29 Οκτ 2015

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ &
ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, νέες και νέοι
Τις επόμενες μέρες και ώρες να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εργασιακό χώρο του εμπορίου. Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα του σωματείου μας. Κάθε εμποροϋπάλληλος  μαζί με τους συναδέλφους του  να  κάνουν  δική τους υπόθεση την επιτυχία των απεργιών.   Να μην λείψει κάνεις  1 ΝΟΕΜΒΡΗ και στις 12 ΝΟΕΜΒΡΗ. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εμποροϋπαλλήλων απέναντι στη βάρβαρη και πολυμέτωπη επίθεση Κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε.
 
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
Διαλύουν και καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της Υγείας και της Πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού. Στον κλάδο του εμπορίου που η πλειοψηφία των εργαζομένων  είναι γυναίκες όλων των ηλικιών και νέοι εργαζόμενοι οι επιπτώσεις των νέων μέτρων θα είναι σαρωτικές. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων που μας καταδικάζουν σε δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα με συντάξεις πείνας. Καταργούν πραγματικά κάθε είδους προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει η καθημερινότητα μέσα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα , στις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, στις αποθήκες τροφίμων.  

Οι αλλαγές αυτές έρχονται να προστεθούν στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά, τις άδειες άνευ αποδοχών, την εντατικοποίηση που έχουν γίνει  η σκληρή πραγματικότητα για τους εμποροϋπάλληλους .Οι εξελίξεις στον κλάδο δείχνουν ότι μεγαλέμποροι και μεγαλοεργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή των νέων μέτρων με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους την ισχυροποίηση τους στην κούρσα του ανταγωνισμού που εντείνεται.
Οι εξαγορές και η κίνηση των κεφαλαίων μέσα στον κλάδο αλλά και από κλάδο σε κλάδο είναι στα σχέδια τους που για τους εργαζόμενους τίποτα καλό δεν μπορούν να φέρουν. Οι μαζικές απολύσεις , τα κλεισίματα καταστημάτων, οι μειώσεις μισθών έρχονται στην ημερήσια διάταξη για τους εμποροϋπάλληλους. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ η οποία ήδη έχει προχωρήσει στο κλείσιμο 22 καταστημάτων απολύοντας δεκάδες συναδέλφους ενώ φημολογείται ότι αυτό είναι  μόνο η αρχή.     Αντίστοιχα στα NOTOS μετά τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του κλεισίματος πολυκαταστημάτων και μαζικές απολύσεις.   
.

Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδια τους!
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που είναι από τις βασικές απαιτήσεις και στρατηγικής σημασίας ζήτημα  των μεγαλεμπόρων  και των πολυεθνικών  σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση  του ωραρίου και που αποτελεί μια από τις κατευθύνσεις του 3ου Μνημονίου. Καλούμε τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των ωραρίων και τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου που αυτή οδηγεί.

     Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

Η απεργία 1/11/15 για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας εντάσσεται στη συνολικότερη μάχη που δίνουμε ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που ισοπεδώνει τις ζωές μας.  Μπορεί να αποτελέσει βήμα για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας 12/11, για τη συνέχιση του αγώνα μας. Κυριακή 1/11 συμμετέχουμε όλοι στη συγκέντρωση 10:30 πμ στα γραφεία του σωματείου. ΘΑ προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις-εξορμήσεις στα πολυκαταστήματα ATTIKA,HONDOS,NOTOS & H&M.

Να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Η μόνη απάντηση  από την πλευρά των εργαζομένων είναι η οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας το κλαδικό μας σωματείο.
Ερχόμαστε σε σύγκρουση με την λογική της ατομικής λύσης, του συμβιβασμού και της υποταγής μέσα από τον οργανωμένο αγώνα που βάζει μπροστά τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μας .
Σπάμε τον φόβο,  μέσα από την συλλογική δράση , μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας .

Η  Γενική Συνέλευση του σωματείου  που πραγματοποιήθηκε 25/10 με την απόφαση  της για συμμετοχή στις απεργίες 1/11 και 12/11 ενισχύει τη δράση μας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια .

Την Κυριακή 8/11, 11πμ προχωράμε σε σύσκεψη με θέμα "ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ" μαζί με τα κλαδικά σωματεία το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων  Αν. Εταιριών & Γραφείων και το Συνδικάτο καθαριστριών & καθαριστών Αττικής & Περιχώρων.
Διεκδικούμε
¨     Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
¨     Κατάργηση  της  μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
¨      Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας .  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
¨     Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις , κύριες και επικουρικές . Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.
¨     Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας .
¨     Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική λαϊκή οικογένεια.


ΤΟ   Δ.Σ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα κλαδικά σωματεία Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ,Σύνδεσμος  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αν. Εταιριών & Γραφείων και το Συνδικάτο Καθαριστριών & Καθαριστών Ν. Αττικής και Περιχώρων στα πλαίσια της οργάνωσης της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας 12/11/15  πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα : ‘’ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ’’. Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11.00π.μ στα γραφεία του Συλλόγου  Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγίας Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως.
Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί για τους εργαζόμενους το πλέγμα προστασίας που συνδυάζει το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο , το ατύχημα ,τις επαγγελματικές ασθένειες. Όλα αυτά που τα έχουν πληρώσει οι με ιδρώτα και κόπο οι εργαζόμενοι σήμερα κατακρεουργούνται.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις πολιτικές αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων προετοιμάζει μέσω σοφών και επιστημών νέα βάρβαρα μέτρα. Μέτρα που απορρέουν   από τις κεντρικές κατευθύνσεις και το κεντρικό στόχο που ψηφίστηκαν στο 3ο μνημόνιο και είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης έτσι ώστε να θωρακιστεί και να πολλαπλασιαστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ουσιαστικά καταργούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

16 Οκτ 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τα δεκάδες σωματεία .εργατικά κέντρα ,ομοσπονδίες ,λαϊκές επιτροπές και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση της πάλης παντού. Οργάνωση της πάλης απέναντι στη νέα ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ισοπεδώνει κάθε εργασιακό- λαϊκό δικαίωμα.
Το ΔΣ του ΣΕΑ σε συνεδρίαση  του αποφάσισε τη συμμετοχή των  εργαζόμενων στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 22/10 και την πανεργατική –πανελλαδική απεργία 12 /11. 
Όλοι στο δρόμο μαζικά, μαχητικά, αγωνιστικά. Να μην λείψει κανείς.
Στην αντεργατική - αντιλαϊκή σφαγή δεν υπάρχει  λαϊκή συναίνεση. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτή της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας  καλεί κάθε εργαζόμενη ,εργαζόμενο, άνεργο, νέα ,νέο, τις εργαζόμενες μητέρες του κλάδου να δώσουν άμεση απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα, να συμμετέχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Ομοσπονδίες ,Συνδικάτα και Εργατικά κέντρα 6:30μμ στην Ομόνοια. Να οργανώσουν τη πάλη τους σε κάθε εμπορομάγαζο, να μαζικοποιήσουν το κλαδικό τους σωματείο .να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα παντού.
MΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ    ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν  στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά, τις άδειες άνευ αποδοχών, την εντατικοποίηση που  είναι η σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες  εμποροϋπάλληλους.
Παράλληλα εξακολουθεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που είναι από τις βασικές απαιτήσεις  των μεγαλεμπόρων  και των πολυεθνικών σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση  του ωραρίου..
Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδια τους!
Το ΔΣ

