31 Ιαν 2012

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες στα ΑΤΤΙΚΑ – Northlandmark,


Μεγαλοεργοδότες-ΓΣΕΕ καταργούν όλες τις συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με έγγραφο του διαλόγου σφαγής των εργατών.

Η ΓΣΕΕ ¨πιάστηκε στα πράσα¨ για μια ακόμα φορά ως σύμμαχος των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

Στόχος η επιβολή των ατομικών συμβάσεων από μηδενική βάση που δημιουργεί συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης των εργατών.

Παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς τους ότι συζητούν μόνο το ¨μη μισθολογικό κόστος¨ (ΓΣΕΕ) η αλήθεια είναι ότι οι ¨συζητήσεις¨ έχουν προχωρήσει σε τέτοια βαθμό, που οι ανατροπές τις οποίες προωθούν έχουν διαμορφωθεί σε συγκεκριμένο άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή, που αναφέρει ότι ¨αναστέλλεται η ισχύς των Κλαδικών και των Εθνικών και τοπικών Ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, καθώς και αυτές που έχουν υπογραφεί με διαιτητική απόφαση¨.

Είναι ολοφάνερο ότι τα μέτρα που προωθούν το κεφάλαιο, το πολιτικό του προσωπικό, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, δηλαδή καθολική εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, γκρέμισμα παροχών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, επιβάλουν την απότομη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Είναι αδίστακτοι μπροστά στην κρίση.

Αυτήν την κρίση πληρώνουμε και εμείς οι εργαζόμενοι στο ΑΤΤΙΚΑ με τις καθημερινές απολύσεις με την απλήρωτη εργασία, με το φόβο της μείωσης του μισθού και την ένταση της τρομοκρατίας .

Μέσα στο ΑΤΤΙΚΑ υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο που το έφτιαξε η εργοδοσία σε συνεργασία με το στέλεχος του ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βασιλόπουλο Θάνο. Το ότι το σωματείο είναι εργοδοτικό το αποδεικνύει η στάση του μέσα στο χώρο εργασίας που με όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία να οργανώσει τους εργαζόμενους, δεν έχει πάρει μέρος σε καμία απεργιακή κινητοποίηση ή οποιαδήποτε άλλα κινητοποίηση, Έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα μέχρι στιγμή μέτρα, η εργοδοσία ανεμπόδιστα έχει εφαρμόσει ή πρόκειται να εφαρμόσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για παναττική σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε στις 15 Γενάρη, για συντονισμό της δράσης μπροστά στα νέα μέτρα και συμμετοχή σε νέα απεργία στις αρχές του Φλεβάρη, το εργοδοτικό σωματείο του Attica δεν απάντησε καν. Φαίνεται με τη στάση του πως δεν ενδιαφέρεται για τα όσα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.

Είναι στρατηγική του ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά πυκνά επικαλείται την¨ ενότητα της αριστεράς¨ , μέσα στους χώρους εργασίας να στήνει σωματεία σε συνεργασία με τους εργοδότες, όπως έχει κάνει στην πλειοψηφία των Σούπερ Μάρκετ, όχι για να οργανώσει τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα να τους απομονώσει από συλλογικές διαδικασίες, να τους κρατήσει μακριά από κλαδικά σωματεία και από οργανωμένη δράση.

Το βάρος της οργάνωσης των εργαζομένων και της αγωνιστικής αντεπίθεσης πέφτει στις δικές μας πλάτες.

Με ομόφωνη απόφαση της παναττικής σύσκεψης καλούμε σε ανοιχτή συγκέντρωση των σωματείων και εργαζομένων στο εμπόριο την Κυριακή 5 Φλεβάρη και ώρα 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Imperial για να ξεσηκώσουμε τους συναδέλφους στον κλάδο. Να υπερασπίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα μας. Απορρίπτουμε τα βάρβαρα μέτρα. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με την Γενική απεργία.

30 Ιαν 2012

Αριστεροί σωτήρες του λαού ή του καπιταλισμού;


«Ποιος θα μας σώσει; Ανατολή για Δύση;

Ποιος Ελληνας ή βάρβαρος θεός;

Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει,

για πίσου θα γυρίζει ο παλαιός;»*

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Οσο μεγαλώνουν τα δεινά του λαού, καθώς βυθίζεται στη μαύρη δυστυχία από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και τα μεγάλα αδιέξοδα του γερασμένου εκμεταλλευτικού συστήματος, τόσο πολλαπλασιάζονται οι κάθε λογής σωτήρες του. Δεν έφταναν το ΠΑΣΟΚ και ο Καρατζαφέρης που ψήφισαν το μνημόνιο για να τον σώσουν υποτίθεται από την κρίση και τη χρεοκοπία, το άλλο μείγμα σωτηρίας που έλεγε ότι είχε η ΝΔ. Δεν φτάνουν οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο Καρατζαφέρης, η Μπακογιάννη που συνασπίστηκαν πίσω από τον Παπαδήμο για να τον σώσουν τώρα από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, φέρνοντάς του νέα χειρότερα μνημόνια ολικής χρεοκοπίας. Πλάκωσαν τώρα και οι αριστεροί σωτήρες και άλλοι πολλοί αντιμνημονιακοί, πατριωτικοί, προοδευτικοί. Πρώτος και καλύτερος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπέστατος πάντα κατά πού φυσάει ο άνεμος, διακηρύσσει ότι είναι «χρέος και καθήκον της αριστεράς» να ενωθεί με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να σώσει το λαό και να προστατεύσει την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ! Πονηρά και ύπουλα βάζουν και το ΚΚΕ στο τσουβάλι της αριστεράς και του χρεώνουν την «ιστορική ευθύνη» να συμβάλει, για να γίνει η αριστερή σωτήρια κυβέρνηση. Και εντελώς ανερυθρίαστα κατηγορούν το ΚΚΕ που δε θέλει να γίνει αριστερός κυβερνητικός συν-σωτήρας ότι «κοιτάει τα εκλογικά του ποσοστά»! Είναι πραγματικά μια νέα κατηγορία κατά του ΚΚΕ τόσο ανόητη που αξίζουν συγχαρητήρια στον εμπνευστή της.



