27 Δεκ 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 ΤΗΛ:210-3301842     FAX: 210-3802864


   

       27/12/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ
Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ έχει μεγάλο θράσος όταν σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 23/12/2013 εγκαλεί την εργοδοσία με την οποία υπέγραψε συμφωνία προσχώρησης στην συλλογική σύμβαση του 2012 με μειώσεις μισθών κρυφά, χωρίς το σωματείο να γνωρίζει τίποτα και βεβαίως πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι.
Κατηγορεί το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση Μαρινόπουλος ότι ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα όταν η εργοδοσία ( Γαλλική η’ Ελληνική ) δεν έχει σταματήσει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι έτσι ;
Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ξύνεται στη γκλήτσα του τσοπάνη

ü           Γνωρίζει ότι η συλλογική σύμβαση του εμπορίου του 2012 με μείωση μισθών κατά 6.7% δηλαδή στα 860 ευρώ μικτά έχει λήξει μαζί με την μετενέργεια στις 31/10/2013 και εξαπατά τους εργαζόμενους λέγοντας ότι η σύμβαση λήγει στις 31/12/2013 και μαζί ότι προβλέπει ( βασικός μισθός, επιδόματα).
ü           Γνωρίζει επίσης ότι παρά την αντίθετη γνώμη του σωματείου και των εργαζομένων στην Καρφούρ Μαρινόπουλος με μαζικές γενικές συνελεύσεις πανελλαδικά απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με μυστικές συναντήσεις με την εργοδοσία υπέγραψαν κείμενο  που μείωσε τελικά τους μισθούς εκτός από τους εργαζόμενους στην Καρφουρ και στις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου ( Σ/Μ ΞΥΝΟΣ, EXPRESS, ΠΕΙΡΑΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ).
ü           Γνωρίζει επίσης ότι αυτή την κατάπτυστη σύμβαση την έχουν υπογράψει και σωματεία των εργοδοτών όπως το κλαδικό σωματείο τροφίμων και ο ΠΑΣΥΕ που στηρίζουν την Αυτ. Παρέμβαση στα συνέδρια εξασφαλίζοντας της την πρώτη θέση δίνοντας της απλόχερα δεκάδες αντιπροσώπων.

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ για να καλύψει της δικές της πομπές επιτίθεται και ρίχνει λάσπη στο επιχειρησιακό σωματείο που παρά της δικές της προσπάθειες αλλά και της εργοδοσίας δεν έχει καταφέρει να το βάλει στο χέρι.

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ στην ανακοίνωση της λέει χοντροειδέστατα ψέματα.  

Δηλαδή ευθύνεται το επιχειρησιακό σωματείο της Καρφουρ:

ü           Για την κατάντια των βασικών μισθών στο εμπόριο η’ το γεγονός ότι οι συμβάσεις που χρόνια υπογράφει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ υπηρετούν της ανάγκες της εργοδοσίας ;
ü           Για τις επαίσχυντες εργασιακές σχέσεις και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που υπέγραψαν η ΟΙΥΕ και η εργοδοσία το 1997;
ü           Για την αύξηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου που με την συμφωνία της έχουν γίνει σήμερα η βασική μορφή απασχόλησης στο εμπόριο, γιατί όταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ομοσπονδία έβαζαν ζήτημα να καταργηθεί κάθε ευέλικτη μορφή απασχόλησης η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με πρωτοστατούντες τα στελέχη της Αυτ. Παρέμβασης έβαζαν πλαφόν 10% ;
ü           Δεν ευθύνεται κανένα επιχειρησιακό σωματείο για τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν στο εμπόριο συνολικά και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ δεν έβγαλε άχνα .
ü           Δεν ευθύνεται κανένα επιχειρησιακό σωματείο για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του εμπορίου το 2012 όταν αυτοί που δήθεν κάνουν αντιμνημονιακό αγώνα υπογράφουν μνημονιακές συμβάσεις εφαρμόζοντας κατά γράμμα της εντολές του μνημονίου.

Αν μη τι άλλο το επιχειρησιακό σωματείο της Καρφουρ Μαρινόπουλος αρνείται να υπογράψει σύμβαση με την εργοδοσία με μειώσεις μισθών και συνολικό πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων όπως έκανε και κάνει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου- Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία, τα διοικητικά συμβούλια, να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τη μεθόδευση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ να υπογράψει νέα κλαδική συλλογική σύμβαση στο εμπόριο με μείωση μισθών και να παλέψουν για :

ü         Υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα.
ü         Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να επιβάλει την μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
ü         Συλλογική σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη την εβδομάδα ,με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
ü         Την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.

