28 Σεπ 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-DIA

Η πολυεθνική CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA προχώρησε στην εφαρμογή της επαίσχυντης κλαδικής συλλογικής σύμβασης του εμπορίου που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) με την μεγαλοεργοδοσία στο εμπόριο και που προβλέπει μείωση μισθών 6,7% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες.

Η πολυεθνική CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA παρά την υψηλή κερδοφορία που αποδεδειγμένα είχε πήρε μέτρα που χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο την θέση των 14.000 εργαζόμενων, έχει γενικεύσει την μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο που αγγίζει πλέον το 70% στα καταστήματα, έχει προχωρήσει σε μειώσεις ωραρίων, σε μαζικές απολύσεις, σε εντατικοποίηση της δουλειάς.

Η εφαρμογή αυτής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο συνολικά πέρα από τα μισθολογικά σημαίνει συνδυασμό ρυθμίσεων στα ωράρια εργασίας, δουλειά την Κυριακή με επέκταση και γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.
Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο μεγαλύτερος από τους επιχειρηματίες που κυριαρχούν στον κλάδο των τροφίμων στα Σούπερ Μάρκετ.
Η μείωση των μισθών στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στη διατήρηση της ανταγωνιστικής του θέσης, στη διατήρηση της κερδοφορίας του.
Ως εργοδότης για να ¨εκβιάσει¨ τη συναίνεση των εργαζομένων στις μειώσεις των μισθών επικαλείται τους ίδιους ακριβώς λόγους που προπαγανδιστικά χρησιμοποίησε και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ όταν υπέγραψε με τους εργοδότες για τις μειώσεις των μισθών μας δηλ. τη γενική κρίση και τη μείωση του τζίρου.
Η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης από τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ανοίγει τον χορό σε ένα χωρίς όρια ανταγωνισμό μεταξύ των πολυεθνικών και μεγαλοεργοδοτών στο εμπόριο που δεν θα έχει τελειωμό με κύρια θύματα βεβαίως εμάς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα μας, διότι ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΤΤΙΚΑ, NOTOS GALLERIES και γενικότερα μεγάλες εταιρείες και μεγαλοεργοδότες που λυμαίνονται το εμπόριο θα επικαλεστούν την ανάγκη ακόμα πιο ανταγωνιστικής λειτουργίας και θα πιέσουν εκ νέου για νέες μειώσεις στους μισθούς και δυσμενέστερους όρους στις ώρες και στις συμβάσεις εργασίας.
Άλλωστε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο στα Σούπερ Μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ υπέγραψε στις αρχές του 2012 επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους 12%, επικαλούμενοι τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο να καταδικάσουμε αυτή την επαίσχυντη συλλογική σύμβαση, να παρεμποδίσουμε την εφαρμογή της και να οργανώσουμε την αντίσταση μας σε αυτή την επίθεση πρώτα από όλα εκεί που κυρίως κρίνεται και εφαρμόζεται η επίθεση δηλ. σε κάθε τόπο δουλειάς.
Η αντίσταση μας προϋποθέτει τόσο τη συμμετοχή των εργαζομένων στην CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ όσο και των εργαζομένων στον κλάδο συλλογικά.
Να μην αποδεχτούμε καμιά μείωση στον μισθό μας, να γίνουμε δηλαδή εμείς πιο φτωχοί, γιατί έτσι τάχα μόνο θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, δεν θα κλείσουν μαγαζιά, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις, ότι τάχα έτσι θα διαφυλάξουμε τον θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν την σφαγή και την καταδίκη τη δική μας, των οικογενειών και των παιδιών μας που θα παίρνουν 400 ευρώ στο 8ωρο και 200 ευρώ στο 4ωρο.
Να δώσουμε ενιαία για το σύνολο των εργαζομένων στο κλάδο του εμπορίου σε όλη την Ελλάδα αγωνιστική ταξική απάντηση, που θα βάζει εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.
Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) γιατί με τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν αντικειμενικά είναι δυνάμεις που δουλεύουν για την υποταγή των εργαζομένων στης ορέξεις της εργοδοσίας, βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουμε για να κατακτήσουμε:
1. Την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια και της ειδικότητες.
2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.
4. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.
5. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
6. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΤΟ Δ.Σ.