Τόσο οι μνημονιακοί όσο και οι άλλοι σωτήρες αριστεροί, πατριώτες και «αντικατοχικοί» καμώνονται ότι δε γνωρίζουν τα ζητήματα που έθεσε απ' την αρχή της κρίσης το ΚΚΕ, προς το λαό φυσικά και όχι σ' αυτούς. Οτι απ' την κρίση ή θα πτωχεύσει ο λαός ή η πλουτοκρατία. Οτι είναι αποτέλεσμα των συσσωρευμένων κεφαλαίων και δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης και της χρεοκοπίας εντός του καπιταλισμού και της ΕΕ. Οτι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ μαστίζεται και απ' την κρίση και από τις οξύτατες αντιθέσεις. Οτι λύση για το λαό μπορεί να δώσει μόνο ένας οργανωμένος και αποφασισμένος λαός που θα επιβάλει, με τη δική του συμμαχία και εξουσία, τις ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές. Την κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Και οι μεν και οι δε κατηγορούν για τα μύρια όσα το ΚΚΕ. Γιατί δεν ξεσκεπάζουν τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ εφόσον τις θεωρούν λαθεμένες; Γιατί δε δείχνουν στο λαό, που θέλουν να σώσουν, την έλλειψη ρεαλιστικότητας και επιστημονικής θεμελίωσης της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ; Δεν το τολμούν γιατί έτσι θα φανούν τα αδιέξοδα και η χρεοκοπία τους.

Οι μνημονιακοί σωτήρες ή οι αριστεροί; Οι πρώτοι, βρισκόμενοι τώρα σε συγκυβέρνηση και πνιγμένοι κυριολεκτικά στα αδιέξοδά τους, με κυνισμό καταφεύγουν σε απειλές και τρομοκρατικά διλήμματα. Λένε στο λαό πως έχει να διαλέξει ανάμεσα στο χειρότερο και στο πολύ χειρότερο. Οι δεύτεροι, οι αριστεροί και οι άλλοι αντιμνημονιακοί, του λένε ότι υπάρχει εύκολη λύση! Αρκεί να ψηφίσει σωστά και τέρμα η κρίση και στην Ελλάδα και στην ΕΕ! Τέρμα και οι αντιθέσεις! Ποιος εκμεταλλεύεται τη λαϊκή απελπισία και το φόβο για την αναπόφευκτη ταξική σύγκρουση;

Αυτά που λένε σήμερα οι αριστεροί της «ανανέωσης» είναι χειρότερα και πιο επικίνδυνα από αυτά που έλεγαν τότε που ψήφιζαν το Μάαστριχτ. Τότε ευλογούσαν, στο όνομα του ρεαλισμού και της ανανέωσης, τη λαϊκή υποταγή στον αντιδραστικό ευρωμονόδρομο των μονοπωλίων. Τώρα με αριστερά, δήθεν φιλολαϊκά συνθήματα και αντιμνημονιακές κυβερνήσεις αντικειμενικά συμβάλλουν στο πνίξιμο της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και συνειδητοποίησης. Κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα εργατικά λαϊκά στρώματα που νιώθουν την ανάγκη να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να μην εγκαταλείψουν και τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που αφορούν τη στρατηγική τους. Το κόμμα του Κουβέλη προσπαθεί να τα κρατήσει στον ιδεολογικό διάδρομο του ΠΑΣΟΚ, εμφανιζόμενο ως ένα καλό ΠΑΣΟΚ με τις παλιές κοινωνικές ευαισθησίες. Ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συγκρατήσει τα πιο λαϊκά και τα πιο αγανακτισμένα εντός της ιδεολογικής αυλής του ΠΑΣΟΚ, μέσα στα κάγκελα της χρεοκοπημένης γριάς, της σοσιαλδημοκρατίας, που έχει ταυτιστεί με την υπεράσπιση του καπιταλισμού και σαπίζει μαζί του.

Αυτός ο ρόλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με στελέχη, βουλευτές κ.λπ. του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και παραμένουν ΠΑΣΟΚ, μόνο που έγιναν αντιμνημονιακοί, γιατί άκουσον άκουσον «το μνημόνιο ήταν λάθος», γιατί «δεν έγινε καλή διαπραγμάτευση». Μα αυτό λένε και οι σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ο Σημίτης... Και ρωτάμε αν γινόταν καλή και ισχυρή διαπραγμάτευση θα αντιμετωπιζόταν η κρίση και τα προβλήματα της ΕΕ; `Η δε θα έπαιρναν τα βάρβαρα μέτρα; Καλά ούτε στην Πορτογαλία και την Ιταλία έγινε καλή διαπραγμάτευση; Μήπως στη Γερμανία, στη Γαλλία εφαρμόζουν άλλα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα απ' αυτά του μνημονίου;

