22 Δεκ 2011

Στην ευρωπαϊκή οικογένεια των συμβιβασμένων


«Πες μου το φίλο σου να σου πω τι είσαι», λέει η λαϊκή ρήση και στην περίπτωση (και) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έρχεται να επιβεβαιώσει τον αντεργατικό ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Η συγκεκριμένη δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία κατά τα άλλα εκδίδει ανακοινώσεις για να καταδικάσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, είναι μέλος της UNI Europa (ευρωπαϊκή συνδικαλιστική Ομοσπονδία για εργαζόμενους σε Υπηρεσίες και Επικοινωνία), που μαζί με την Ομοσπονδία εταιρειών απασχόλησης προσωπικού προχωρούν σε έρευνα για το «ρόλο των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης στη διευκόλυνση μεταβάσεων στην αγορά εργασίας». Μάλιστα, η ΟΙΥΕ είναι και μέλος της διοίκησης της UNI Europa, η οποία μάλιστα στην ιστοσελίδα της περηφανεύεται επειδή εκπροσωπεί 7 εκατομμύρια εργαζόμενους...

Και τους «εκπροσωπεί», για να κάνει τι; Για να βοηθά ώστε εκατομμύρια εργατόσπιτα να στέλνονται στην εξαθλίωση γιατί αυτό συνεπάγεται η «αγορά εργασίας» για την οποία αγωνιούν εργατοπατέρες και εργοδότες. Για να οργανώνει έρευνες για το πώς θα επεκταθούν τα σκλαβοπάζαρα, πώς θα καταργηθεί η σταθερή εργασία, πώς θα «διευκολυνθεί» η «μετάβαση» σε μια αγορά εργασίας όπου ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, η ΣΣΕ και όλες οι κατακτήσεις χρόνων θα είναι παρελθόν. Οπως ακριβώς απαιτεί η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Αυτό εξηγεί γιατί

Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, στέλεχος του ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ Βασιλόπουλος Θάνος, λίγες μέρες πριν, έκανε ¨επίσκεψη¨ στο κατάστημα HONDOS στην Πατησίων για να πει στους εργαζόμενους οι οποίοι είναι απλήρωτοι να μην ανησυχούν, έχει συνεννοηθεί ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους εντός ολίγων ημερών.

Εξηγεί γιατί στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/12/2011, όταν πιεστικά τέθηκε από μέλη του Δ.Σ. που είναι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, να πάρει απόφαση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο του εμπορίου για όλα αυτά τα ζητήματα, δηλ. απλήρωτοι εργαζόμενοι, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, τρομοκρατία, αρνήθηκε κάθε είδους κινητοποίηση, ή οργάνωσης των εργαζομένων τέτοια που να ανταπαντά στην επίθεση της εργοδοσίας, πρωτοστατούντος του Βασιλόπουλου.

Σε αυτή την τακτική βέβαια ενιαία τα στελέχη και της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προσπαθούν να μετατρέψουν και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν, την Ομοσπονδία σε σύμμαχο των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν κάτι από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους και τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) αλλά πρέπει να αντιληφθούν και ότι πρόκειται για εχθρούς τους. Και μάλιστα ορκισμένους εχθρούς τους, αφού έχουν επιλέξει να υπηρετούν τη στρατηγική που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Οργανωθείτε στο κλαδικό σας σωματείο, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απομονώστε τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, εμπιστευτείτε κυρίως τις δυνατότητες της συλλογικής σας δράσης, μαζί με το κλαδικό σας σωματείο με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.