                                                         
               ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΟΥΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
                                           


24 Δεκ 2013

¨ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ¨ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΜΙΝΗ ΜΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Καμίνη, που με αίτημα τους εκμαίευσαν απόφαση από το Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοικτά το Σάββατο 28 Δεκέμβρη ως τις 11 το βράδυ.
Η κυβέρνηση νομοθέτησε για την κατάργηση της Κυριακής αργίας και  Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειάρχες ¨ξηλώνουν σιγά σιγά το πουλόβερ¨ στοχεύοντας ίσως στην 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων οδηγώντας τους εργαζόμενους στην απόλυτη εξαθλίωση.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών,
εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα,  καλούνται εκβιαστικά από την εργοδοσία να ξεχάσουν την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουν ως δούλοι για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Οι παρατάξεις που ψήφισαν στο Περιφερειακό συμβούλιο υπέρ της εξαθλίωσης των εργαζομένων, είναι οι γνωστές κυβερνητικές (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και κάποιοι  κυβερνώντες αριστεροί) που στήριξαν τον ¨γνωστό προοδευτικό¨  Δήμαρχο Αθηναίων, και είναι και πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.
Καλούμε τους εκατοντάδες εμποροϋπάλληλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε,  δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.
Καλούμε τους εκατοντάδες εμποροϋπάλληλους να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο:

Μόνιμη σταθερή δουλειά  για όλους τους εργαζόμενους, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, 40ωρο. 8ωρο, 5θήμερο για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

ΤΟ Δ.Σ.
  

20 Δεκ 2013

Αθήνα 20 Δεκεμβρίου  

Δελτίο Τύπου

            Η Γραμματεία Nέων του ΠΑΜΕ ανακοινώνει στους εργαζόμενους, στα σωματεία και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι η έναρξη μαθημάτων χορού θα ξεκινήσει  την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.
            Όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και φέτος, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε θέλουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά ώστε κάθε εργατική οικογένεια να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερό της χρόνο.
            Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους που τους ενδιαφέρει ο χορός και θέλουν να ζωντανέψουν την καθημερινότητάς τους να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να μπορέσουν να δημιουργηθούν τα τμήματα 1) Σύγχρονος χορός 2) Παραδοσιακοί χοροί και 3) Παιδικό τμήμα χορού.
            Ευχαριστούμε τους συναδέλφους- δασκάλους χορού που προσφέρονται αφιλοκερδώς γι' αυτή την προσπάθεια.
            Η συμμετοχή είναι δωρεάν και γίνεται στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ :
210.3301842, 210.3301847, 210.3833786, 210.3802864   ή στο
email  του ΠΑΜΕ : pame@pamehellas.gr
                                                                                               Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

18 Δεκ 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ


Η ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ «έφυγε» από τη ζωή στις 12/12/13. Γεννήθηκε στα Πετρικάτα Κεφαλονιάς το 1912. Φτωχή οικογένεια, ο πατέρας αναγκάστηκε να φύγει μετανάστης στην Αμερική για να τους ζήσει. Παρακολουθεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο νησί, το 1927, και έρχεται σε επαφή με τους πρώτους μαρξιστές μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό και δέχεται τις πρώτες επιρροές. Ερχεται στην Αθήνα το 1934. Εργάστηκε στο εμπόριο, γνωρίστηκε με συναδέλφους από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και γράφεται σ' αυτό. Αφοσιωμένη στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, αγωνίστηκε κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ και έδωσε ό,τι καλύτερο είχε για τη βελτίωση της ζωής όλων μας. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ από το 1941, μέσα στις κλαδικές ΚΟΒ εμποροϋπαλλήλων. Οργανώνεται από τους πρώτους στο Εργατικό ΕΑΜ . Αναπτύσσει πολύμορφη δράση και παίρνει μέρος σε πολλές αποστολές με κίνδυνο της ζωής. Γι' αυτή της τη δράση συλλαμβάνεται από την ομάδα του αρχιβασανιστή Παρθενίου. Βασανίστηκε και μετά μεταφέρθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα σε αφασία για 2 μήνες, με βαριές κακώσεις στον εγκέφαλο. Στου Χατζηκώστα έμεινε 7 μήνες. Μετά την απελευθέρωση εκλέγεται στη διοίκηση του σωματείου εμποροϋπαλλήλων, την οποία κέρδισαν οι συνεπείς αγωνιστές, και είναι υπεύθυνη της πρώτης ομάδας γυναικών που δημιουργείται. Φροντίδα πρώτη για τα ορφανά, τα παιδιά των φυλακισμένων και τους κατατρεγμένους από τον πόλεμο. Εφτιαξαν κατασκήνωση στην Πεντέλη και φρόντισαν για συσσίτια, ρουχισμό και τις ανάγκες των παιδιών. Μέσα στους Αγώνες θα γνωρίσει τον Χρήστο Πετρίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και θα παντρευτούν, τα Χριστούγεννα του 1947. Η Μαρία θα ξανασυλληφθεί το Μάρτη του 1948 και παίρνει το δρόμο της εξορίας. Πρώτα στη Χίο, μετά Τρίκερι, Μακρόνησο και πάλι Τρίκερι. Τρεις μήνες μετά τη σύλληψη της Μαρίας, συλλαμβάνεται και ο άντρας της, κυνηγημένος από τη δικτατορία του Μεταξά ακόμη, Ακροναυπλιώτης που ζούσε στην παρανομία και τον στέλνουν στη Μακρόνησο. Εκεί, αφού τον κράτησαν αρκετά και τον σακάτεψαν στο ξύλο, τον έστειλαν σπίτι του να πεθάνει. Η Μαρία έμαθε το θάνατό του στην εξορία. Και η χούντα τη συνέλαβε και τη βασάνισε. Η Μαρία ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης και του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Υμηττού - Δάφνης. Μέλος του τιμημένου ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της.


