30 Μαρ 2012

Συναδέλφισσα, συνάδελφε στον ΦΩΚΑ



ΜΗ ΔΕΧΤΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑ 20%. ΤΩΡΑ ΠΑΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΕ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ. Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η εργοδοσία του πολυκαταστήματος ΦΩΚΑΣ, ανακοίνωσε και ήδη προχωρά στην επιβολή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις των μισθών 20%. Μάλιστα εκβιάζει με ψέματα πως αν δεν γίνει δεκτή η σύμβαση αυτόματα σημαίνει παραίτηση, δηλαδή πως ο εργαζόμενος θα βρεθεί στο δρόμο, χωρίς δουλειά. - Αυτό είναι παράνομο. – Δεν ισχύει.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ, ΘΑ ΣΕ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ.

Ο ΦΩΚΑΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, λειτουργεί πολυκαταστήματα στην Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της Αθήνας και όλη την Ελλάδα, έχει κατάστημα μέσα στο golden hall, κάνει εμπόριο επώνυμων μαρκών ένδυσης. Έχει λειτουργήσει ως μεγάλη επιχείρηση στο λιανικό εμπόριο, με τζίρο και κέρδη. Η απαξίωση και το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων δεν σημαίνουν πως η επιχείρηση φτωχαίνει, πως οι μέτοχοι της δεν έχουν καρπωθεί όλο τον πλούτο που έχει βγει όλα αυτά τα χρόνια και τώρα, από τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζομένων.

ΜΗ ΘΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΟΥ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ.

Η μείωση του μισθού σου είναι κέρδος για τον εργοδότη. Όσο μειώνεται ο μισθός σου τόσο και ο εργοδότης θα σε πιέζει να κάνεις και άλλες παραχωρήσεις και δεν θα έχει τελειωμό. Φρένο στις επιδιώξεις της εργοδοσίας μπορούμε να βάλουμε μόνο αν οι εργαζόμενοι μέσα στον ΦΩΚΑ, ενωμένοι, σαν μια γροθιά, που με όχι, αν πάρουμε τώρα πίσω την υπογραφή μας από την άθλια ατομική σύμβαση που μας επέβαλε ο εργοδότης.

Στον αγώνα θα έχεις στο πλευρό σου στο κλαδικό σου σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο σύλλογος είναι το δικό σου αποκούμπι. Μέσα από το σωματείο, αξιοποιώντας τη πείρα του, μπορούμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα μέτρα της εργοδοσίας. Έλα τώρα σε επαφή, γίνε μέλος. Πείσε τον συνάδελφο σου να οργανωθεί και αυτός, να κινητοποιηθεί τώρα.

Μην φοβηθείς. Μη σκύβεις το κεφάλι. Σκέψου πως έχει ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους σου, στην οικογένεια σου, στα παιδιά σου. Να μη τους παραδώσουμε καμένη γη, να ζουν με μισθούς ψίχουλα, μέσα στη φτώχεια.

Τώρα είναι η ώρα για να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Σκέψου πως το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας είναι γεμάτο με το δεύτερο μνημόνιο και τους νόμους που το συνοδεύουν. Πως τα κόμματα των επιχειρηματιών, των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων και των εφοπλιστών, έχουν έτοιμα και άλλα σαρωτικά μέτρα εις βάρος σου. Η αντεργατική επιδρομή δεν θα έχει τέλος, αν δεν υψωθεί ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα, ικανό να σαρώσει τους αντεργατικούς νόμους. Αν δεν βάλουμε εμείς φρένο στην επίθεση μέσα στο κατάστημα. Είναι δική μας ευθύνη να τους σταματήσουμε, να παλέψουμε για όσα μας ανήκουν. Εμείς θα ακυρώσουμε στη πράξη τους νόμους τους μέσα στους τόπους δουλειάς. Αυτό κάνουν πράξη, εδώ και 150 μέρες, με απεργία, οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία.

29 Μαρ 2012

Συναδέλφισσα, συνάδελφε


Μη δεχτείς την απλήρωτη ώρα δουλειάς, να δουλεύεις τσάμπα για τα κέρδη της εργοδοσίας του ΑΤΤΙΚΑ

Συνάδελφε, σκέψου τι σημαίνει, να έρχεσαι μια ώρα νωρίτερα από το ωράριο σου για να καθαρίζεις το κατάστημα, όπως σου ζητά να κάνεις η εταιρία. Είναι τάχα μια διευκόλυνση που σου ζητά σε μια περίοδο δύσκολη, λόγω κρίσης. Είναι μια παραχώρηση για να συμβάλεις και εσύ ώστε να ανταπεξέλθει στον οξυμένο ανταγωνισμό;

Συνάδελφε είναι 100% δουλεία, είναι σκλαβιά. Επιβάλει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Είναι κατάφωρη αύξηση της εκμετάλλευσης μας, μάλιστα με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο. Αν περάσει η τσάμπα ώρα δουλειάς μέσα στο ΑΤΤΙΚΑ, έστω η μια ώρα, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για ακόμα χειρότερα μέτρα, για να μας πατήσουν στο λαιμό.