Ο υπονομευτικός ρόλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πηγάζει κυρίως απ' τη θέση του «να τα βρούμε αριστεροί, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και άλλες πατριωτικές δυνάμεις σε 4-5 βασικά θέματα, να γίνουμε κυβερνητική πλειοψηφία για να σώσουμε το λαό». Και ρίχνει ορισμένες τέτοιες εύκολες θέσεις που τις επιθυμεί ο κόσμος: «Να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αναδιανομή του πλούτου και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου»! Μα αυτά δεν είναι τα προτάγματα της κεντροαριστεράς που αποδείχτηκε τόσο αντιλαϊκή όσο και η κεντροδεξιά; Δεν είναι το προκάλυμμα των μνημονίων; Αυτά δεν ήταν και τα προεκλογικά σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ; Αν αφήσουμε στην άκρη προς το παρόν την αναδιανομή, όλα τα άλλα δεν τα υπογράφει και ο ΣΕΒ; Είναι δυνατόν να λες στα σοβαρά ότι αυτά είναι απάντηση στην κρίση; Οτι φιλολαϊκή απάντηση στη χρεοκοπία του PSI είναι να μας δανείσει η ΕΚΤ; Καλά, αυτό δε γίνεται ήδη; Χωρίς αντιλαϊκούς όρους αγόραζε κρατικά ομόλογα ή μήπως η ΕΚΤ δεν είναι στην τρόικα;

Αλλά ας πάρουμε το πιο ριζοσπαστικό, υποτίθεται, αίτημα της αναδιανομής του πλούτου. Ας προσπεράσουμε την απάτη ότι πια δεν τολμούν να θέσουν ούτε το θέμα της αύξησης της φορολογίας της κερδοφορίας του κεφαλαίου με συντελεστή 45% (που δεν είναι δα και επαναστατικό μέτρο, το είχαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πριν 10 χρόνια) και προτείνουν να θεσμοθετηθεί μια έκτακτη εισφορά 1% στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 200 εκατομμύρια (Τσίπρας προχτές στο Περιστέρι)!!! Το αίτημα της αναδιανομής του πλούτου, ιδιαίτερα σε φάση κρίσης και χρεοκοπίας, δεν είναι ούτε έσχατο σημείο άμυνας για το λαϊκό κίνημα. Και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Αν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί μια κυβέρνηση που θα επιχειρούσε να επιβάλει μια μακροχρόνια μη ανεκτή φορολογία στους επιχειρηματικούς ομίλους, τότε θα διαπίστωνε ότι τα πραγματικά αφεντικά, αυτοί που επιβάλλουν το νόμο είναι αυτοί που ελέγχουν την παραγωγή, ότι τα μονοπώλια δεν ελέγχονται, ελέγχουν, αυτά καθορίζουν τους όρους. Είναι τα ζωτικά όργανα του καπιταλισμού που είναι σε σήψη.

Ο λαός δεν μπορεί να σωθεί από τη βαρβαρότητα των μονοπωλίων και του καπιταλισμού, αν δε μετατρέψει τα μονοπώλια σε κοινωνική περιουσία. Αυτός είναι ο πιο καθοριστικός όρος για να υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, για να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, για να υπάρχει εργατική - λαϊκή δημοκρατία και ελευθερία γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Αυτή η κραυγαλέα σήμερα αναγκαιότητα δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα και αυτή τη λύση, την επαναστατική ανατροπή, μπορεί να τη δώσει μόνο η εργατική τάξη με τη συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Και ο ρόλος του ΚΚΕ ποιος είναι; Είναι ο ακριβώς αντίθετος απ' τους διάφορους σωτήρες. Να οπλίσει ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά την εργατική τάξη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, να γίνει αυτό που μόνο αυτή μπορεί να γίνει: Ο νεκροθάφτης του καπιταλισμού, ο σωτήρας όλων των λαϊκών στρωμάτων. Εχει δίκιο ο Βάρναλης:

«Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει,

άμα ξυπνήσουν κάποτε οι λαοί»*.

Υ.Γ.: Τώρα τελευταία τα στελέχη του ΣΥΝ βρήκαν μια νέα εξυπνάδα να λένε: «Εφόσον το ΚΚΕ δεν θέλει να συμμετέχει ή να συμβάλει σε κυβέρνηση γιατί διεκδικεί την ψήφο του λαού;». Καταλαβαίνουμε ότι τους είναι αδιανόητο αυτό που κάνει το ΚΚΕ, δηλαδή να υποτάσσει και να χρησιμοποιεί τα πάντα, τις εκλογές και τη συμμετοχή στη Βουλή με ένα σκοπό: Να προχωρήσει στη ζωή η χειραφέτηση και η οργάνωση των εργαζομένων, του λαού, στα εργοστάσια, στους κλάδους, στις συνοικίες.

*Κ. Βάρναλης: «Το τραγούδι των σκλάβων»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΜΕ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Αθήνα 27/1/2012


ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς όλους τους Εργαζόμενους στα καταστήματα

και τις αποθήκες του Σούπερ Μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.

ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΚΑΜΙΑ  ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που με την δουλειά, τον ιδρώτα σας έχετε δημιουργήσει όλο τον πλούτο του ομίλου ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (περιλαμβάνει τις εταιρίες «Αφοι Βερόπουλοι», «Ψυγεία Αθηνών», «Χαλκιαδάκης», «Veropoulos Dooel», «Veropoulos DOO», «Αχαϊκά Κτήρια Επενδύσεων» και «Τροφίνο») και έχει καταταγεί στην Πέμπτη θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στο χώρο του λιανικού εμπορίου.

