26 Αυγ 2013

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ 13 %

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι , εργαζόμενοι στο εμπόριο    
  Να μην αποδεχτούμε την νέα σφαγή των μισθών μας , τη χειροτέρευση της ζωής μας.  Να απαντήσουμε συλλογικά , μαζικά , να σηκώσουμε το μπόι μας ψηλότερα , απαιτώντας όχι άλλες μειώσεις μισθών , ικανοποιητικές αυξήσεις  στο μισθό μας .
  Η ΕΣΕΕ τις τελευταίες ήμερες με προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της , Κορκίδη (στέλεχος της ΝΔ ) , κύριος εκφραστής των Εμπορικών Ομίλων και Πολυκαταστημάτων , μιλάει για νέα κλαδική σύμβαση με μειώσεις μισθών 13% αξιοποιώντας τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιούσε και στην κλαδική του 2012 , ότι αν δεν αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις μειώσεις μισθών , θα γενικευτούν οι ατομικές συμβάσεις με μεγαλύτερες μειώσεις μισθών , θα κλείσουν επιχειρήσεις , θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι .
  Επίσης η ΕΣΕΕ απαιτεί μείωση κατά 33 % του «μη μισθολογικού εργατικού κόστους» , δηλαδή μείωση εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία , φοροαπαλλαγές κτλ Βέβαια όλα αυτά να υλοποιηθούν αφού προηγηθεί «κοινωνικός διάλογος» με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ ) .
Τα εκβιαστικά τους διλλήματα τα έχει καταρρίψει η ίδια η ζωή .
  Οι μειώσεις μισθών 6,7 % τις προηγούμενης σύμβασης σε τίποτα δεν εμπόδισε την εργοδοσία να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 40% σ’ ένα σωρό επιχειρήσεις ( Κωτσόβολος , Hondos ,Market In , Notos Galleries , Leroy Merlin , Extra , IKEA , Sprider , Alimenta Top , Βασιλόπουλος , Βερόπουλος , Μέριμνα Market κ.τ.λ ) , χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι από 3 έως 10 μήνες , όπως και χιλιάδες άνεργοι γιατί κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν .
  Η παρέμβαση της ΕΣΕΕ είναι επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου που στόχο έχει να προσαρμόσει τον κλάδο στις γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης, για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για μισθούς που θα καθορίζονται από την «ανάπτυξη» και την ανεργία.
Προετοιμάζουν τον κλάδο για να αποδεκτή και νέες ανατροπές που αφορούν την κατάργηση των αποζημιώσεων, των επιδομάτων, των δώρων κ.α.
Καμία εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ
(ΠΑΣΚΕ – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΔΑΚΕ )
Κοροϊδεύουν ότι δήθεν δεν αποδέχονται τις μειώσεις μισθών ,όμως καλούν τους εργαζόμενους να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη που φέρνει φτώχεια , ανατροπές , πετσόκομμα των δικαιωμάτων μας . Καλούν τους εργαζόμενους να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων , δηλαδή τα κέρδη τους . Τους ενδιαφέρει να μην διαταραχτούν οι κανόνες λειτουργίας της βαρβαρότητας που ζούμε .
Θέλουν ανατροπή , όπως λένε ,της κυβέρνησης , αλλά εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να δοθούν νέα κεφάλαια στους εργοδότες για να συνεχίσουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους .      
Στη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης του 2012 , η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ  ,δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ανακοίνωση τους πριν την υπογραφή καλούσαν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σύμβαση με μείωση μισθών για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς κλαδική σύμβαση και υπάρξει ανεξέλεγκτη μείωση μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων , να διασφαλιστούν όροι και προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και ότι γίνεται προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση , και ταυτόχρονα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, δηλαδή τα ιδία επιχειρήματα που επικαλείται η εργοδοσία και υπέγραψαν τη σφαγή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων .
  Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ , Βασιλόπουλος Θάνος , γραμματέας της ΟΙΥΕ , καταγγέλλει την ΕΣΕΕ ως προς το χειρισμό ,ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί διάλογος» και την «κατηγορεί»  για παλινωδίες και αντιφάσεις ότι τα ιδία έλεγε και έκανε η ΕΣΕΕ για την κατάργηση της Κυριακής αργίας που αποδέχονταν  τις   7 Κυριακές τον χρόνο , όταν η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ μαζί με την ΕΣΕΕ είχαν συντονισμό και έστησαν μια καρικατούρα που ονόμασαν « Συμμαχία για την Κυριακή Αργία»
  Αυτοί που θέλουν να εμφανίζονται « αριστεροί , αντιστασιακοί και αντιμνημονιακοί» ήταν από τις πρώτες ομοσπονδίες που υπέγραψαν « αντιμνημονιακή» σύμβαση με μειώσεις μισθών το 2012 .
Πουθενά δεν είναι καταγεγραμμένη η θέση της ΠΑΣΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΑΚΕ της ΟΙΥΕ για το πλαίσιο διεκδίκησης της συλλογικής σύμβασης. 
  Να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο σημαντικό ζήτημα για τη ζωή μας είναι η αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο .
  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες καμία αναμονή κανένας εφησυχασμός στη νέα σφαγή που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλέμποροι. Μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. Δεν περισσεύει κάνεις μας στην υπόθεση της πάλης για να καθορίζουμε εμείς τη ζωή μας για να καρπωθούμε εμείς τον πλούτο που παράγουμε και όχι τα παράσιτα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους .
  Καλούμε τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να πάρουν πρωτοβουλίες μέσα από γενικές συνελεύσεις, να συζητήσουν, να αποφασίσουν ότι δεν θα δεχτούν καμιά μείωση στον μισθό τους, στο τσεκούρωμα συνολικά των δικαιωμάτων τους.
  Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε συναδέλφισσα να μπει μπροστά, να υψώσει τείχος απέναντι στις μειώσεις μισθών, να πάρει πρωτοβουλίες. Η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, του βασικού μισθού, της δουλειάς με δικαιώματα  δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των συνδικαλιστών που σέβονται την ψήφο των εργαζόμενων και δεν τους πουλάνε «έναντι πινακίου φακής».  Συζητήστε στο χώρο δουλειάς με τους συναδέλφους σας , αποφασίστε συλλογικά να οργανώσετε την απάντηση σε κάθε μικρό και μεγάλο κατάστημα.
Μόνος του κανένας δεν πρόκειται να σωθεί ,  να μην βρεθούμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στον εργοδότη . Η αποδοχή των νέων μειώσεων στους μισθούς θα φέρει στην συνέχεια και άλλες μειώσεις γιατί το βαρέλι δεν έχει πάτο.
Δεν είναι ανίκητοι .Οργανωθείτε στο σωματείο μας , να πάρουμε την υπόθεση της σύμβασης στα δικά μας χέρια .

Διεκδικούμε :
1)    Επαναφορά της κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ
2)    Μόνιμη και σταθερή δουλεία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα .
3)    Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας 

ΤΟ Δ.Σ