14 Οκτ 2015


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στις αποθήκες, στα καταστήματα και στα γραφεία της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
Δεν υπογράφουμε, δεν συναινούμε στα σχέδια της εργοδοσίας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.
Το κλαδικό σας σωματείο, ο  Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας είναι στο  πλάι  σας απέναντι στην επίθεση που δέχεστε τους τελευταίους μήνες από την εργοδοσία της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Επίθεση που οδηγεί  δεκάδες από εσάς στην ανεργία. Η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ προχωρεί  στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων της και εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, τάζοντας τους ότι θα πάρουν όλη την αποζημίωση που δικαιούνται  και επιπλέον 1500  ευρώ. Βαφτίζει τις μαζικές απολύσεις οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ενώ δεν είναι και λίγοι οι εργαζόμενοι που θα πεταχτούν στο δρόμο αξιοποιώντας η εταιρεία όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει για όλους τους μεγαλέμπορους και γενικά το κεφάλαιο πρώην και νυν αστικές κυβερνήσεις (π.χ προειδοποιητικές απολύσεις με την μισή αποζημίωση) .
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποίησε παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας στις 2/10/2015, με αίτημα κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του και το μεροκάματο του.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
Η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ με τα εκατοντάδες καταστήματα πανελλαδικά και όχι μόνο αφού διαθέτει καταστήματα  σε Βαλκάνια , Κύπρο και δραστηριοποιείται στο καλλυντικό, την ένδυση, στο φάρμακο και στο χονδρεμπόριο είναι προκλητικό να επικαλείται μείωση τζίρου και κερδών. Είναι προκλητικό για ακόμα μια φορά να φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων την όποια χασούρα έχει  λόγω οικονομικής κρίσης και  ανταγωνισμού.
Ø Καλούμε κάθε  συναδέλφισσα, συνάδελφο να συσπειρωθεί, να δυναμώσει το κλαδικό και επιχειρησιακό του σωματείο. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα. 
Ø ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΩΡΑ 9.00μ.μ.  ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ (ΑΓ.ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β, ΠΛ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ). ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.    
                                                              ΤΟ Δ.Σ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίνουμε άμεση απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα. Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.
Συμμετέχουμε στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 16 Οκτώβρη στις 6:30 στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Την Παρασκευή 16 Οκτώβρη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάζει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης ,το τσάκισμα στους μισθούς, τις συντάξεις και των εργασιακών δικαιωμάτων. Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, χαρακτηρίζει υψηλόμισθους τους συνταξιούχους με 1000 ευρώ μεικτά, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη, ενισχύει και συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, διατηρώντας τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες για όσους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυξάνουν τις τιμές σε βασικά είδη εφαρμόζοντας ΦΠΑ 23%. Αυξάνουν ακόμα και την τιμή στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια.
   
                     Στην αντεργατική - αντιλαϊκή σφαγή δεν υπάρχει  λαϊκή συναίνεση.
                    Όλοι στο δρόμο μαζικά, μαχητικά, αγωνιστικά. Να μην λείψει κάνεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι
       Τα νέα βάρβαρα μέτρα του πολυνομοσχεδίου  έρχονται να προστεθούν στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά, τις άδειες άνευ αποδοχών, την εντατικοποίηση που είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εμποροϋπάλληλους.

                    ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
               ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Δίνουμε συνέχεια, κλιμακώνουμε την πάλη μας με το συλλαλητήριο 22 Οκτώβρη. Την Γενική μας Συνέλευση 25 Οκτώβρη , 6.00μμ και στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία 12 Νοέμβρη.
                                                        
                                                ΤΟ  Δ.Σ.
      

13 Οκτ 2015

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ
 ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ  ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΜΒΡΗ  6 μ.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, νέες και νέοι
Η απάντηση των εργαζόμενων, των ανέργων  ,της νεολαίας του κλάδου απέναντι στην επίσπευση των αντιλαϊκών μέτρων  δεν μπορεί να είναι άλλη από την οργάνωση της πάλης σε κάθε  εργασιακό χώρο, σε κάθε πολυκατάστημα, σε κάθε Σουπερ Μάρκετ. Η βιασύνη της κυβέρνησης να περάσει γρήγορα και  " στα κλεφτά" τα προαπαιτούμενα από την βουλή χρειάζεται τη δική μας απάντηση χωρίς καμία καθυστέρηση.

Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδια τους!

