόχρονα και για περισσότερες από 3 ώρες, 29 καταστήματα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» σε όλη τη χώρα, δίνοντας έτσι αποφασιστική συνέχεια στον αγώνα για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου. Τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, πλήθος ακόμα συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και μαζί τους εκατοντάδες Κομμουνιστές και Κομμουνίστριες, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, έδωσαν οργανωμένα και περιφρουρημένα τη μάχη ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την αστυνομία, που η κυβέρνηση επιστράτευσε για να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές, υπερασπιζόμενη και μ' αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Σ' αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η τρομοκρατική σύλληψη το μεσημέρι του Σαββάτου δύο διαδηλωτών από το κατάστημα του Ταύρου. Η αποφασιστικότητα, όμως, των ταξικών δυνάμεων, που προχώρησαν άμεσα σε μαζική συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων, όπου και οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες και η δυναμική παρέμβαση για την απελευθέρωσή τους ανάγκασαν την κυβέρνηση, την εργοδοσία και την αστυνομία σε υποχώρηση. Το χαλκευμένο κατηγορητήριο με τις ψευδείς κατηγορίες της εργοδοσίας, περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εξύβρισης, παράνομης βίας, πήρε απάντηση από την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων. Οι δύο εργαζόμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία περί δήθεν διατάραξης της οικιακής ειρήνης.
Στο πλευρό και τον αγώνα των εργαζομένων τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος. Τα ταξικά συνδικάτα του εμπορίου και των υπηρεσιών συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί.

Η αστυνομία στην υπηρεσία του «ΤΖΑΜΠΟ»
Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές σε όλα τα καταστήματα της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας, ενημερώνονται ότι δύο συνάδελφοί τους, ο Τάσος Κεσόπουλος και η Χριστίνα Μπέλλα, που διαδήλωναν στο κατάστημα του Ταύρου, συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι αρχίζουν να καταφτάνουν στο Αστυνομικό Τμήμα εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Αθήνας. Η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε η διευθύντρια του καταστήματος στον Ταύρο, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, η εργοδοσία είχε δώσει εντολή σε όλους τους υπεύθυνους των καταστημάτων της, να προβούν σε μηνύσεις.
Η συγκέντρωση πύκνωνε ώρα με την ώρα, την ίδια ώρα που άλλοι εργαζόμενοι συνέχιζαν τον αποκλεισμό στο κατάστημα του Ταύρου, όπου και έγιναν οι συλλήψεις. Προκλητική ήταν η στάση της Εισαγγελέα υπηρεσίας, η οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν η κ. Μπαϊκοπούλου, η οποία αρνούνταν να ανταποκριθεί στο επίμονο αίτημα βουλευτών του ΚΚΕ να μιλήσουν μαζί της. Η βουλευτής του Κόμματος, Εύα Μελά, με αντιπροσωπεία δικηγόρων προχώρησαν σε διάβημα στην Εισαγγελία, όπου όμως δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος. Η αντιπροσωπεία συνέχισε τη διαμαρτυρία στη ΓΑΔΑ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο κρατουμένων.
Η μαζική κινητοποίηση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε με τη συμμετοχή στη συγκέντρωση εκπροσώπων από όλα τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, οι συντονισμένες παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα και κυρίως η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων, που σε όλους τους τόνους ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να φύγουν χωρίς να πάρουν μαζί τους τους συλληφθέντες συναδέλφους τους, έφερε αποτέλεσμα. Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, από την ντουντούκα ανακοινώνεται η απελευθέρωση των δύο εργαζομένων. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη ξεκαθαρίζει ότι «ο σύλλογος, οι εργαζόμενοι συνολικά, δίνουμε το λόγο μας στον εργοδότη του "ΤΖΑΜΠΟ" και σε όλους τους εργοδότες ότι θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά τον αγώνα».
Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη
Εργαζόμενοι του εμπορίου και των υπηρεσιών και συνδικαλιστές συντεταγμένα και οργανωμένα στις 11 το πρωί σφράγισαν τις εισόδους των καταστημάτων «ΤΖΑΜΠΟ» σε: Παγκράτι, Αλιμο, Ταύρο, Θηβών, Μαρούσι, Πευκάκια, Παιανία, Ιλιον και Κολωνό, στην Αθήνα και σε δυο καταστήματα της επιχείρησης στον Πειραιά. Στην επαρχία αποκλεισμοί έγιναν σε: Θεσσαλονίκη, Πάτρα (2 καταστήματα), Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Λάρισα, Καρδίτσα, Καβάλα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκίδα, Λαμία και Βόλο.
Από νωρίς σχεδόν σε όλα τα καταστήματα βρέθηκαν και δυνάμεις της Αστυνομίας, ακόμα και ΜΑΤ (Παγκράτι, Θεσσαλονίκη) που προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές, με τις συνεχείς απειλές για βίαιη «απομάκρυνσή» τους και «συλλήψεις». Απειλές που όμως έπεσαν στο κενό. Για την παράνομη απόλυση του Ν. Νικολόπουλου από την επιχείρηση «ΤΖΑΜΠΟ», η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, απαιτώντας την ανάκλησή της, αλλά και τη λήψη μέτρων για να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, να αποδοθούν ευθύνες στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της.

ΚΚΕ
Πολιτική αντεπίθεση στην τρομοκρατία
Σε ανακοίνωση για την τρομοκρατία και τις συλλήψεις στα «Τζάμπο», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις τρομοκρατικές συλλήψεις μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ από την αστυνομία, που έγιναν με εντολή της πολυεθνικής εταιρείας "Τζάμπο". Ο στόχος είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του ταξικού - εργατικού κινήματος έξω από τα καταστήματα "Τζάμπο", που είναι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον νεαρό εργάτη Ν. Νικολόπουλο, που απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υποταχθεί στις απειλές και στην προσπάθεια εξαγοράς του.
Η παρέμβαση της αστυνομίας υπέρ της εργοδοσίας φανερώνει για μια ακόμη φορά τον πραγματικό της ρόλο ως κατασταλτικού μηχανισμού και τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα, όσο και σε άλλους εργασιακούς χώρους, για την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους στα πολυκαταστήματα "Τζάμπο" και στα άλλα πολυκαταστήματα να διδαχθούν από το ανυπότακτο ταξικό παράδειγμα του Ν. Νικολόπουλου, να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα, διεκδικώντας το δίκιο και τα δικαιώματά τους κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές, τον εργοδοτικό - δικομματικό συνδικαλισμό. Ταξική συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, ταξική αλληλεγγύη και πολιτική αντεπίθεση είναι τα όπλα μας».