21 Μαΐ 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ¨ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ¨
Ο.Τ.Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΤΗΛ. 6973663601 6976087420

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 8 Μάη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ με κύριο αίτημα την άμεση ένταξη όλων των συναδέλφων που απολύονται από τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας στον ΟΑΕΔ και χορήγηση επιδόματος ανεργίας μέχρι να βρούμε δουλειά.
Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ και της Επιτροπής συναντήθηκε με το διευθυντή της Γραμματείας της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, Στασινό Γκούνη στον οποίο θέσαμε και άλλα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση, όπως η καθυστέρηση της πληρωμής πολλών συναδέλφων που απολύθηκαν, η ανανέωση και η έκδοση των βιβλιαρίων υγείας κ.α.
 Ο κ. Γκούνης δήλωσε αναρμόδιος όσο αφορά τη χορήγηση επιδόματος, αφού αυτή εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του Υπ. Εργασίας, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους.
Στην παρέμβασή μας καταγγείλαμε τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας, την οποία υπηρετούν τα προγράμματα, προσφέροντας στους ανέργους προσωρινή και κακοπληρωμένη δουλειά και στη συνέχεια τους γυρίζουν ξανά στην ανεργία, χωρίς να τους χορηγούν ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος. Κατατέθηκε αίτημα του Συνδικάτου ΟΤΑ και της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο ζητάμε:
1.        Άμεση ένταξη όλων των συναδέλφων που απολύονται από τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας στον ΟΑΕΔ και χορήγηση επιδόματος ανεργίας μέχρι να βρούμε δουλειά. Να προωθήσει το αίτημα αυτό προς το Υπ. Εργασίας.
2.        Μέχρι να απαντήσει το Υπ. Εργασίας να παραταθούν οι συμβάσεις για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες, γεγονός που μας εξασφαλίζει το επίδομα ανεργίας, με βάση τα ισχύοντα, για πέντε μήνες.
3.        Να απορροφηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι συνάδελφοι στις θέσεις εργασίας που προσλήφθηκαν, αφού όλο αυτό το διάστημα καλύψαμε πάγιες ανάγκες λειτουργίας των δόμων στις οποίες εργαστήκαμε.
4.        Να καταργηθούν οι όποιοι περιοριστικοί όροι για τη συμμετοχής μας στα επόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
5.        Να συνεχισθεί ο χρόνος ένταξής μας στον ΟΑΕΔ από το σημείο της διακοπής μας, όταν ενταχθήκαμε στα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας.

Από τη συζήτηση προέκυψαν ορισμένα ζητήματα που κρίνουμε ότι μπορούν να φανούν χρήσιμα για αρκετούς συναδέλφους:
1.        Δύο [2] μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν κάποιος κάνει δέκα [10] μεροκάματα, τότε δικαιούται πέντε [5] μήνες επίδομα ανεργίας, με την προϋπόθεση ότι κατά το παρελθόν έχει ξαναπάρει επίδομα.
2.         Με την επανεγγραφή μας στα μητρώα του ΟΑΕΔ και κατόπιν αιτήσεώς μας, δικαιούμαστε δύο [2] τριμηνιαία βοηθήματα των διακοσίων [200] ευρώ (μέσα στο 2014).
3.        Μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει σαν σκέψη, να μοριοδοτηθούμε όλοι όσοι απασχοληθήκαμε στα προγράμματα της «κοινωφελούς» εργασίας.
4.        Σε περίπτωση ατυχήματος εν’ ώρα εργασίας, απευθυνόμαστε με το Συνδικάτα ΟΤΑ ή το Σωματείο στο οποίο ανήκουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και δηλώνουμε εργατικό ατύχημα.
5.        Για τις εκλογές, το Υπ. Εργασίας, μετά από παρέμβαση του Π.Α.ΜΕ, με εγκύκλιό του ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας δικαιούνται εκλογική άδεια χωρίς καμία περικοπή, αφού προσκομίσουν βεβαίωση εφορευτικής επιτροπής κι εφόσον η απόσταση του εκλογικού τμήματος δικαιολογεί την απουσία από την εργασία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε, άνοιξε δρόμους για τους επόμενους συναδέλφους, Με τις αδυναμίες μας αλλά και τη δυναμική μας αφήνουμε παρακαταθήκη για το μέλλον.
Συνεχίζουμε τον αγώνα με ψηλά το κεφάλι! Θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα, γι’ αυτό και απαιτούμε αυτά που μας ανήκουν. Η επαναφορά μας στις άθλιες συνθήκες της ανεργίας δεν πρέπει να μας πτοήσει, να μας οδηγήσει στην απογοήτευση. Η ένταξή μας στις επιτροπές ανέργων των σωματείων ή των γειτονιών μας, η πάλη μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και τις λαϊκές οικογένειες μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές είναι η ασπίδα μας στη βαρβαρότητα του συστήματος και του πολιτικού της προσωπικού.

Αθήνα 14 Μαΐου 2014