 Διαλύουν και καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της Υγείας και της Πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού. Στον κλάδο του εμπορίου που η πλειοψηφία των εργαζομένων  είναι γυναίκες όλων των ηλικιών και νέοι εργαζόμενοι οι επιπτώσεις των νέων μέτρων θα είναι σαρωτικές. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων που μας καταδικάζουν σε δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα με συντάξεις πείνας. Καταργούν πραγματικά κάθε είδους προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει η καθημερινότητα μέσα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα  , στις αλυσίδες Σουπερ Μαρκετ, στις αποθήκες τροφίμων.  

Οι αλλαγές αυτές έρχονται να προστεθούν στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά, τις άδειες άνευ αποδοχών, την εντατικοποίηση που έχουν γίνει  η σκληρή πραγματικότητα για τους εμποροϋπάλληλους.
Παράλληλα εξακολουθεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που είναι από τις βασικές απαιτήσεις  των μεγαλεμπόρων  και των πολυεθνικών σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση  του ωραρίου. Μπροστά μας έχουμε το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 1/11/15 με βάση τη ισχύουσα νομοθεσία.  ενώ αξιοποιείται και ο θεσμός της "Λευκής Νύχτας"  αναγκάζοντας τους εμποροϋπάλληλους να εργάζονται μέχρι το ξημέρωμα.

Οι εξελίξεις στον κλάδο δείχνουν ότι μεγαλέμποροι και μεγαλοεργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή των νέων μέτρων με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους την ισχυροποίηση τους στην κούρσα του ανταγωνισμού που εντείνεται.
Οι εξαγορές και η κίνηση των κεφαλαίων μέσα στον κλάδο αλλά και από κλάδο σε κλάδο είναι στα σχέδια τους που για τους εργαζόμενους τίποτα καλό δεν μπορούν να φέρουν. Οι μαζικές απολύσεις , τα κλεισίματα καταστημάτων, οι μειώσεις μισθών έρχονται στην ημερήσια διάταξη για τους εμποροϋπάλληλους. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ η οποία ήδη έχει προχωρήσει στο κλείσιμο 22 καταστημάτων απολύοντας δεκάδες συνάδελφους ενώ φημολογείται ότι αυτό είναι  μόνο η αρχή. Αντίστοιχα στα NOTOS μετά τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του κλεισίματος πολυκαταστημάτων και μαζικές απολύσεις.    

Να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Μπροστά σε αυτήν την επίθεση οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου δεν μπορούμε να δώσουμε άλλη «πίστωση χρόνου» σε καμία κυβέρνηση.  Να περιμένουμε να ανακουφιστούμε από τα δυσβάστακτα βάρη που μας έχουν επιβάλει οι εργοδότες και τα αστικά κόμματα μέσα από τα υποτιθέμενα ισοδύναμα μέτρα.
Η μόνη απάντηση  από την πλευρά των εργαζομένων είναι η οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς , σε κάθε επιχείρηση , δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας το κλαδικό μας σωματείο.
Ερχόμαστε σε σύγκρουση με την λογική της ατομικής λύσης , του συμβιβασμού και της υποταγής μέσα από τον οργανωμένο αγώνα που βάζει μπροστά τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μας .
Σπάμε τον φόβο,  μέσα από την συλλογική δράση , μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας .

Τα επόμενα και άμεσα αγωνιστικά μας βήματα είναι
·        Πρώτος σταθμός της πάλης μας είναι το συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη που δίνουμε  την πρώτη ηχηρή και μαζική  απάντηση  στην μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, στην νέα κυβέρνηση και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
·        Συμμετέχουμε όλοι στην Γενική Συνέλευση του κλαδικού μας σωματείου στις 25 Οκτώβρη με στόχο να οργανώσουμε την συνέχεια των αγώνων μας. Η Γενική συνέλευση του σωματείου μας θα αποτελέσει σταθμό για τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα και η συμμετοχή όλων μας είναι πολύτιμη και  απαραίτητη. Η ανταλλαγή της πείρας και των συμπερασμάτων όλου του προηγούμενου διαστήματος μπορεί να μας βγάλει πιο δυνατούς απέναντι στην σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας  που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Να συμβάλει στην επιτυχία της απεργιακής μάχης , με στόχο την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, την δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς.
·        Συνεχίζουμε αγωνίστηκα με την προετοιμασία απεργιακής μάχης στις 12 Νοέμβρη. Το ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε πρόσφατη συνεδρίαση του έχει πάρει απόφαση για την συμμετοχή του συλλόγου στην απεργιακή κινητοποίηση και καλεί κάθε συνάδελφο να κάνει τώρα το βήμα , να συμμετάσχει στην απεργία.