ΕΤΟΣ   Κύκλος Εργασιών € Μικτά κέρδη € Καθαρά κέρδη προ φόρων € Σύνολο υποχρεώσεων

2007     848.515.806              193.653.090             11.219.422                         339.226.439

2008     922.926.196              211.902.086               4.318.57                           396.605.100

2009     931.723.592              214.084.656               2.974.052                         416.297.915

2010     948.604.064              222.107.230               2.399.477                         426.249.926

Οι πωλήσεις του ομίλου στα Βαλκάνια αυξήθηκαν στο εννεάμηνο του 2011 κατά 25%, τα κέρδη της θυγατρικής εταιρείας στα Σκόπια έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 από 7,5 εκατ. ευρώ το 2010 ενώ και στη Σερβία τα 2,9 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ το 2010.

Παρά την κερδοφορία ο όμιλος ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ παίρνει μέτρα που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση των 6.500 εργαζόμενων στα 228 καταστήματα που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα και τα βαλκάνια, ( 99 στην Αττική, 87 σε αστικά κέντρα της περιφέρειας (13 από τα καταστήματα αυτά λειτουργούν και πρατήρια βενζίνης), 31 καταστήματα στην Κρήτη με την επωνυμία «Χαλκιαδάκης», 8 καταστήματα στα Σκόπια με την επωνυμία «VERO» και 3 Υπέρ-Μάρκετ στην Σερβία με την επωνυμία «Super VERO».

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που κάθε ημέρα σας καταπιέζουν για να βγάλουν τα κέρδη τους, που εργάζεστε με μειωμένα δικαιώματα, χωρίς σταθερή και μόνιμη δουλειά, που σας εξαναγκάζουν να δουλεύεται κάνοντας σχεδόν τα πάντα στην επιχείρηση.

Τώρα σας καλούν να τους δώσετε και αλλά, να γίνεται πιο φτωχοί και όλα αυτά για να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους.

Ο όμιλος ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ θέλει να είστε όμηροι της εκμετάλλευσης, του εκβιασμού τους, θέλουν μα μην σηκώσει κανείς εργαζόμενος κεφάλι και να αντισταθεί.

Σήμερα η εργοδοσία στα μεγάλα σούπερ μάρκετ Απαιτεί μειώσεις μισθών ωραρίου, οι απολύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, που από τη μια, μεταφράζονται σε χρήμα για την εργοδοσία, από την άλλη, στρώνεται το έδαφος για δουλειά ήλιο με ήλιο, με παναθλίους μισθούς, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.

Η γραμματεία εμπορίου –υπηρεσιών θα είναι δίπλα σας για να αντιμετωπίσουμε ,να αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας.
Μην υποκύψετε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.
Μην αποδεχτείτε τον σφαγιασμό σας, καμιά υπογραφή, καμία μείωση μισθού, όσοι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει μετά την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης συλλογικά να αποφασίσουν να πάρουν πίσω την υπογραφή τους.

Απάντηση μπορούμε να δώσουμε, έχουμε την δύναμη κανένας μόνος του δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, απέναντι στην εργοδοσία του ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ που η κυβέρνηση τους στηρίζει.

Συλλογικά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μαζί με τους άλλους συναδέλφους μας, να δημιουργήσουμε επιτροπή αγώνα ανά κατάστημα σε κάθε πόλη που θα οργανώσει άμεσα την πάλη μας σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να συσπειρωθείτε στα σωματεία του κλάδου που στέφονται ενάντια στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), την μεγαλοεργοδοσία και τον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Καταδικάστε το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο που υπάρχει, είναι η φωνή της εργοδοσίας μέσα στα καταστήματα, μην τους ακούτε, γυρίστε τους την πλάτη, θέλει να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και με την σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων.

Συμφωνούν με τις απολύσεις, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την μείωση μισθού 12% όσοι εργάζονται με 8ωρη απασχόληση, 10% όσοι εργάζονται με 4ωρη απασχόληση.

Καλούμε όλα τα διοικητικά συμβούλια, τα συνδικάτα, σε όλη την Ελλάδα με την ανακοίνωση στο χέρι να βρεθούν στα καταστήματα του Ομίλου ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ να μπουν μπροστά για να εμποδίσουν τα χειροτέρα που έρχονται, να αναχαιτίσουν την επίθεση.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

25 Ιαν 2012

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στα PRAKTIKER


Η Διοίκηση της εταιρείας στην τελευταία περιοδεία στα καταστήματα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους έκανε λόγο για μείωση τζίρου και κερδών.

Αναφέρθηκε ότι το 2010 ο τζίρος ήταν 257εκ, ευρώ και τα κέρδη της εταιρείας 25εκ. ευρώ και ότι η πορεία είναι φθίνουσα για το 2011. Προφανώς τα 25 εκ. κέρδη δεν τους ήταν αρκετά, αλλά ούτε και τα κέρδη του 2011, μέσα στην κρίση τους ικανοποιούν και για αυτό έχουν βάλει στόχο να τα αυξήσουν, μειώνοντας το ¨εργατικό κόστος¨ , εφαρμόζοντας το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που ετοιμάζονται με ¨πράξη νομοθετικού περιεχομένου¨ να επιβάλουν η μεγαλοεργοδοσία με τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Αλλαγές συμβάσεων, απολύσεις εργαζομένων, μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα, είναι κάποια από αυτά τα μέτρα που ήδη έχει επιβάλει η PRAKTIKER και έχει σκοπό να αξιοποιήσει στο άμεσο μέλλον την πλήρη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασία, την κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης και επιβολή ατομικών συμβάσεων από μηδενική βάση, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, την απότομη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης., άλλωστε αυτά τα μέτρα ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Η εταιρεία PRAKTIKER παράλληλα με την γκρίνια για τη μείωση του τζίρου, ανακοινώνουν το άνοιγμα καταστήματος στην Αλεξανδρούπολη και ένα ακόμα κατάστημα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Τα καταστήματα φτιάχτηκαν και φτιάχνονται με κέρδη που παρήγαγαν τα δικά μας χέρια, τον πλούτο που εμείς παράγουμε και που έχει ως αποτέλεσμα τη δική μας εξαθλίωση.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στα PRAKTIKER