Η εταιρία, για να αυξήσει τη κερδοφορία της και τη περίοδο της ανάπτυξης, αλλά ακόμα περισσότερο τη περίοδο της κρίσης, θα σε πιέζει διαρκώς να δουλεύεις με αθλιότερες συνθήκες δουλειάς, με μισθό πείνας. Άλλωστε για να έχει κέρδη, για να μπορεί να πουλά τα εμπορεύματα της, πρέπει να εκμεταλλευτεί ακόμα πιο πολύ τη δουλειά σου. Χωρίς τους εργαζόμενους, τις πωλήτριες, τις ταμίες, δεν θα μπορούσε να λειτουργεί το μεγαθήριο του ΑΤΤΙΚΑ, δεν θα μπορούσε να πουληθεί ούτε ένα από τα χιλιάδες εμπορεύματα του.

Μη δεχτείς να δουλεύεις τσάμπα. Μη δεχτείς να καθαρίζεις, να ξεσκονίζεις, να μετακινείσαι από πόστο σε πόστο, από εταιρία σε εταιρία. Να γίνεσαι λάστιχο για να καλύπτεις 2 και 3 κενές θέσεις εργασίας, λόγω απολύσεων, για τη μείωση του « εργασιακού κόστους» της εταιρίας.

Συνάδελφε μπορείς να πεις όχι! Το κλαδικό σου σωματείο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, θα μπει μπροστά, δίπλα σου στον αγώνα. Μπορούμε να πούμε όχι, να εμπιστευτούμε τη δύναμη μας. Να πάρουμε την απόφαση ενωμένοι, σαν μια γροθιά, πως μπορούμε να ακυρώσουμε την απόφαση της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας, οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δείχνουν πως ο αγώνας σε εναντίωση με την εργοδοσία, η διεκδίκηση όσων έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, έχει αποτελέσματα.

Τώρα είναι η ώρα για να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Σκέψου πως η επίθεση της εργοδοσίας θα συνεχιστεί, θα συνεχιστούν οι απολύσεις, θα συνεχίσει να υφίσταται η απλήρωτη εργασία. Ήδη στο πολυκατάστημα ΦΩΚΑΣ η εργοδοσία επιβάλει μείωση μισθών 20%. Σκέψου πως τα κόμματα των επιχειρηματιών, των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων και των εφοπλιστών, έχουν έτοιμα και άλλα σαρωτικά μέτρα εις βάρος σο, που υλοποιούνται στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία άμεσα και με την συμπαράσταση των εργοδοτικών σωματείων. Εργοδοτικό είναι και το επιχειρησιακό σωματείο ΑΤΤΙΚΑ που στήθηκε καθ. υπόδειξη του εργοδότη και με την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η αντεργατική επιδρομή δεν θα έχει τέλος, αν δεν υψωθεί ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα, ικανό να σαρώσει τους αντεργατικούς νόμους. Έλα στο κλαδικό σου σωματείο για να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Είναι δική μας ευθύνη να παλέψουμε για όσα μας ανήκουν.

Ζητάμε:

-Να πάρει πίσω τώρα η εργοδοσία του ΑΤΤΙΚΑ το μέτρο της μίας ώρας απλήρωτης δουλειάς.

-Να σταματήσουν οι απολύσεις. Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις εργασίας άμεσα με προσλήψεις

-Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα 4ωρα και τα 6ωρα σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Καμία μείωση μισθού - να μην υπογραφεί καμιά ατομική σύμβαση.

21 Μαρ 2012

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Υπέγραψε σύμβαση με τους εργοδότες στα κρυφά!

