9 Φεβ 2009

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΤΖΑΜΠΟ» Φοβάται την απήχηση του δίκαιου αγώνα

άρθρο από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΤΖΑΜΠΟ»
Φοβάται την απήχηση του δίκαιου αγώνα

Η μεγαλοεργοδοσία κατέθεσε εκ νέου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (εκδικάζονται την Τρίτη) προσπαθώντας μάταια να βάλει φρένο στις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων


Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων δε θα περάσουν, ξεκαθαρίζουν οι ταξικές δυνάμεις
Με την εκ νέου κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία αξιώνει την ποινική δίωξη και την οικονομική εξόντωση συνδικάτων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η πολυεθνική «Τζάμπο» επιχειρεί μάταια να βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου.


Δρώντας εξ ονόματος συνολικά της μεγαλοεργοδοσίας και με την κάλυψη της κυβέρνησης, η πολυεθνική στρέφεται κατά των ίδιων συνδικαλιστών και συνδικάτων που υποδείκνυε ξανά σαν φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των κινητοποιήσεων στην πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας στις 7 του Φλεβάρη. Το δικαστήριο είχε απορρίψει τότε την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Η νέα απόπειρα ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία είναι στριμωγμένη τόσο από τη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν οι κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους καταναλωτές, όσο και από την απήχηση που έχει ο αγώνας στους ίδιους τους εργαζόμενους στα καταστήματά της.
Κατάπτυστες αξιώσεις

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στρέφεται ξανά σε βάρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος, των προέδρων τους, Μαρίας Τσαγκατάκη και Θωμά Χόρτη, αντίστοιχα, του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Γιάννη Κομνηνού, στελέχους του ΠΑΜΕ, του Νίκου Νικολόπουλου, απολυμένου από τα «Τζάμπο», και του Ανδρέα Πουλικόγιαννη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Η «Τζάμπο» καθιστά τα παραπάνω Σωματεία και τους συνδικαλιστές υπεύθυνους για τις ζημιές που ισχυρίζεται πως έχει υποστεί από τις κινητοποιήσεις και ζητάει από το δικαστήριο:
Να απαγορεύσει στο μέλλον οποιαδήποτε κινητοποίηση προσβάλλει τα συμφέροντά της.
Να ληφθούν τα ανάλογα (κατασταλτικά) μέτρα για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εγκαλουμένων να τους επιβληθεί κράτηση μέχρι ενός χρόνου και χρηματική ποινή 6.000 ευρώ στον καθένα.
Επίσης, «εκτός από την απειλή της χρηματικής ποινής και της προσωπικής κράτησης, να υποχρεωθεί καθένας από τους καθ' ων να καταβάλει εγγυοδοσία ύψους ποσού ευρώ εκατό χιλιάδων (100.000)».

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συντάχθηκε στις 10 του Φλεβάρη και κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16 του μήνα. Η εκδίκασή της ορίστηκε για τις 24 του Φλεβάρη, στις 9 π.μ., στο κτίριο 5, στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Το κείμενο της αίτησης αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος αντιγραφή της προηγούμενης προσφυγής, παρουσιάζει ωστόσο ορισμένα νέα στοιχεία.
Διαστρεβλώνει την αλήθεια

Η πολυεθνική προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει ότι οι συγκεντρωμένοι απαγόρευαν στους εργαζόμενους καταναλωτές να μπουν στα καταστήματα. Γι' αυτό και σε διάφορα σημεία επαναλαμβάνει φράσεις, όπως, «απέκλεισαν πλήρως», «σφράγισις εισόδων» και άλλα παρόμοια. Επιχειρεί μάλιστα να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπήρξαν αντιδικίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και καταναλωτές, γεγονός που δείχνει την πρεμούρα να διαστρεβλώσει την αλήθεια για να χτυπήσει το ισχυρότερο όπλο αυτής της κινητοποίησης: Την αλληλεγγύη που εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων καταναλωτών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι, μόλις ενημερώνονται για το λόγο της κινητοποίησης αποχωρούν, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στον αγώνα των ταξικών δυνάμεων.

Αλλωστε, το πώς εννοεί η πολυεθνική τους «αποκλεισμούς» των καταστημάτων της, φαίνεται και από την περιγραφή μιας από τις κινητοποιήσεις στα καταστήματά της: «(...) Οταν συγκεντρώθηκαν 80 περίπου άτομα, έκαναν "ανθρώπινη αλυσίδα" μπροστά από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην είσοδο, απαγορεύοντας πλήρως την πρόσβαση πελατών στο κατάστημα και αποπέμποντας πλήρως αυτούς». Είναι φανερό από την περιγραφή ότι αυτοί που είχαν μπλοκάρει την πόρτα ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν να υπερασπιστούν τα κέρδη της πολυεθνικής.

Η εργοδοσία επιμένει στην ποινικοποίηση μορφών πάλης όπως η ενημέρωση με ντουντούκα, η διανομή ανακοινώσεων και τρικ, η ανάρτηση πανό. Χαρακτηρίζει «κατάσταση αναρχίας» τις κινητοποιήσεις και δε διστάζει να εκτοξεύσει απειλές για δικαστική προσφυγή και σε βάρος του «Ριζοσπάστη» που καλύπτει το ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων. Ενώ υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει συνολικά 39 μηνύσεις - εγκλήσεις «κατά αγνώστων» που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, φανερώνοντας το μένος της για τους εργατικούς αγώνες, αλλά και την πρόθεσή της να τρομοκρατήσει συνολικά τους εργαζόμενους