Είστε κομμάτι ενός ολόκληρου κλάδου, στον οποίο κλάδο οι εξελίξεις είναι ταχύτατες όπως συγχωνεύσεις εταιρειών, εξαγορά επιχειρήσεων ή και πτωχεύσεις επιχειρήσεων, όλα αυτά δεμένα με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αύξηση των κερδών τους.

Τα αντεργατικά μέτρα δεν συνδέονται με την αύξηση ή την μείωση του τζίρου αλλά με τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο ποια πολυεθνική θα μονοπωλήσει την αγορά., με παράλληλη μείωση του ¨μισθολογικού και εργατικού κόστους¨ όπως αποκαλούν τους εργαζόμενους οι εργοδότες .

Με ομόφωνη απόφαση της Παναττικής Σύσκεψης κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων που πραγματοποιήθηκε στις 15 Γενάρη 2012 τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων καλούμε σε ανοιχτή συγκέντρωση σωματείων και εργαζομένων στο εμπόριο την Κυριακή 5 Φλεβάρη και ώρα 10 το πρωί στο Ξενοδοχείο IMPERIAL:

• Κηρύσσουμε συναγερμό, ξεσηκώνουμε τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο, σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, να στείλουμε το ένα και μοναδικό μήνυμα που αξίζει στην ηγεσία του ΣΕΒ και του ΣΕΛΠΕ, στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, απορρίπτουμε τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, υπερασπιζόμαστε τις συμβάσεις και όλα τα δικαιώματα μας

• Κλιμάκωση του αγώνα μας με Γενική Απεργία στις αρχές Φλεβάρη .

• Απεγκλωβισμός από τη ΓΣΕΕ, από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων παντού, στα συνδικάτα, στο πολιτικό επίπεδο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν θέση. Να διαχωρίσουν την ευθύνη τους από τις ηγεσίες που νομιμοποιούν την επίθεση που βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν δεχόμαστε τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, γιατί χωρίς εργάτες, υπαλλήλους, μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PRAKTIKER

24 Ιαν 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ


ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ IMPERIAL

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στο εμπόριο

Με ομόφωνη απόφαση της Παναττικής Σύσκεψης κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων που πραγματοποιήθηκε στις 15 Γενάρη 2012 τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων καλούμε σε ανοιχτή συγκέντρωση σωματείων και εργαζομένων στο εμπόριο την Κυριακή 5 Φλεβάρη και ώρα 10 το πρωί στο Ξενοδοχείο IMPERIAL:

• Κηρύσσουμε συναγερμό, ξεσηκώνουμε τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο, σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, να στείλουμε το ένα και μοναδικό μήνυμα που αξίζει στην ηγεσία του ΣΕΒ και του ΣΕΛΠΕ, στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, απορρίπτουμε τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, υπερασπιζόμαστε τις συμβάσεις και όλα τα δικαιώματα μας

• Κλιμάκωση του αγώνα μας με Γενική Απεργία στις αρχές Φλεβάρη .

• Απεγκλωβισμός από τη ΓΣΕΕ, από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων παντού, στα συνδικάτα, στο πολιτικό επίπεδο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν θέση. Να διαχωρίσουν την ευθύνη τους από τις ηγεσίες που νομιμοποιούν την επίθεση που βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν δεχόμαστε τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, γιατί χωρίς εργάτες, υπαλλήλους, μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία.

Μεγαλοεργοδότες-ΓΣΕΕ καταργούν όλες τις συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με έγγραφο του διαλόγου σφαγής των εργατών.

Η ΓΣΕΕ ¨πιάστηκε στα πράσα¨ για μια ακόμα φορά ως σύμμαχος των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

Στόχος η επιβολή των ατομικών συμβάσεων από μηδενική βάση που δημιουργεί συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης των εργατών.

Παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς τους ότι συζητούν μόνο το ¨μη μισθολογικό κόστος¨ (ΓΣΕΕ) η αλήθεια είναι ότι οι ¨συζητήσεις¨ έχουν προχωρήσει σε τέτοια βαθμό, που οι ανατροπές τις οποίες προωθούν έχουν διαμορφωθεί σε συγκεκριμένο άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή, που αναφέρει ότι ¨αναστέλλεται η ισχύς των Κλαδικών και των Εθνικών και τοπικών Ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, καθώς και αυτές που έχουν υπογραφεί με διαιτητική απόφαση¨.

Είναι ολοφάνερο ότι τα μέτρα που προωθούν το κεφάλαιο, το πολιτικό του προσωπικό, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, δηλαδή καθολική εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, γκρέμισμα παροχών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, επιβάλουν την απότομη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Είναι αδίστακτοι μπροστά στην κρίση.

