31 Μαΐ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΣΤΙΣ 05/06/11 ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΓ.ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β - ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την πιο βάρβαρη και απάνθρωπη περίοδο διανύει η εργατική τάξη και η λαϊκή οικογένεια. Πληρώνει την καπιταλιστική κρίση και την κυβερνητική πολιτική διάσωσης του κεφαλαίου και με την ξέφρενη άνοδο της ανεργίας.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του Εμπορίου προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις , σε μειώσεις μισθών , αξιοποιούν την εκ περιτροπής εργασία , τα τρίωρα και τα τετράωρα με σκοπό να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη , κάνοντας δυσβάσταχτη την ζωή των εργαζομένων , πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο.
Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, η ακρίβεια και ο βομβαρδισμός κυβερνητικών αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, γιγαντώνει δραματικά τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια.
Την ίδια στιγμή που η ανεργία αυξάνεται με τους πλέον ανησυχητικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , με σύμμαχο τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τη ΝΔ και το Λ.Α.Ο.Σ , επιχειρούν να κόψουν τα επιδόματα ανεργίας, δυσκολεύουν τις προϋποθέσεις για ένταξη στον ΟΑΕΔ με πρόφαση τα άδεια ταμεία . Την ίδια στιγμή μέσα από προγράμματα που τα εντάσσουν στην «Κοινωνική Πολιτική» δίνουν ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι παίρνουν μέτρα για τη διαφύλαξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ
Η ανεργία δεν δημιουργείται γιατί δεν υπάρχουν κέρδη που να εξασφαλίζουν δουλειά για όλους τους εργαζόμενους , ούτε είναι αναγκαίο κακό. Όσο η οικονομία θα σχεδιάζεται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, η ανεργία θα υπάρχει και θα αυξάνει. Η ανεργία είναι αναγκαία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες , τους βιομήχανους τους εφοπλιστές για να μπορούν να ακούν πίεση στους εργαζόμενους και τους ανέργους να δέχονται την δουλειά χωρίς δικαιώματα , να δέχονται να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί .

Η μοναδική ασπίδα των ανέργων στις σημερινές βάρβαρες συνθήκες είναι η άμεση οργάνωσή τους στα ταξικά τους συνδικάτα. Η συλλογική ενιαία δράση τους απέναντι στην επίθεση. Η διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης και προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο άνεργος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από μια κυβέρνηση που το μοναδικό της μέλημα είναι το πόσα ακόμα μέτρα θα πάρει για να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγώντας τον ίδιο και την οικογένειά του σε ακραία φτώχεια.
Αντίθετα, επιβάλλεται άνεργοι και εργαζόμενοι να δυναμώσουν αποφασιστικά τον ενιαίο ανυποχώρητο συλλογικό τους αγώνα, να οργανωθούν μαζικά στα ταξικά τους συνδικάτα.

Μπροστά σε αυτή την ανάγκη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους ανέργους αλλά και τους εργαζόμενους που σήμερα ζουν με τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας σε Ευρεία Σύσκεψη για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε των αγώνα μας , να παλέψουμε για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, που θα δώσουν ανάσα σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους.


Επείγοντα αιτήματα για την προστασία ανέργων
1. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
2. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
3. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
4. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
5. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
6. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.).
7. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.
8. Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
9. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
10. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
11. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.
12. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
13. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.
ΤΟ Δ.Σ