Διεκδικούμε
¨     Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
¨     Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
¨      Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας .  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
¨     Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις , κύριες και επικουρικές . Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.
¨     Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας .
¨     Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

2 Οκτ 2015

Αθήνα 2/10/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Παρασκευή 2/10/2015 πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με την εργοδοσία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, με αφορμή τα πανελλαδικά κλεισίματα καταστημάτων από τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και τις απολύσεις ή ¨οικειοθελείς αποχωρήσεις¨ όπως παρουσιάζονται από την εργοδοσία, εκατοντάδων εργαζομένων.
Η εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ κυνικά ομολόγησε στο υπουργείο ότι φορτώνει την μείωση του τζίρου, τον ανταγωνισμό της με τις άλλες εταιρίες με στόχο να μονοπωλήσει την αγορά, στις πλάτες των εργαζομένων.
Η εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ισχυρίζεται ότι δεν κάνει απολύσεις αλλά υπάρχουν          ¨οικειοθελείς αποχωρήσεις¨, λήξεις συμβάσεων και καλό επίπεδο μισθών που αγγίζουν τα 1.500€ την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι με μερική απασχόληση και πληρώνονται με τη  ΕΣΣΕ. 
Το κλαδικό σωματείο ζήτησε από υπουργείο και εργοδοσία την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα που κλείνει η εργοδοσία να μετατεθούν σε άλλα καταστήματα και να μην χάσει κανείς την δουλειά του και το μεροκάματό του, πλήρη αποζημίωση για όποιον εργαζόμενο δεν θέλει να μετατεθεί. Για αυτά τα ζητήματα η εργοδοσία να δεσμευτεί γραπτώς.
Από την πλευρά του Υπουργείου κατατέθηκαν ευχολόγια.
Στην τριμερή στο υπουργείο εργασίας παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι  της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, η στάση των όποιων  ήταν προκλητική.  Παραβρέθηκαν για τους δικούς τους σκοπούς ,ήρθαν σε αντιπαράθεση με το κλαδικό σωματείο,  ήρθαν για να δείξουν δήθεν τα φιλεργατικά τους αισθήματα απέναντι σε εργαζόμενους που απολύονται με μειωμένους μισθούς που αυτή η πλειοψηφία  υπέγραψε  με τον Μαρινόπουλο το 2012.  
Ως σωματείο θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ήταν και παραμένει το αγαπημένο παιδί της εργοδοσίας και του Μαρινόπουλου.
Έχει συμβάλει αποφασιστικά για το πέρασμα όλων των αντεργατικών- αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.
Είναι οι ίδιοι που στις εκλογές όλων των σωματίων που ελέγχει η εργοδοσία όπως το επιχειρησιακό του Σκλαβενίτη, του Βεροπούλου, των ΑΒ- Βασιλόπουλου και άλλα, πρωτοστατούν στην επίθεση για να μην ακουστεί η φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέσα στα Σουπερ Μάρκετ αποκλείοντας ψηφοδέλτια, αγωνιστές εργαζόμενους. 
Είναι οι ίδιοι που συμμαχούν και ταυτίζονται με την εργοδοσία προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους για τα συνέδρια που θα γίνουν το 2016 (ΕΚΑ- ΟΙΥΕ).   

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους συναδέλφους, όλους όσους εργάζονται στα καταστήματα και τις αποθήκες ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, από κοινού να οργανώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση απέναντι στην προκλητική στάση της εργοδοσίας, στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ και στην ¨ουδετερότητα¨ της κυβέρνησης.