25 Ιουλ 2012

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Δ.Α.Σ. – Ο.Ι.Υ.Ε.

Αθήνα 24/7/2012

Στην ολομέλεια της διοίκησης της Ο.Ι.Υ.Ε. διαπράχθηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο από τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ- ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατά πλειοψηφία αποφάσισαν την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο με μείωση μισθού από 6% έως 18%.

Υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών όταν αυτούς τους μειώνουν και το μόνο που προστατεύουν είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την αύξηση ακόμα παραπέρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα που ξιφουλκεί υπέρ της προστασίας των μισθών και κατά των μνημονίων πρωτοκλασάτα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα ( ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ επικεφαλής Αυτ. Παρέμβασης ΓΣΕΕ) υπογράφουν μειώσεις μισθών υλοποιώντας της μνημονιακές κατευθύνσεις.

Είναι υποκριτές, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Η Δ.Α.Σ. αρνήθηκε την υπογραφή Σ.Σ.Ε. με μείωση μισθών και κατέθεσε την εξής πρόταση για ΣΣΕ :
1. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

2. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.

3. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.

4. Πλήρη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.

5. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.

6. Κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

7. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

8. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η Δ.Α.Σ. το επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων στο εμπόριο σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα για την μαζικοποίηση των σωματείων, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Δ.Α.Σ. καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους στον κλάδο να παρεμποδίσουν την υπογραφή, την υλοποίηση μιας τέτοιας σύμβασης.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα στελέχη της Δ.Α.Σ. θα πρωτοστατήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ.Α.Σ. – Ο.Ι.Υ.Ε.