12 Νοε 2014

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, νέοι και νέες, εργαζόμενες μητέρες, άνεργοι
Βόμβα στην κοινωνική ασφάλιση ανέλαβε να ρίξει ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, διαχρονικός υποστηρικτής της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος σε παρέμβαση του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έθεσε το ζήτημα ότι οι παροχές υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους, θα γίνεται με διαβάθμιση και ανάλογα με τα ένσημα.
Τίθεται έτσι υπό αμφισβήτηση η καθολικότητα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους ανεξαίρετα τους ασφαλισμένους, ενώ βαθαίνει η διάκριση με τους άνεργους και τους εργαζόμενους ωρομίσθιους και μερικώς απασχολούμενους.
Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα ¨αγοράζει¨ υπηρεσίες υγείας από το Ταμείο του ανάλογα με τις εισφορές (ένσημα) που θα έχει καταβάλει σε ετήσια βάση, καθαρά ¨ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια¨ στην κάλυψη των ασφαλισμένων από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία.  Αυτή η λογική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους άνεργους και τους ωρομίσθιους που δεν θα έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση  να ¨επαιτούν¨ παροχές υγείας από φιλανθρωπικές οργανώσεις ή κάποιες ΜΚΟ, οδηγεί στην προετοιμασία για πλήρη απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές, και η υγεία θα είναι πλέον ατομική μας ευθύνη.
Παράλληλα με το κτύπημα  συγκυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ¨τρέχουν¨  συνεχείς εξελίξεις  και στο ζήτημα της κατάργησης της Κυριακής αργίας.
Η συγκυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Υπουργού Ανάπτυξης Γιακουμάτο, στην προσπάθεια της να προλάβει απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ για την Κυριακάτικη αργία, δηλώνει καθημερινά ότι ακόμα και αν το ΣΤΕ αποφασίσει θετικά για το δικαίωμα των εργαζομένων στην αργία της Κυριακής, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει στο όνομα της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρήσεων την λειτουργία των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμαχία της με το μεγάλο κεφάλαιο.
Άλλωστε οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ, του ΣΕΛΠΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν παρόντες σύσσωμοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας  (ΣΤΕ) ¨υπενθυμίζοντας¨ τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων και των προηγούμενων και της τωρινής απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς οργανισμούς του κεφαλαίου.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Μη μειώνουμε τις απαιτήσεις μας, η λογική του μικρότερου κακού φέρνει στο προσκήνιο νέα επίθεση.   Να πάρουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας στα χέρια μας.
Η ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν θα μας ανακουφίσει από τον εφιάλτη της ανεργίας, το σάρωμα των μισθών και των συντάξεων, την ανέχεια και τη ζωή με ψίχουλα.
Το εμπορικό κεφάλαιο απαιτεί από τους εργαζόμενους να υποστούμε περαιτέρω μειώσεις μισθών, όταν τα κλαδικά σωματεία στο εμπόριο ζητούν υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ, σταθερή και μόνιμη δουλειά, ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, η εργοδοσία θεωρώντας δυσβάσταχτο κόστος τις αυξήσεις στους μισθούς και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας απαντά με ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς μας.
Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως εννοούν την ανάκαμψη.
Ενιαίο μέτωπο απέναντι στη γραμμή των μονοπωλιακών ομίλων και της συγκυβέρνησης.
Καμμία έκπτωση στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας -  διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει.
Να απορρίψουμε τη θεωρία της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.  Είναι ψέμα ότι υπάρχει κοινό συμφέρον ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους.
Είναι κοροϊδία και απάτη να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορούν οι μεγαλέμποροι να έχουν άθικτα τα συμφέροντα τους και τα κέρδη τους και παράλληλα οι εργαζόμενοι να ελπίζουν σε ανακούφιση και βελτίωση της ζωής τους.
Μην περιμένουμε σωτήρες.  Η αναμονή, η εναπόθεση ελπίδας σε κυβερνητικές εναλλαγές δεν φέρνει πίσω κατακτήσεις.
Απαντάμε στην καθολική επίθεση του κεφαλαίου με πανελλαδική πανεργατική απεργία 27 Νοέμβρη, συγκέντρωση των σωματείων στην Ομόνοια 11 το πρωί.
Διεκδικούμε:
·        Υπογραφή κλαδικής σύμβασης υποχρεωτικά εκτελεστέας από το σύνολο της εργοδοσίας με κατώτερο μισθό στα επίπεδα του 2009 δηλ. 920 ευρώ.
·        Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
·        Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.
·        Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους.
·        Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εργαζόμενων.
Απαιτούμε:
·        Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
·        Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και την μεγαλοεργοδοσία.
·        Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις.
·        Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
·        Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με χρηματοδότηση 100%.
·        Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
·        Να σφραγιστούν τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων, δωρεάν φάρμακα να καταργηθούν οι λίστες.

Το μόνο αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι ο παραγόμενος πλούτος να επιστρέψει στον παραγωγό του.
Να κατευθυνθεί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
27 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΤΟ Δ.Σ.