19 Μαρ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τον Φλεβάρη του 2012 έγιναν αρχαιρεσίες στο κλαδικό σωματείο των Σούπερ Μάρκετ το οποίο είναι εργοδοτικό.


Στις αρχαιρεσίες αυτές ψήφισαν 4.500 εργαζόμενοι (με το γνωστό τρόπο, κατ΄ εντολή της εργοδοσίας και καθοδηγούμενοι από ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ).

Αυτούς τους εργαζόμενους τους έβαλαν να κάνουν δήθεν ένα δημοψήφισμα ψηφίζοντας ναι ή όχι, το ναι για να παραμείνει το Επικουρικό τους Ταμείο ως ΝΠΔΔ ή να ¨ανεξαρτητοποιηθεί¨ , που είναι το όχι δηλαδή να μετατραπεί σε Επαγγελματικό Ταμείο δηλαδή ΝΠΙΔ, ιδιωτικοποιημένο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί ουδέποτε πληροφορήθηκαν επί της ουσίας τι σημαίνει ιδιωτικοποιημένο Επικουρικό Ταμείο, τι άμεσες επιπτώσεις θα υπάρχουν στην ασφάλιση τους και τις παροχές τους.

Ουσιαστικά με την προτροπή και την καθοδήγηση στελεχών της ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και της ΠΑΣΚΕ έβαλαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν για την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης τους.

Στην απόφαση για έγκριση καταστατικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων ΝΠΙΔ (ΤΕΑΙΕΤ-ΝΠΙΔ) υπάρχουν άρθρα τα οποία αποδεικνύουν τη λειτουργία αυτού του ιδιωτικοποιημένου ταμείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια άρθρο 29 κανόνες ασφαλιστικής τοποθέτησης και επενδύσεων, άρθρο 30 – αποθεματικά, άρθρο 31-περιθώριο φερεγγυότητας τα οποία καταλήγουν ότι οι παροχές δεν εγγυημένες από το Ταμείο.

Άρθρο 42-ποσό σύνταξης παροχής στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ¨το ποσό της σύνταξης για τους ήδη συνταξιούχους μέχρι 31/12/2012 μειώνεται από 1/1/2013 κατά 32% για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 100 ευρώ, καμία όμως των μειωμένων συντάξεων, δεν δύναται να υπολείπεται, μετά τη μείωση, του ποσού των 100 ευρώ, παρακάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρει ότι ¨ σε κάθε περίπτωση το ποσό της σύνταξης δεν είναι εγγυημένο και επαναπροσδιορίζεται κατ έτος σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη και με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής¨ .

Άρθρο 43 αναφέρει στην παράγραφο 9 και για τους ήδη συνταξιούχους του Επικουρικού Ταμείου ότι ¨σε κάθε περίπτωση το τμήμα της σύνταξης μέχρι 31/12 /2012 δεν είναι εγγυημένο και επαναπροσδιορίζεται κατ΄ έτος σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη και με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της προσωρινής διοικούσης επιτροπής αυτού του Ταμείου είναι διευθυντικά στελέχη του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ και υποψήφιοι στο 36ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας με το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, όπως π.χ. Λάζαρης Κων/νος, Σιαμπάνης Σοφοκλής , Στάβαρης Γεώργιος, Μαραγκού Ξένη, Αγγελόπουλος Ιωάννης.

Οι εμφανισθέντες στο καταστατικό αυτού του Ταμείου είναι οι Αγγελόπουλος Ιωάννης και Στεκουλέα Μεταξία – στέλεχος της ΠΑΣΚΕ που μετονομάστηκε ως Νέα Συνδικαλιστική Παράταξη (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) και πρώην πρόεδρος της ΟΙΥΕ .

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είχε καταθέσει εγγράφως στην Εκτελεστική και στο Δ.Σ. της ΟΙΥΕ την απόφαση Γ.Σ. του σωματείου που δηλώνει την αντίθεση του κλάδου στην ιδιωτικοποίηση του Επικουρικού μας Ταμείου αλλά και τη θέση των εμποροϋπαλλήλων για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης.

Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ προσέτρεξαν να υλοποιήσουν την απόφαση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας για την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης .

Είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό και πρέπει πολιτικά να το πληρώσουν.