Το βάρος της οργάνωσης των εργαζομένων και της αγωνιστικής αντεπίθεσης πέφτει στις δικές μας πλάτες.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛ/ΩΝ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛ/ΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛ/ΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤ/ΩΝ & ΙΔ. ΕΠΙΧ. ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΕΙΣ PRAKTIKER, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΕΙΣ LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓ/ΩΝ MARKET IN, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠ/ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

19 Ιαν 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στα Σ.Μ. ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχουν γίνει καταγγελίες από αρκετούς συναδέλφους που εργάζονται στα Σ.Μ. ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, για την κατάσταση που υπάρχει στα καταστήματα.

Μας πληροφόρησαν για:

Έλλειψη εμπορευμάτων από κεντρικές αποθήκες, μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών, διαμαρτυρία προμηθευτών για μεγάλες οφειλές από την εταιρεία, απολύσεις εργαζομένων και παράλληλα κάλεσμα από την εταιρεία προς εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, να υποβάλουν αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης.

Με δεδομένες τις εξελίξεις στο εμπόριο, την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων Σούπερ Μάρκετ, για το ποιος θα επικρατήσει και θα μονοπωλήσει την αγορά, πτωχεύσεις εταιρειών που οδηγούν κατά εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, εξαγορές ή συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, η κατάσταση δεν σηκώνει κανέναν εφησυχασμό από τους εργαζόμενους.

Στα Σ.Μ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ υπάρχει σωματείο που δημιουργήθηκε κατ΄ εντολή της εργοδοσίας.

Είναι σίγουρο, πως σε περίπτωση που η εταιρεία δρομολογήσει εξελίξεις, το συγκεκριμένο σωματείο, ως δεξί χέρι του εργοδότη, θα προσπαθήσει να σας εφησυχάσει, να σας απομονώσει από τον υπόλοιπο κλάδο, να σας οδηγήσει σε νομικούς δρόμους, ακίνδυνους για τον εργοδότη. Υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από το εργοδοτικό σωματείο στα Σ.Μ. ΑΤΛΑΝΤΙΚ, το οποίο υπό την καθοδήγηση και του εργοδότη και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός), μέχρι και λίγο πριν κηρύξει πτώχευση το ΑΤΛΑΝΤΙΚ καθησύχαζε τους εργαζόμενους και τους απέτρεπε από αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα Σ.Μ. ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν είναι αργά.

Εμπιστευτείτε το δικό σας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο που καθοδηγείται από τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι από τις ανάγκες της εργοδοσίας και του κυβερνητικό εργοδοτικού συνδικαλισμού.



ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ





18 Ιαν 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ (ΠΑΣΕΒΕ)


ΠΑΤΟΥΣΑ 2 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 2103809327

www.paseve.gr pasevegr@gmail.com

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΜΑΣ)

www.spoudastes.gr reportmas@yahoo.gr

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)

Ιπποκράτους 120 - 11472 Αθήνα, τηλ. & fax: 210 3629460

e-mail: ogegr@otenet.gr web: http://www.oge.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΠΑΜΕ, Η ΠΑΣΕΒΕ, Η ΠΑΣΥ, Η ΟΓΕ και το ΜΑΣ καλούν σε σύσκεψη, συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων, συνδικαλιστές, συλλόγους και ομάδες γυναικών, λαϊκές επιτροπές και επιτροπές αγώνα χώρων δουλειάς και φοιτητών και σπουδαστών, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 9,00 π.μ. στο ξενοδοχείο IMPERIAL Πλ. Καραϊσκάκη για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και τον συντονισμό των δυνάμεών μας μπροστά στην νέα λαίλαπα που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν Κυβέρνηση, τρόικα και η πλουτοκρατία.


ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ

16 Ιαν 2012

Αθήνα 16.01.2012

Το αίμα μας το διαθέτουμε για τις ανάγκες της Τάξης μας

Δημιουργούμε τράπεζα αίματος. Γνωρίζουμε τις ανάγκες. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντιπαλεύουμε τη λογική της μετατροπής σε εμπόρευμα όλων των αγαθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που προωθούν τα επιτελεία της κυβέρνησης της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Το αίμα της εργατικής Τάξης το διαθέτουμε για τις ανάγκες των συναδέλφων μας όπου και όποτε απαιτείται δεν το χαρίζουμε στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/3/2012 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΜΕ ( Αγ. Φιλοθέης 5β.)

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ, να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή του ΠΑΜΕ.


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ

12 Ιαν 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ




Συνάδελφε,

Όλοι μας βιώνουμε την αντεργατική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και της τωρινής του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Εμείς οι άνεργοι και άνεργες δεχόμαστε επιπλέον την ψυχολογική πίεση της ανεργίας. Η πρότασή μας είναι να αποτινάξουμε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να οργανωθούμε, να συντονιστούμε με άνεργους και εργαζόμενους και από άλλους κλάδους, ώστε να δώσουμε δυναμική απάντηση σε αυτούς που μας στερούν τα στοιχειώδη για να ζήσουμε. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργατών, το παράδειγμα των εργαζομένων της Χαλυβουργίας που έχουν στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ μας δείχνει το δρόμο. Δε θα γίνουμε μοχλός πίεσης για να μειώσουν τα μεροκάματα στις οικογένειές μας, στους φίλους και γνωστούς μας.

Κάποιοι από εμάς περάσαμε όλα τα στάδια, που έχουν εφεύρει οι εργοδότες για να αυξάνουν τα κέρδη τους, μήνες απλήρωτοι, εφεδρεία, εκ περιτροπής εργασία, και στο τέλος απόλυση. Ο άνεργος είναι ο χθεσινός και ο αυριανός συνάδελφος του εργαζόμενου. Ο αγώνας ανέργων και εργαζόμενων είναι κοινός. Οι συνεχείς απολύσεις είναι μέρος μόνο της ενιαίας επίθεσης που δεχόμαστε. Κοινή και ενιαία επίθεση αποκρούεται μόνο με κοινό και ενιαίο αγώνα.



Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε, να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε:

• Έκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα.

• Επίδομα ανεργίας 1120€ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

• Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

• Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

• Πλήρη κάλυψη του κόστους για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

• Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

• Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής νερού, ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.

• Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.



Οργανωνόμαστε στις επιτροπές ανέργων των Ταξικών μας Σωματείων και των Λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα δράσης των Επιτροπών ανέργων:

• Κυριακή 15/1 και ώρα 10π.μ. στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β πίσω από τη Μητρόπολη-Σύνταγμα).

• Δευτέρα 16/1 και ώρα 9:30π.μ. στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων με κατεύθυνση το ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου, κινητοποίηση για το σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας. Κανένας συνάδελφος να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

• Τρίτη 17/1 στην ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 11π.μ. με το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

• Δευτέρα 23/1 και ώρα 10π.μ. κινητοποίηση για τα χαράτσια ακινήτων στην ΔΕΗ Αριστήδου.

• Τετάρτη 25/1 και ώρα 4μ.μ. σύσκεψη των επιτροπών ανέργων στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων για παραπέρα οργάνωση και δράση.



Επιτροπές ανέργων



Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: τηλ 210 – 3236287 & 210 – 3232463

Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής: e-mail contact@setip.gr

Σωματείου Λογιστών

Λαϊκών επιτροπών 2ου διαμερίσματος, 3ου-4ου διαμερίσματος, 5ου-6ου διαμερίσματος, 7ου διαμερίσματος Αθήνας

Λαϊκών επιτροπών Υμηττού, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Γαλατσίου.

10 Ιαν 2012

Με τον Μάνεση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ


Στο ΕΚ Βόλου, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, καταψήφισαν την πρόταση για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 12 Γενάρη για τους χαλυβουργούς. Αποκαλύφθηκαν ως άνθρωποι που βάζουν πλάτη ενίσχυσης του καπιταλιστή Μάνεση. Κατάπτυστη είναι η θέση του συνδικαλιστή του ΣΥΝ ότι «οι απεργίες είναι υπέρ των εργοδοτών, γιατί δεν φέρνουν αποτέλεσμα....». Απροκάλυπτη στήριξη της επίθεσης της εργοδοσίας και της συγκυβέρνησης, στους εργάτες. Αλλη μια απόδειξη πως οι εργάτες πρέπει να απαλλαγούν γρήγορα και οριστικά απ' αυτές τις δυνάμεις του κεφαλαίου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για ν' ανοίξουν το δρόμο της νίκης κόντρα στο κεφάλαιο.






























9 Ιαν 2012

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΓΕΝΑΡΗ


ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

Εργαζόμενες-εργαζόμενοι στο εμπόριο, απλήρωτοι, άνεργοι- άνεργες

Με συνοπτικές διαδικασίες και με όχημα τον ¨κοινωνικό διάλογο¨ μέχρι το τέλος Γενάρη, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ σε συνεργασία με τους εργοδότες και τις πλειοψηφίες του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, στήνουν νέο αντεργατικό σφαγείο, για μισθούς, ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις.

ΤΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ

• Μείωση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ (μικτά) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, καταβαράθρωση όλων των μισθών κάτω από 600 ευρώ.

• Κατάργηση Δώρων Γιορτών και Επιδόματος Αδείας, οδηγεί σε αυτόματη μείωση όλων των μισθών κατά 15%.

• Κατάργηση όλων των μισθολογικών ωριμάνσεων (διετίες) που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οδηγεί άμεσα σε μείωση μισθών κατά 11%.

• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, καταστρέφει Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, παροχές, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας γκρεμίζονται.

• Καθολική εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

Αυτά εφαρμόζονται ήδη σε πολλούς χώρους εργασίας , πόσο μάλλον που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα επιβάλλει και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δήθεν θα ανοίξει τώρα συζήτηση για να ¨καθορίσει τη στάση της¨ .

Δεν μας αξίζει τέτοια ζωή – να πολλαπλασιαστούν οι ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ σε όλη τη χώρα.

Κάθε βήμα συμβιβασμού και υποταγής είναι βήμα προς την εξαθλίωση, είναι ώρα ταξικής αφύπνισης και αντεπίθεσης.

Ανοίγουμε κουβέντα σε κάθε χώρο δουλειάς, για τη δύναμη που αντλούν οι Χαλυβουργοί μέσα από τη σκληρή αναμέτρηση με τον εργοδότη ΜΑΝΕΣΗ, αναδεικνύοντας ότι απέναντι μας δεν βρίσκουμε έναν εργοδότη, αλλά μια ολόκληρη τάξη, την αστική τάξη, το κεφάλαιο, που αυξάνει τα κέρδη της τσακίζοντας κάθε εργατικό δικαίωμα.

Ταξική αφύπνιση, οργάνωση και δράση με το ΠΑΜΕ, λαϊκή συμμαχία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την Ε.Ε. .

Εργατική-λαϊκή εξουσία, μονομερή διαγραφή του χρέους .

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΑ Ε.Κ. ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΛΑΥΡΙΟΥ, ΘΡΙΑΣΙΟΥ, ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ 17 ΓΕΝΑΡΗ.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ.

