21 Μαρ 2012

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Υπέγραψε σύμβαση με τους εργοδότες στα κρυφά!

Η σύμβαση που υπογράφτηκε χωρίς να έχει γίνει καν συζήτηση με τους εργαζόμενους αφορά μόνο όσους δουλεύουν σε επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΛΠΕ
Με τους εργαζόμενους στη γωνία, χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς καμία προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ) Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έσπευσε να υπογράψει 3ετή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΚΣΣΕ) με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Η σύμβαση αφορά τα έτη 2010, το 2011 και το 2012 με το ύψος των μισθών να παραμένει στα επίπεδα του 2009.
Σημειώνεται, ότι η σύμβαση, που για πρώτη φορά υπογράφεται ξεχωριστά με τον ΣΕΛΠΕ, αφορά τους εργαζόμενους στα μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, όπως συμφώνησαν οι «κοινωνικοί εταίροι», υλοποιείται στην πράξη η εφαρμογή του νόμου 4024/2011 σύμφωνα με τον οποίο η ισχύς της ΚΣΣΕ περιορίζεται μόνο στους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη του εργοδοτικού φορέα που υπογράφει τη σύμβαση. Ακόμα χειρότερα η συμφωνία αυτή αφορά επίσης μόνο τους εργαζόμενους που είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας.
Τη στιγμή των σφοδρών αντεργατικών εξελίξεων στον κλάδο μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί απέναντι στους εργαζόμενους αυτή η εξέλιξη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της «η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΟΙΥΕ». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σήμερα οι εργοδότες στα μεγάλα πολυκαταστήματα (Χόντος, Φωκάς, Αττικα, Μολ, Γκόλντεν Χολ, Αβενιου και Εμπολι), προχωρούν ανοιχτά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Επίσης σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή της χιονοστιβάδας, η ατομική διαπραγμάτευση τείνει να γίνει καθεστώς κλπ.
«Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, υπογραμμίζει, μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου η απουσία κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας για παρεμπόδιση αυτών των εξελίξεων αλλά και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα κρυφά με τον ΣΕΛΠΕ όπως έκανε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ». Σημειώνεται ότι ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνεδρίασε για την σύμβαση. Καταγγέλλει επίσης ότι η σύμβαση όχι μόνο προβλέπει αμοιβή με βάση τους μισθούς του 2009 αλλά ισχύει μόνο για τους εργοδότες - μέλη των εργοδοτικών ενώσεων και μόνο τους εργαζόμενους - μέλη των σωματείων.
«Πρόκειται για μια αισχρή συμφωνία που αποδέχεται ό,τι ακριβώς απαιτούν οι εργοδότες και η κυβέρνηση, παραδίδει τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας και οδηγεί στον καταναγκαστικό συνδικαλισμό», τονίζει.
Η ΔΑΣ απαιτεί την άμεση σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας για διεκδίκηση ΣΣΕ χωρίς μείωση δικαιωμάτων και αύξηση αποδοχών, για τη λήψη απόφασης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου ως απάντηση στην επίθεση εργοδοσίας-κυβέρνησης.