Η σύμβαση που υπογράφτηκε χωρίς να έχει γίνει καν συζήτηση με τους εργαζόμενους αφορά μόνο όσους δουλεύουν σε επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΛΠΕ
Με τους εργαζόμενους στη γωνία, χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς καμία προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ) Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έσπευσε να υπογράψει 3ετή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΚΣΣΕ) με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Η σύμβαση αφορά τα έτη 2010, το 2011 και το 2012 με το ύψος των μισθών να παραμένει στα επίπεδα του 2009.
Σημειώνεται, ότι η σύμβαση, που για πρώτη φορά υπογράφεται ξεχωριστά με τον ΣΕΛΠΕ, αφορά τους εργαζόμενους στα μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, όπως συμφώνησαν οι «κοινωνικοί εταίροι», υλοποιείται στην πράξη η εφαρμογή του νόμου 4024/2011 σύμφωνα με τον οποίο η ισχύς της ΚΣΣΕ περιορίζεται μόνο στους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη του εργοδοτικού φορέα που υπογράφει τη σύμβαση. Ακόμα χειρότερα η συμφωνία αυτή αφορά επίσης μόνο τους εργαζόμενους που είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας.
Τη στιγμή των σφοδρών αντεργατικών εξελίξεων στον κλάδο μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί απέναντι στους εργαζόμενους αυτή η εξέλιξη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της «η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΟΙΥΕ». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σήμερα οι εργοδότες στα μεγάλα πολυκαταστήματα (Χόντος, Φωκάς, Αττικα, Μολ, Γκόλντεν Χολ, Αβενιου και Εμπολι), προχωρούν ανοιχτά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Επίσης σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή της χιονοστιβάδας, η ατομική διαπραγμάτευση τείνει να γίνει καθεστώς κλπ.
«Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, υπογραμμίζει, μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου η απουσία κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας για παρεμπόδιση αυτών των εξελίξεων αλλά και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα κρυφά με τον ΣΕΛΠΕ όπως έκανε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ». Σημειώνεται ότι ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνεδρίασε για την σύμβαση. Καταγγέλλει επίσης ότι η σύμβαση όχι μόνο προβλέπει αμοιβή με βάση τους μισθούς του 2009 αλλά ισχύει μόνο για τους εργοδότες - μέλη των εργοδοτικών ενώσεων και μόνο τους εργαζόμενους - μέλη των σωματείων.
«Πρόκειται για μια αισχρή συμφωνία που αποδέχεται ό,τι ακριβώς απαιτούν οι εργοδότες και η κυβέρνηση, παραδίδει τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας και οδηγεί στον καταναγκαστικό συνδικαλισμό», τονίζει.
Η ΔΑΣ απαιτεί την άμεση σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας για διεκδίκηση ΣΣΕ χωρίς μείωση δικαιωμάτων και αύξηση αποδοχών, για τη λήψη απόφασης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου ως απάντηση στην επίθεση εργοδοσίας-κυβέρνησης.



5 Μαρ 2012

8 Μάρτη - Σύμβολο αγώνα για τις εργαζόμενες γυναίκες


Η 8η Μάρτη αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη του εργατικού και του γυναικείου κινήματος που εμπνέει και σήμερα τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Παρά τα 155 χρόνια που μας χωρίζουν από την 8η Μάρτη 1857 και την ηρωική κινητοποίηση των υφαντριών της Νέας Υόρκης, που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους, η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί σύμβολο αγώνα που φωτίζει και τη σημερινή πάλη των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση.

Εργαζόμενη, άνεργη, νέα, αυτοαπασχολούμενη, εργαζόμενη μητέρα, σήμερα η συγκυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν, η Ε.Ε. και η πλουτοκρατία υποβάλουν διαρκώς τις εργαζόμενες γυναίκες σε θυσίες, θυσίες που γίνονται στο βωμό της κερδοφορίας και που δεν έχουν τέλος, όσο το σύστημα της εκμετάλλευσης παραμένει.

Σήμερα η γυναίκα της εργατικής τάξης είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στην κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία.

Μας σπρώχνουν στη φτώχια και την εξαθλίωση πετσοκόβοντας μισθούς, επιδόματα, κοινωνικές παροχές και συντάξεις.

Φοβόμαστε μην αρρωστήσουμε γιατί πρέπει να ακριβοπληρώσουμε για εξετάσεις, φάρμακα, γιατρούς, νοσηλεία.

Μας απαγορεύουν να γίνουμε μητέρες γιατί η εργαζόμενη μητέρα ¨κοστίζει¨ στον εργοδότη και το κράτος ¨μας τιμωρεί¨ αφού μας κόβουν ακόμα και το επίδομα τοκετού.

Γυναίκες ξεσηκωθείτε

Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η απάντηση μας πρέπει να είναι η οργανωμένη πάλη με το σωματείο μας, μέσα στο χώρο δουλειάς, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ δηλαδή την κοινωνική μας συμμαχία, στη γειτονιά μας με τις λαϊκές επιτροπές, για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας .

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τις εμπορουπαλλήλισσες, τις νέες συναδέλφους, τις άνεργες του κλάδου, τις εργαζόμενες μητέρες την Κυριακή 11 Μαρτίου ώρα 10.30 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε εκδήλωση με θέμα:


Η συμβολή της γυναίκας της εργατικής τάξης στην ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

ΤΟ Δ.Σ.