10 Μαΐ 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Η διοίκηση του σωματείου σταθερά στις ταξικές δυνάμεις

Στα χέρια των ταξικών δυνάμεων, της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμποροϋπαλλήλων», εμπιστεύτηκαν και πάλι οι εργαζόμενοι του κλάδου -μέσα από τις πρόσφατες εκλογές- τη διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.026 εργαζόμενοι για ΔΣ και Εξελεγκτική Επιτροπή (από 1.132 το 2011). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.005. Η «ΔΑΣΕ» έλαβε 868 ψήφους (από 917 το 2011) και 13 έδρες στο νέο ΔΣ (από 12). Η «Ενωτική Κίνηση Εμποροϋπαλλήλων» («πρώην» στελέχη της ΠΑΣΚΕ) έλαβαν 128 ψήφους (από 193 ως ΠΑΣΚΕ το 2011) και 2 έδρες στο ΔΣ (από 3). Τέλος, το ψηφοδέλτιο «Εργατική Αντίσταση» έλαβε 9 ψήφους για ΔΣ και δεν πήρε καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ψήφισαν 750 εργαζόμενοι (από 1.054 το 2011). Η «ΔΑΣΕ» πήρε 619 ψήφους και εξέλεξε 8 αντιπροσώπους για το ΕΚΑ και 6 αντιπροσώπους για την ΟΙΥΕ. Η «ΕΚΕ» πήρε 111 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για ΕΚΑ και 1 για την ΟΙΥΕ. Τέλος, η «Εργατική Αντίσταση» πήρε 3 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ.

Σημειώνεται, ότι η «πτώση» που εμφανίζεται στους ψηφίσαντες για αντιπροσώπους σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ψήφισαν στα επιχειρησιακά τους σωματεία για την εκλογή αντιπροσώπων. Η μικρή μείωση στη συμμετοχή οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι έκλεισαν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο, όπως ότι ο κλάδος πλέον μετράει πάρα πολλούς μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι πιεσμένοι και απογοητευμένοι από την ανεργία δε συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες. Από την άλλη,  το προηγούμενο διάστημα, ο κλάδος άνοιξε τη δουλειά, επιχείρησε να οργανώσει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους (σούπερ μάρκετ πολυκαταστήματα) υπήρξε αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες.