7 Ιουλ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα    εύσημα   στον   καλό     εργοδότη  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ   δίνει  η   εφημερίδα  ΑΥΓΗ   με άρθρο    του  Κ. Παπαντωνίου στο  φύλλο της 6/7/15. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ εκθειάζει τον μεγαλέμπορο Σκλαβενίτη πως ¨όχι μόνο πλήρωσε¨  ως όφειλε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αλλά και ότι  ¨αντιτάχθηκε στο πνεύμα των ημερών και δεν προέβη   σε εκβιασμούς και καλλιέργεια τρόμου προς τους εργαζόμενους¨. Και το άρθρο κλείνει με ένα μεγάλο "μπράβο του για το όχι που είπε ο Σκλαβενίτης στον δοσιλογισμό του σήμερα¨.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τους χιλιάδες εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης; 
·        Οι μισθοί τους  παραμένουν ψίχουλα και τα δικαιώματα τους  καταπατούνται στο βωμό του κέρδους.
·        Η εντατικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά μέσα από την προσπάθεια που είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν προκειμένου να καλύψουν πολλά πόστα μέσα στη βάρδια τους. Δεν λείπουν ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης τα εργατικά ατυχήματα.
·        Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης είναι καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν Παρασκευή και Σάββατο παραπάνω ώρες  επειδή έχει πολλή δουλειά και άλλες μέρες λιγότερες ώρες άσχετα με τη σύμβαση του καθενός.
·        Η "ομαλή λειτουργία των καταστημάτων" όπως λέει η εργοδοσία εξασφαλίζεται με την εφαρμογή των όποιων μορφών ελαστικής απασχόλησης υπάρχει σήμερα όπως
      τα 4ωρα- 5ωρα, τα 3ημερα  ή τα 5μηνα.
·        Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ιδιαίτερα στις αποθήκες πάνε περίπατο μπροστά στη πίεση να βγει η δουλειά.
·        Τις προηγούμενες μέρες η εργοδοσία ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην πάρουν τα ρεπό και τις άδειες τους λόγω της αυξημένης κίνησης που υπάρχει αυτές τις μέρες.  Δεν είναι όμως και λίγα τα ρεπό που χρωστάει στους εργαζόμενους όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αυτούς επαινεί και συγχαίρει η εφημερίδα της κυβέρνησης ΑΥΓΗ. Μάλιστα επιλέγει το χρόνο! Την ώρα δηλαδή που επιδεινώνεται δραματικά το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων εργαζομένων,  βρίσκει την ευκαιρία για να πει τα καλά της λόγια για τον Σκλαβενίτη που μπουκώνει από κέρδη, τα ταμεία του ξεχειλίζουν από τις εισπράξεις.
                                              Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες.
Ο Σκλαβενίτης ανήκει στους μεγαλο-επιχειρηματίες που όλοι μαζί λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Οι εργαζόμενοι στον Σκλαβενίτη αυτήν την πραγματικότητα βιώνουν. Με τον δικό τους ιδρώτα ο μεγαλοεργοδότης γιγαντώθηκε στη περίοδο της κρίσης. Ο οξυμμένος ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες των Σουπερ Μάρκετ αναπόφευκτα οδηγεί στην παραπέρα συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
Η εργοδοσία έχει παντού το ίδιο πρόσωπο, είναι στοιχισμένη σύσσωμη απέναντι στην εργατική τάξη.    Οι εργαζόμενοι πρέπει σαν μια γροθιά να παλεύουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους , να βάλουν απέναντι τους συνολικά τους εκμεταλλευτές τους.
Απέναντι στο συμφέρον των εργοδοτών αντιτάσσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.
Δυναμώνουμε το κλαδικό μας  σωματείο, οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα μας.