4 Ιαν 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι,


Ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, σε κάθε χώρο δουλειάς, ζούμε μια κατάσταση ¨πολεμική¨, σε βάρος των δικαιωμάτων μας από εργοδότες, κυβέρνηση, τρόικα .

Στην επιχείρηση ΔΙΑΦΑΝΟ οι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά 12ωρα, χωρίς ρεπό, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.

Όποιος εργαζόμενος αρνείται απολύεται την ίδια στιγμή.

Στα PUBLIC μετατροπή όλων των συμβάσεων από 8ωρη εργασία σε 6ωρη με αντίστοιχη μείωση μισθού και ασφάλιστρου.

Στην επιχείρηση NOTOS COM εκ περιτροπής εργασία, έχουν προηγηθεί μαζικές απολύσεις.

Στα PRAKTIKER μετατροπή όλων των συμβάσεων, οι 8ωροι σε 6ωρο και 6ωροι σε 4ωρο και συνεχείς απολύσεις.

Στα HONDOS CENTER οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση των μισθών 10% και παράλληλα είναι απλήρωτοι για 1,5 μήνα.

Στα ALEX PACK απλήρωτοι οι εργαζόμενοι 1,5 μήνα, συρρίκνωση των καταστημάτων και απολύσεις και παράλληλη υπαγωγή της εταιρείας στο πτωχευτικό κώδικα άρθρο 99.

Στα NIKKO MARKET ο εργοδότης κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι και απλήρωτοι και απολυμένοι χωρίς αποζημιώσεις , χωρίς Ταμείο Ανεργίας.

Στην επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ εκ περιτροπής εργασία και συρρίκνωση καταστημάτων με παράλληλες απολύσεις , στα ZARA συρρίκνωση καταστημάτων και απολύσεις.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται ( ATTICA, ALIMENTA TOP) όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι που μένουν άνεργοι λόγω πτώχευσης των επιχειρήσεων.

Όλα τα παραπάνω θα οξυνθούν στο μέγιστο βαθμό παίρνοντας υπόψη και τις προθέσεις του ΣΕΒ της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας για σαρωτικές παρεμβάσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας , για ακόμα πιο δραστική μείωση μισθών, για γενικευμένη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, δραστικές περικοπές στις εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση, μείωση έως και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Η πίεση, η ανασφάλεια, η ανεργία εντείνει τη σχετική και την απόλυτη εξαθλίωση για όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους των Δ.Σ. κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου στην Αττική και σας καλούμε σε ευρεία σύσκεψη την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγ. Φιλοθέης 5β – Πλ. Μητροπόλεως, θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη για αλληλοενημέρωση, συζήτηση και μεταφορά εμπειρίας ώστε να καταλήξουμε συγκροτημένα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εφιαλτική πραγματικότητα. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ούτε μπορεί ούτε βεβαίως θέλει να οργανώσει την πάλη του κλάδου και να εναντιωθεί σε αυτή την κατάσταση .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑ/ΛΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤ/ΤΩΝ & ΙΔ. ΕΠΙΧ/ΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠ/ΩΝ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠ/ΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ»


Απεργιακή απάντηση στην εκ περιτροπής εργασία

Η χτεσινή κινητοποίηση ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγωνιστικός συντονισμός ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας

Μια πρώτη δυναμική και συντονισμένη απάντηση στην εργοδοσία έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ» με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία των τεσσάρων ημερών που επιβάλλει η εργοδοσία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Λάρισα. Σημαντικό συστατικό για τη χτεσινή επιτυχία της απεργίας αποτέλεσε η έμπρακτη συμπαράσταση των κλαδικών συνδικάτων, των εργαζομένων και της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ που έκαναν υπόθεσή τους το συντονισμό και την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις περιοχές της χώρας, γεγονός που εκφράστηκε με τη μαζική παρουσία σωματείων και εργαζομένων του κλάδου, καθώς και εργαζομένων από άλλους κλάδους στις περιφρουρήσεις έξω από τα καταστήματα.

Την απόφαση για την απεργία πήραν τα επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της εργοδοσίας - και παρά την άρνηση των σωματείων - να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία των τεσσάρων ημερών για εννέα μήνες με έναρξη αυτής τη χτεσινή μέρα. Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών που κάλεσε όλο τον κλάδο να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το κλαδικό σωματείο του Πειραιά προκήρυξαν επίσης 24ωρη απεργία, όπως και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μετά την πρόταση του συλλόγου της περιοχής.

Από τις 7 το πρωί συντονισμένα στα καταστήματα της επιχείρησης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Λάρισα οι απεργοί, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, αλλά και από άλλους κλάδους «σφράγισαν» τις πόρτες των πολυκαταστημάτων, δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, αλλά και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε δεν άφησε κανένα περιθώριο στην εργοδοσία να επιχειρήσει το χτύπημα της κινητοποίησης.

Στην Αθήνα, τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους απεργούς μετέφερε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης. Εξω από το πολυκατάστημα «φούντωσαν» τα πηγαδάκια και οι συζητήσεις για την αναγκαιότητα της συνέχισης του αγώνα σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Εκφράστηκαν και δισταγμοί και φόβοι και προβληματισμοί, η πλειοψηφία όμως των εργαζομένων συμφώνησε σε ένα πράγμα: Οτι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση που καλούνται σήμερα να πληρώσουν. Αρκετοί εργαζόμενοι συμπλήρωσαν και αιτήσεις εγγραφής στο κλαδικό τους σωματείο. Ανάλογη ήταν και η μάχη που δόθηκε από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στη Λάρισα.