13 Δεκ 2013

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι υπερασπιστές του μέτρου, δηλαδή κυβέρνηση, μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, παρατρεχάμενοι τους, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ρίχνουν διάφορα ιδεολογήματα στην αρένα της αντιπαράθεσης με τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που είμαστε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Επιχειρήματα όπως ¨θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθεί το εισόδημα των εμποροϋπαλλήλων, θα έχουν ελεύθερο χρόνο να κάνουν τα ψώνια τους εκείνοι που όλη την υπόλοιπη εβδομάδα δεν προλαβαίνουν¨.
Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί στην πράξη.
Αλήθεια, γιατί ο ¨ελεύθερος χρόνος¨ περιορίζεται σε μια Κυριακή; Επειδή καταργήθηκε στην πράξη το 5θήμερο και το Σάββατο έχει γίνει εργάσιμη ημέρα για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων.
Επίσης επειδή ο ημερήσιος χρόνος μέσα στην εβδομάδα έχει πάψει να είναι σταθερός, το συνεχές 8ωρο έχει γίνει 12ωρο και για πολλούς ¨σπαστό¨, κύρια σε κλάδους όπου έχουν κυριαρχήσει οι ελαστικές μορφές εργασίας.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι κατά βάση το κυνήγι της επιβίωσης σε ένα κόσμο με θρυμματισμένες εργασιακές σχέσεις, με μισθούς π[ου δεν φτάνουν ούτε για ¨ζήτω¨ , με εργαζόμενους που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα,  ή με άνεργους που λιώνουν σόλες από το πρωί μέχρι το βράδυ σε συνεντεύξεις , πρακτικές, μαθητείες, με την ελπίδα ότι κάποιος τελικά θα τους προσφέρει μια δουλειά. 
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης και ακόμα και αποδιοργάνωση της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής.
Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σημαίνει επέκταση του χρόνου της απλήρωτης δουλειάς και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού ο εργαζόμενος ¨ανταλλάσσει¨ την εργασία της Κυριακής μ΄ ένα ρεπό, ενδεχόμενα μέσα στην εβδομάδα.
Η οδηγία βέβαια για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να δώσει το ρεπό όποτε του καπνίσει, ενώ η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στους τόπους δουλειάς  επιτρέπει στον εργοδότη να μην το δώσει και καθόλου το ρεπό.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει το δρόμο για γενικευμένη εφαρμογή της 7ήμερης εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας.
Η 7ήμερη εργασία θα καταργήσει ακόμα και την χαραμάδα του ¨ελεύθερου χρόνου¨ που έχουν σήμερα, όσοι δουλεύουν εντατικά 6 μέρες την εβδομάδα.
Τώρα, απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, κοινός αγώνας εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, με αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου και παράλληλη αύξηση του μισθού, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. 
ΤΟ Δ.Σ.