15 Σεπ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες της
METRO AEBE – ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η  εξαγορά του  ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ από την METRO AEBE (MY MARKET) αποδεικνύει  για μια ακόμα φορά ότι οι εξαγορές – συγχωνεύσεις επιχειρήσεων γίνονται για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των εργοδοτών, κέρδη που  κτίζονται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει καλή και κακή εργοδοσία, καλό ή κακό deal μεταξύ εργοδοτών. Υπάρχει μόνο η εργοδοσία που θα κοιτά  πάντα να εξασφαλίζει τα κέρδη της μειώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης. 


Το  κλίμα εφορίας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν εργοδοσία, επιχειρησιακό – εργοδοτικό σωματείο  και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ότι τα δύσκολα πέρασαν  αποδείχτηκε αέρας κοπανιστός.
 Μέσα σε λίγους μήνες ήρθαν οι συμβάσεις δανεισμού από τον ένα εργοδότη στον άλλο, οι  απολύσεις συναδέλφων που συμπληρώνουν ένα χρόνο  από την πρόσληψη τους για να μην κατοχυρώνουν δικαίωμα σε αποζημιώσεις και όσα προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,  η εντατικοποίηση που σημαίνει 15 ώρες εργασίας ημερησίως, συνεχείς αλλαγές πόστου, μετακινήσεις. Πολλοί συνάδελφοι μην αντέχοντας αυτήν την κατάσταση δηλώνουν παραίτηση. 

 Μεγάλη ευθύνη έχει το επιχειρησιακό – εργοδοτικό σωματείο το οποίο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος βάζουν πλάτη για να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα σχέδια της εργοδοσίας . Είναι αυτοί που έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν την συμφωνία  για αύξηση κοροϊδία  στους μισθούς των συναδέλφων της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ που αμείβονταν με τα 586 της ΕΓΣΣΕ   προκειμένου να εξισωθούν με αυτούς των συναδέλφων της MΕΤΡΟ  κρύβοντας το εργοδοτικό όργιο που βιώνεται καθημερινά  μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζουν και οι δυο εργοδοσίες.  Είναι το σωματείο που  έχει υπογράψει μείωση μισθών 12% στους μισθούς των εργαζομένων στο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ, που το Μάιο του 2014 συμφώνησε και υπέγραψε  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με τον οποίο αποδέχεται συνθήκες γαλέρας  για τους εργαζόμενους.

 ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ και METRO   εφαρμόζουν  όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει για αυτούς και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  και όλες οι προηγούμενες.
 Η στάση του θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο με το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς ( ΕΕ – ΕΚΤ –ΔΝΤ) και περιλαμβάνει χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο δικαίωμα της απεργίας.

        Οι  εργαζόμενοι  έχουν μόνο μια επιλογή  να παλεύουν για τα δικαιώματα τους συντονισμένα και συλλογικά.  Άλλος δρόμος  δεν υπάρχει.

  
 Δεν τους χαρίζουμε τα δικαιώματα μας
Περνάμε στην αντεπίθεση!

   Τώρα απαιτείται ΑΠΑΝΤΗΣΗ , οργάνωση σε κάθε μαγαζί, με την δημιουργία επιτροπών αγώνα, που θα συζητάνε και θα αποφασίζουν συλλογικά την στάση  των εργαζομένων, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα στο χώρο δουλειάς.

Δυναμώνουμε το κλαδικό μας σωματείο . Ελάτε σε επαφή με το κλαδικό σας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μην μένετε μόνοι σας απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Σπάστε τo φόβο και την εργοδοτική τρομοκρατία .

    Η απογοήτευση και η λογική του «δεν γίνεται τίποτα» δεν πρέπει να δηλητηριάσουν
τις συνειδήσεις μας . Είναι λογική που καλλιεργεί η εργοδοσία, που φοβάται τους αγώνες μας.

  Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σας καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή  25/9/16 10π.μ. στα γραφεία του συλλόγου Αγ. Φιλοθέης 5β Πλ Μητροπόλεως προκειμένου να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζεται μέσα στα καταστήματα, τις αποθήκες  και συνολικότερα και την ανάγκη να οργανώσουμε την δική μας αντεπίθεση απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας.


ΤΟ Δ.Σ.