25 Φεβ 2009

ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΖΑΜΠΟ Το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται!

άρθρο από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"
ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΖΑΜΠΟ
Το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται!

Με μια μαζική συγκέντρωση στην Ευελπίδων απάντησαν εργαζόμενοι της Αθήνας στην προσπάθεια με δικαστικά μέσα να σταματήσει ο δίκαιος αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Τις επόμενες μέρες η απόφαση


Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Η λυσσαλέα προσπάθεια των μεγαλοκαταστηματαρχών να χτυπήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του, να εξασφαλίσουν την πλήρη υποταγή των εργαζομένων στις αντεργατικές τους ορέξεις, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά χτες, κατά την εκδίκαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της νέας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η πολυεθνική «Τζάμπο». Η μεγαλοεργοδοσία στράφηκε για ακόμα μια φορά κατά ταξικών συνδικάτων και συνδικαλιστών, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ζητώντας την ποινική δίωξη και την οικονομική εξόντωσή τους, για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 1,5 μήνα, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες.


Οι στόχοι της πολυεθνικής είναι ξεκάθαροι: Να ποινικοποιηθεί και να σταματήσει ο αγώνας που δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων σε όλη τη χώρα, κάνοντας δική τους υπόθεση την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Να σταλεί το μήνυμα στο σύνολο της εργατικής τάξης ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζεται από την εργοδοσία όποιος σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί. Να μπει περιορισμός στις μορφές πάλης που αξιοποιεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Απάντηση στην πολυεθνική και στο σύνολο των μεγαλοκαταστηματαρχών έδωσαν για ακόμα μια φορά εργαζόμενοι της Αθήνας, που πραγματοποίησαν νέα μαζική συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο 5 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη. Από τις 9 το πρωί ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από εργαζόμενους που με τα πανό και τα συνθήματά τους ξεκαθάρισαν ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει». Υπογράμμισαν ότι ο αγώνας δεν ποινικοποιείται και ότι με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα, ενάντια στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας να ρίξει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης, με τον δεύτερο να καταθέτει και ως μάρτυρας υπεράσπισης των σωματείων και των συνδικαλιστών.
Ομαδικά πυρά από τους μεγαλοεργοδότες

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάστηκε χτες, στρέφεται όπως και η προηγούμενη κατά του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος, των προέδρων τους, Μαρίας Τσαγκατάκη και Θωμά Χόρτη, αντίστοιχα, του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Γιάννη Κομνηνού, στελέχους του ΠΑΜΕ, του Νίκου Νικολόπουλου, απολυμένου από τα «Τζάμπο», και του Ανδρέα Πουλικόγιαννη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Με τα ασφαλιστικά μέτρα η «Τζάμπο» ζήτησε από το δικαστήριο: Να απαγορεύσει στο μέλλον οποιαδήποτε κινητοποίηση προσβάλλει τα συμφέροντά της. Να ληφθούν τα ανάλογα (κατασταλτικά) μέτρα για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εγκαλουμένων να τους επιβληθεί κράτηση μέχρι ενός χρόνου και χρηματική ποινή 6.000 ευρώ στον καθένα. Επίσης, «εκτός από την απειλή της χρηματικής ποινής και της προσωπικής κράτησης, να υποχρεωθεί καθένας από τους καθ' ων να καταβάλει εγγυοδοσία ύψους ποσού ευρώ εκατό χιλιάδων (100.000)».

Η επίθεση ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι υπόθεση του συνόλου της μεγαλοεργοδοσίας, όπως αποδείχτηκε και χτες. Εκτός από ένα στέλεχος της πολυεθνικής, ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Και οι δύο μάρτυρες στάθηκαν στις γνωστές κατηγορίες, περί δήθεν παρεμπόδισης των πελατών να εισέλθουν στα καταστήματα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΠΕ μίλησε για κινητοποιήσεις που «δημιουργούν μια αναστάτωση στη χώρα», αποκαλύπτοντας και το πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα από την εργοδοσία, ιδιαίτερα μετά τις προχτεσινές τοποθετήσεις εκπροσώπων του ΣΕΛΠΕ για επικείμενες μαζικές απολύσεις στο εμπόριο.
Με όπλο το δίκιο του αγώνα

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του ίδιου του απολυμένου Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος κατέθεσε για μία ώρα. Περιέγραψε το πώς μεθοδεύτηκε η απόλυσή του, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης, τις συνθήκες δουλειάς στην επιχείρηση, αλλά και το πώς εκβιάστηκε, από εντεταλμένους της εργοδοσίας, που του πρόσφεραν 50.000 ευρώ για να φύγει, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσουν τη ζωή του και της οικογένειάς του.

Ο Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, υπογράμμισε ότι η απόλυση του Ν. Νικολόπουλου οφείλεται αποκλειστικά στη συνδικαλιστική του δράση. Δήλωσε ακόμα ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχρέωση με τον αγώνα του να σταθεί απέναντι στη βαρβαρότητα που θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο με τις απολύσεις, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την αφαίρεση δικαιωμάτων, κλπ.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι σήμερα εκφράζεται μια σύγκρουση τάξης (εργοδοσία) με τάξη (εργάτες). Οπως τόνισε, η εργοδοσία θέλει να διατηρήσει και να ενισχύσει, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, την ασυδοσία της να απολύει, να ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Υποχρέωση των εργαζομένων είναι η ανυποχώρητη οργανωμένη συλλογική δράση με τις μορφές πάλης που το κίνημα γνωρίζει πολύ καλά και αξιοποιεί.
Οργισμένη διαμαρτυρία

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Κράνη. Σημειώνεται ότι η εργοδοσία συνέταξε τη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 10 του Φλεβάρη και την κατέθεσε στις 16 του ίδιου μήνα. Με αίτηση προτίμησης, η οποία και έγινε δεκτή, ζήτησε να οριστεί άμεσα η εκδίκασή της, όπως και έγινε (χτες), αφού αρχικά είχε αποσύρει την πρώτη αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η εκδίκαση της οποίας είχε οριστεί για τις 26 του Μάη.

Υπενθυμίζεται ότι 4 μέρες πριν από τη σύνταξη της νέας αίτησης, είχε απορριφθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας αίτημα της πολυεθνικής για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία ζητούσε και πάλι την ποινική δίωξη και την οικονομική εξόντωση των παραπάνω συνδικαλιστών και σωματείων. Ο προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης δεν αρνήθηκε ότι έκανε δεκτή την αίτηση προτίμησης, προκειμένου να εκδικαστεί γρήγορα η αίτηση, γι' αυτό και οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι πρόκειται για στάση και διαδικασία που εξυπηρετούν τελικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Ενταγμένη στην προσπάθεια της πολυεθνικής «Τζάμπο» να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων είναι και η κλήση σε ανάκριση του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Β. Κρανιά, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στο κατάστημα της επιχείρησης στην Καρδίτσα. Ο συνδικαλιστής καλείται σε ανάκριση, την Τρίτη 3 του Μάρτη, στις 10.30 π.μ., από τον πταισματοδίκη Καρδίτσας Αθανάσιο Κόκκινο. Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα καλείται «για να δώσει εξηγήσεις σε ποινική υπόθεση, αυτεπάγγελτη, σε σχέση με αναφορά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας και το από 26 - 1 - 09 έγγραφο της εταιρείας "Τζάμπο" για προκαταρκτική εξέταση». Είναι μία από τις 39 περιπτώσεις των μηνύσεων που έχει καταθέσει η εργοδοσία για τις κινητοποιήσεις στα «Τζάμπο» όλης της χώρας.