28 Αυγ 2013

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
            Η επιδρομή στις επικουρικές συντάξεις είναι μέρος τις γενικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
             Στόχος των κυβερνήσεων είναι οι ριζικές ανατροπές στο κοινωνικό-ασφαλιστικό ζήτημα, η κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την σημερινή προωθείται :
1.      Το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων
2.      Η απόσυρση του κράτους και τυπικά από την συγχρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
3.      Η περαιτέρω επέλαση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
4.      Η σταδιακή απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές
5.      Η παραπέρα μείωση των κύριων συντάξεων
6.      Η παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
7.      Η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων
            Η δημιουργία του ΤΕΑΥΕΚ ήταν επιλογή κάτω από το βάρος των πενιχρών συντάξεων για ένα συμπληρωματικό ποσόν. Το κράτος είχε μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή κατά κανόνα.
            Η χρηματοδότηση του ΤΕΑΥΕΚ διασφαλίζονταν από τις κρατήσεις των εργαζομένων και εισφορές των εργοδοτών.
            Το ΤΕΑΥΕΚ τις πρώτες δεκαετίες σχημάτισε τεράστια αποθεματικά λόγω των τεράστιων εισροών από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, τα αποθεματικά αυτά για 30 περίπου χρόνια ήταν άτοκα και δεσμευμένα σε τράπεζες με πληθωρισμό που έτρεχε με 25% περίπου.
            Το ΤΕΑΥΕΚ ήταν από τα πιο εύρωστα επικουρικά ταμεία με κινητή και ακίνητη περιουσία. Τα αποθεματικά του ΤΕΑΥΕΚ το 2008 ήταν 1,2 δις ευρώ, και η αντικειμενική αξία των ακινήτων του ΤΕΑΥΕΚ ( 21 ακίνητα) ήταν το ίδιο χρονικό διάστημα 15.525.487,94 ευρώ.
            Τα ομόλογα Ελληνικού δημοσίου που κατείχε το ΤΕΑΥΕΚ ήταν 420.661.654,52 ευρώ.
            Μετά το «κούρεμα» των ομολόγων τα αποθεματικά του ΤΕΑΥΕΚ ήταν 700 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 350 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της επικουρικής ασφάλισης που προορίζονται για συντάξεις είναι προϊόν εισφορών όλων των γενεών των εργαζομένων,  γιατί ακόμα και η λεγόμενη εργοδοτική εισφορά είναι μέρος της υπεραξίας που αποσπά το κεφάλαιο από την εργατική τάξη.
            Για την κακοδαιμονία του ασφαλιστικού, τις «μαύρες τρύπες» της διαχείρισης του, την πρώτη και κύρια ευθύνη είχαν και έχουν οι αστικές κυβερνήσεις, (αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου) και οι διοικήσεις που αυτές διόριζαν.
            Αυτοί οι αντιασφαλιστικοί νόμοι οδήγησαν το ΙΚΑ στο να παρακρατεί τις εισφορές που κατευθύνονταν  προς τα επικουρικά ταμεία για να μπορεί να αποδίδει συντάξεις.
            Το έλλειμμα του ΤΕΑΥΕΚ δημιουργήθηκε  από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
            Με εντολή των κυβερνήσεων το ΤΕΑΥΕΚ «υποχρεωνόταν» να αγοράζει μετοχές των ΔΕΚΟ που προετοίμαζαν για ιδιωτικοποίηση, σπαταλώντας εκατομμύρια, οι εκάστοτε διοικήσεις του ΤΕΑΥΕΚ κατήργησαν τον ελεγκτικό μηχανισμό για εργοδότες που δεν απέδιδαν εισφορές ( από το 1995). Επέτρεψαν στους εργοδότες που είχαν εμπορικές επιχειρήσεις εκτός ορίων πρωτεύουσας να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, απογύμνωσαν το Ταμείο από εργατικό δυναμικό, δεν υπάρχει στοιχειωδώς μηχανοργάνωση, οι συντάξεις βγαίνουν σε 3 με 3,5 χρόνια.       
            Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τσιμπήσουν στην κυβερνητική προπαγάνδα. Ο κουρνιαχτός του σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης για εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω, για την αύξηση των εργατικών εισφορών, για την στήριξη του κεφαλαίου μέσω της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέχρι και την ολοκληρωτική απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, για την λεηλασία και της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΑΥΕΚ, την κατάργηση της όποιας κρατικής εγγύησης και χρηματοδότησης για τις συντάξεις μας όπως και την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του ταμείου.
            Για εργαζόμενους και συνταξιούχους η τυχόν ιδιωτικοποίηση του Ταμείου είναι το ίδιο επιζήμια με την ενοποίηση, διότι τα έσοδα μειώνονται (ποιος θα υποχρεώνει τους εργοδότες να δίνουν εισφορά) ένα ιδιωτικοποιημένο Ταμείο θα μπει αναπόφευκτα στα φαύλο κύκλο ¨των επενδύσεων¨  σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, στο όνομα του αντισταθμίσματος των απωλειών των αποθεματικών, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.
            Βήμα-βήμα οι αστικές κυβερνήσεις προωθούν την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
            Να θυμίσουμε ότι σε αυτό το στρατηγικό στόχο οι αστικές κυβερνήσεις βρήκαν και τον κατάλληλο σύμμαχο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) που ιδιωτικοποίησαν το Επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στα Super Market, μειώνοντας τις συντάξεις ακόμα και τις ήδη καταβαλλόμενες κατά 32%.
            Το ζήτημα του επικουρικού ταμείου είναι καθαρά πολιτικό και τις συνέπειες για την κακή κατάσταση του επικουρικού μας πρέπει να τις πληρώσουν το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις και όχι οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την λεηλασία του ΤΕΑΥΕΚ.
            Εμείς οι εργαζόμενοι στο εμπόριο με ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης καταλήξαμε στην δική μας προοπτική, παλεύουμε και απαιτούμε:
·        Πλήρης κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολογία της εργοδοσίας των ελλειμμάτων από τα μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών, εξαιτίας της ανεργίας, των μειώσεων σε μισθούς, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.
·        Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά Ταμεία.
·        Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρη κάλυψη της ευθύνης από το κράτος και εργοδότες.
·        Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
·        Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία.
·        Κατάργηση των αντιασφαλιστικών Νόμων, καμία μείωση των Επικουρικών Συντάξεων και των κύριων, ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί.
·        Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
·        Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
·        Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες 55 για γυναίκες, μειωμένη κατά 5 χρόνια αντίστοιχα στα βαρέα και ανθυγιεινά.

ΤΟ Δ.Σ.