13 Δεκ 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η θέση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στο εμπόριο.
·       Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους.
·       Η Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, όλο το χρόνο.
·       8ωρο-40ωρο-5θήμερο για τους εργαζόμενους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει γνωστοποιήσει τη θέση αυτή και μέσα στους χώρους εργασίας στους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους, και στους μεγαλοεργοδότες, και στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες Αττικής, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συσκέψεις εργαζομένων και γενικές συνελεύσεις για το ζήτημα της Κυριακής αργίας.
Από τη δεκαετία του ΄80 μέχρι σήμερα ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας  έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες απεργίες με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Το ζήτημα της Κυριακής αργίας αφορά τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο πανελλαδικά.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, το συνδικαλιστικό πανελλαδικό όργανο που οφείλει να συντονίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις πανελλαδικά, αρνήθηκε παρ’ όλες τις πιέσεις που δέχτηκε  να προχωρήσει σε Εκτελεστική και Διοικητικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα οι παρατάξεις που είναι πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΟΙΥΕ (πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ τώρα ΕΜΕΙΣ και ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ) αρνούνται συστηματικά να συντονίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το θέμα της Κυριακάτικης αργίας.
Είναι ψέμμα αυτό που διαδίδεται στους χώρους εργασίας ότι έγινε Εκτελεστική στην ΟΙΥΕ και ότι η παράταξη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) αρνήθηκε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Όποιος το διαδίδει αυτό είναι προβοκάτορας.   
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με ανακοίνωση για την Κυριακή αργία θα πραγματοποιήσει πανεξόρμηση  την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013.

ΤΟ Δ.Σ.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι υπερασπιστές του μέτρου, δηλαδή κυβέρνηση, μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, παρατρεχάμενοι τους, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ρίχνουν διάφορα ιδεολογήματα στην αρένα της αντιπαράθεσης με τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που είμαστε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Επιχειρήματα όπως ¨θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθεί το εισόδημα των εμποροϋπαλλήλων, θα έχουν ελεύθερο χρόνο να κάνουν τα ψώνια τους εκείνοι που όλη την υπόλοιπη εβδομάδα δεν προλαβαίνουν¨.
Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί στην πράξη.
Αλήθεια, γιατί ο ¨ελεύθερος χρόνος¨ περιορίζεται σε μια Κυριακή; Επειδή καταργήθηκε στην πράξη το 5θήμερο και το Σάββατο έχει γίνει εργάσιμη ημέρα για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων.
Επίσης επειδή ο ημερήσιος χρόνος μέσα στην εβδομάδα έχει πάψει να είναι σταθερός, το συνεχές 8ωρο έχει γίνει 12ωρο και για πολλούς ¨σπαστό¨, κύρια σε κλάδους όπου έχουν κυριαρχήσει οι ελαστικές μορφές εργασίας.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι κατά βάση το κυνήγι της επιβίωσης σε ένα κόσμο με θρυμματισμένες εργασιακές σχέσεις, με μισθούς π[ου δεν φτάνουν ούτε για ¨ζήτω¨ , με εργαζόμενους που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα,  ή με άνεργους που λιώνουν σόλες από το πρωί μέχρι το βράδυ σε συνεντεύξεις , πρακτικές, μαθητείες, με την ελπίδα ότι κάποιος τελικά θα τους προσφέρει μια δουλειά. 
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης και ακόμα και αποδιοργάνωση της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής.
Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σημαίνει επέκταση του χρόνου της απλήρωτης δουλειάς και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού ο εργαζόμενος ¨ανταλλάσσει¨ την εργασία της Κυριακής μ΄ ένα ρεπό, ενδεχόμενα μέσα στην εβδομάδα.
Η οδηγία βέβαια για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να δώσει το ρεπό όποτε του καπνίσει, ενώ η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στους τόπους δουλειάς  επιτρέπει στον εργοδότη να μην το δώσει και καθόλου το ρεπό.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει το δρόμο για γενικευμένη εφαρμογή της 7ήμερης εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας.
Η 7ήμερη εργασία θα καταργήσει ακόμα και την χαραμάδα του ¨ελεύθερου χρόνου¨ που έχουν σήμερα, όσοι δουλεύουν εντατικά 6 μέρες την εβδομάδα.
Τώρα, απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, κοινός αγώνας εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, με αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου και παράλληλη αύξηση του μισθού, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. 
ΤΟ Δ.Σ.