4 Ιαν 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ»


Απεργιακή απάντηση στην εκ περιτροπής εργασία

Η χτεσινή κινητοποίηση ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγωνιστικός συντονισμός ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας

Μια πρώτη δυναμική και συντονισμένη απάντηση στην εργοδοσία έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ» με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία των τεσσάρων ημερών που επιβάλλει η εργοδοσία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Λάρισα. Σημαντικό συστατικό για τη χτεσινή επιτυχία της απεργίας αποτέλεσε η έμπρακτη συμπαράσταση των κλαδικών συνδικάτων, των εργαζομένων και της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ που έκαναν υπόθεσή τους το συντονισμό και την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις περιοχές της χώρας, γεγονός που εκφράστηκε με τη μαζική παρουσία σωματείων και εργαζομένων του κλάδου, καθώς και εργαζομένων από άλλους κλάδους στις περιφρουρήσεις έξω από τα καταστήματα.

Την απόφαση για την απεργία πήραν τα επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της εργοδοσίας - και παρά την άρνηση των σωματείων - να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία των τεσσάρων ημερών για εννέα μήνες με έναρξη αυτής τη χτεσινή μέρα. Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών που κάλεσε όλο τον κλάδο να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το κλαδικό σωματείο του Πειραιά προκήρυξαν επίσης 24ωρη απεργία, όπως και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μετά την πρόταση του συλλόγου της περιοχής.

Από τις 7 το πρωί συντονισμένα στα καταστήματα της επιχείρησης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Λάρισα οι απεργοί, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, αλλά και από άλλους κλάδους «σφράγισαν» τις πόρτες των πολυκαταστημάτων, δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, αλλά και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε δεν άφησε κανένα περιθώριο στην εργοδοσία να επιχειρήσει το χτύπημα της κινητοποίησης.

Στην Αθήνα, τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους απεργούς μετέφερε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης. Εξω από το πολυκατάστημα «φούντωσαν» τα πηγαδάκια και οι συζητήσεις για την αναγκαιότητα της συνέχισης του αγώνα σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Εκφράστηκαν και δισταγμοί και φόβοι και προβληματισμοί, η πλειοψηφία όμως των εργαζομένων συμφώνησε σε ένα πράγμα: Οτι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση που καλούνται σήμερα να πληρώσουν. Αρκετοί εργαζόμενοι συμπλήρωσαν και αιτήσεις εγγραφής στο κλαδικό τους σωματείο. Ανάλογη ήταν και η μάχη που δόθηκε από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στη Λάρισα.