19 Νοε 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 19/11/2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες στα καταστήματα PRAKTIKER,

Ψηλά το κεφάλι. Δείξτε εμπιστοσύνη στη δύναμη σας, για να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας. Απειλούν γιατί γνωρίζουν ότι όταν θελήσουμε μπορούμε να τους σταματήσουμε. Έχουμε τη δύναμη. Να την αξιοποιήσουμε. Δεν είστε μόνοι σας. Ο αγώνας σας είναι και δική μας μάχη.
Τα ταξικά σωματεία της Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας εκφράζουν την ενεργητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη, στον αγώνα σας, στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία της PRAKTIKER.

Η απόλυση της συνάδελφου με 14 χρόνια εργασίας στην πλάτη και μάνα τριών παιδιών συνοδεύτηκε με νέα εκδικητική απόλυση εργαζόμενου στο κατάστημα του Ταύρου. Η νέα αυτή απόλυση ανεβάζει σε πάνω από 85 τις απολύσεις στα «PRAKTIKER» σε όλη τη χώρα.

Η επιχείρηση έχει στρατηγική, έχει σχέδιο, δεν απολύει στην τύχη. Πρόκειται για πολυεθνικό κεφάλαιο με πολύ γερές πλάτες που του έχουν δώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για την πολυεθνική εταιρεία PRAKTIKER και για κάθε μονοπώλιο, οι εργαζόμενοι αποτελούν λειτουργικό κόστος και αναλώσιμο είδος. Τι κι αν η γιγάντωση του Ομίλου στην Ελλάδα με αρκετά νέα κατάστημα, έχει πατήσει πάνω στον ιδρώτα των εργαζόμενων; Τι κι αν το στομάχι της εργοδοσίας μπούκωσε από τα κέρδη; Οι απολύσεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να σπείρουν απογοήτευση, να μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι. Είναι αδίστακτοι και οργανωμένοι αλλά δεν είναι ανίκητοι. Τα όρια τους φτάνουν μέχρι να κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι τη δύναμη μας. Χωρίς εμάς η επιχείρηση δε μπορεί να δουλέψει. Χωρίς αυτούς, μπορούμε!

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στα PRAKTIKER

Στην ολομέτωπη επίθεση δε μας επιτρέπεται να είμαστε παρατηρητές, ανοργάνωτοι, ασυντόνιστοι, σκόρπιοι. Δε φτάνει μόνο η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η οργή και η αγανάκτηση. Χρειάζεται ταξική, οργανωμένη και αποφασιστική απάντηση, μαζικός και οργανωμένος αγώνας. Να μη μείνει κατάστημα της PRAKTIKER που δε θα φτάσει η ενημέρωση για τις απολύσεις, να μη μείνει συνάδελφος ανενημέρωτος. Να οργανωθεί ο αγώνας μέσα σε κάθε κατάστημα δημιουργώντας επιτροπές.
Να σμίξουν η αγανάκτηση, οι αντιδράσεις, ο θυμός, οι ανάσες όλων των εργαζομένων, οι αγωνίες τους σε κάθε κατάστημα. Να δώσουμε τα σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν. Να συζητήσουμε σε όλα τα καταστήματα την ανάγκη να δοθεί ενιαία, και από το σύνολο των εργαζομένων, αγωνιστική, απεργιακή απάντηση, που θα είναι τείχος, φράγμα, εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδια της εταιρείας.

Σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι δεχόμαστε συνολικά την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή μας και τα δικαιώματά μας, δεν πρέπει να σηκώσουμε λευκή σημαία. Σε μία περίοδο όπου τσακίζεται το δικαίωμά μας στην εργασία, η οργανωμένη ταξική πάλη είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη δύναμη μας πιο ισχυρή ώστε να επιβάλλει ως νόμο το δίκιο μας. Το σύνθημα ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ πρέπει να ηχήσει σε κάθε κατάστημα.
Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και ο δρόμος. Στην ένταση της οργάνωσης σε κάθε κατάστημα, στην αταλάντευτη πάλη ενάντια στα συμφέροντα της εργοδοσίας του μονοπωλιου της PRAKTIKER. Έξω απ' τον οργανωμένο ταξικό αντιμονοπωλιακό αγώνα δεν υπάρχει διέξοδος και προοπτική για τους εργαζόμενους. Μας θέλουν φτηνούς εργάτες και να μας χρησιμοποιούν όταν, όπως, όσο, και όπου θέλουν. Και όταν πια δεν μας χρειάζονται να μας πετάνε στον καιάδα της ανεργίας, να μας αφαιρούν το δικαίωμα στη ζωή με δικαιώματα.

Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η συσπείρωση στο ταξικό μας σωματείο, να μαζικοποιηθεί με την εγγραφή νέων συναδέλφων. Καλούμε τους εργαζόμενους στα PRAKTIKER μέσα από συλλογικές μαχητικές διαδικασίες να υψώσουν αγωνιστικό ανάστημα, διεκδικώντας το δίκιο και τα δικαιώματά τους κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Η συλλογική συζήτηση και η απόφαση για το μέλλον μας μέσα από Έκτακτη Γενική Συνέλευση, θα βοηθήσει να βγουν συμπεράσματα και να σχεδιαστεί ο αγώνας που είναι αναγκαίος για το επόμενο διάστημα. Να μπουν στη μάχη όλο και περισσότεροι συνάδελφοι.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους στις γειτονικές συνοικίες που βρίσκονται τα καταστήματα, να επιδείξουν την επιβεβλημένη αλληλεγγύη που αρμόζει στην τάξη μας. Να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους στην «PRAKTIKER». Για να ακυρωθούν οι απολύσεις, τα σχέδια της εργοδοσίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ
ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