10 Μαΐ 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

10/5/2012


ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Σύντροφε, συναγωνιστή, συνάδελφε Βασίλη

Μια ζωή περασμένη μέσα από φωτιά και σίδερο όπως και εκατοντάδες άλλοι της γενιάς σου, δεν καταγράφεται σε απολογισμούς, η δράση σου μέσα από κάθε μορφή δυσκολίας και αντιξοότητας, δοκιμάστηκε σκληρά και αποδείχτηκες πολύτιμο μέταλλο και δύσκολο γονίδιο.

70 χρόνια μέλος του ΚΚΕ, μαχητής συνδικαλιστής από τα νιάτα σου μέλος, αντιπρόεδρος, γραμματέας και πρόεδρος του Συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τίμησες τον κλάδο και τιμήθηκες από τον κλάδο.

Το καλοκαίρι του 1961 ο σ. Βασίλης εργάζεται ως εμποροϋπάλληλος και εκλέγεται στο ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μετά το Απριλιανό πραξικόπημα το 1967 ο σ. Βασίλης περνάει στην παρανομία αναπτύσσει παράνομη συνδικαλιστική δράση αφού το σωματείο των εμποροϋπαλλήλων βρίσκεται στα χέρια των χουντικών οι οποίοι το έχουν θέσει στην υπηρεσία της εργοδοσίας..

Ο σ Βασίλης πρωτοστατεί στη μεγάλη κινητοποίηση των Εμποροϋπαλλήλων το 1972, για το ωράριο όπου με επίκεντρο το κατάστημα ΑΤΗΕΝΕ κατακτιέται η μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων το απόγευμα της Δευτέρας. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του πολυτεχνείου συλλαμβάνεται από το 4ο αστυνομικό τμήμα, αφήνεται ελεύθερος 5 μέρες μετά, τίθεται όμως κάτω από διαρκή παρακολούθηση μέχρι την πτώση της χούντας.

Το 1975 εκλέγεται αντιπρόεδρος του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και κατόπιν γραμματέας του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έως το 1980.

Τη 10ετία 80-90 αναλαμβάνει πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΜΕ δίνοντας μάχη ενάντια σε αυτούς που επιτίθονταν στο ΠΑΜΕ, και στην ταξική και αταλάντευτη γραμμή του.

Επί των ημερών του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζικοποιήθηκε, στέριωσε τη δράση του, σιγούρεψε τα βήματα του, άπλωσε τη δουλειά του στη νεολαία. Μα πάνω από όλα ο σ. Βασίλης συνέβαλε στην ανάδειξη της νέας γενιάς στελεχών του σωματείου δίνοντας της όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στους κομμουνιστές συνδικαλιστές.

Ο σ. Βασίλης συνέχισε τη δράση του ακόμα και όταν συνταξιοδοτήθηκε ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, και ως μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ εκπροσωπώντας τους συνταξιούχους.

Η γενιά μας χρωστάει τη δράση της στο παράδειγμα σου και στο παράδειγμα της γενιάς σου αγαπημένε μας Βασίλη.

Σε ευχαριστούμε που με τη ζωή και το παράδειγμα σου μας διαπαιδαγώγησες, στο να είμαστε υπερήφανοι ως κομμουνιστές, σταθεροί και αταλάντευτοι μαχητές στους καθημερινούς αγώνες.