18 Οκτ 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζουμε τον αγώνα!
 ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι, 

Η κατ’ αρχήν συμφωνία που υπέγραψε η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με τη ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ για τη «διάσωση» της επιχείρησης, δεν βάζει τέλος στην ανησυχία και την αβεβαιότητα μας. Δεν είναι όλα μέλι-γάλα όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν! Κάθε συγχώνευση συνδυάζεται με απολύσεις, με κλεισίματα καταστημάτων, με αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο (ενοικιαζόμενοι στη Βερόπουλoς/Μy Μarket).

Η κανονικότητα που αναφέρεται από την επιχείρηση δεν είναι για εμάς! Η συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη δεν σημαίνει ότι θα βελτιωθεί η ΖΩΗ ΜΑΣ.  Δεν εξασφαλίζει ότι συνάδελφοι μας δε θα βρεθούν στο δρόμο, δεν σημαίνει πως θα αποκατασταθούν οι μισθοί μας και οι συμβάσεις μας.

Οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν για τους εργαζόμενους!
Κόντρα σε αυτούς που παρουσιάζουν μια ιδανική κατάσταση, αυτούς που τα βλέπουν όλα από αισιόδοξα ως ουδέτερα, εμείς οι συνάδελφοι από τις επιτροπές αγώνα που συγκροτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, που με αγωνιστικό τρόπο μπήκαμε μπροστά στη διεκδίκηση και την προάσπιση των συμφερόντων μας, βάζουμε πλευρές για προβληματισμό και σας καλούμε σε εγρήγορση και σε θέση μάχης.

Δεν είμαστε φορείς της μιζέριας και των κακών μαντάτων, αλλά με αίσθημα ευθύνης, παίρνουμε υπόψη μας την πλούσια εμπειρία από τον κλάδο του εμπορίου και όχι μόνο, τη διαρκή προσπάθεια των αφεντικών να μεταφέρουν την κρίση τους ως ευκαιρία νέων κερδών στις πλάτες μας.
Καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση!
Η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Στο όνομα της ¨δίκαιης ανάπτυξης¨ όπως την αποκαλούν, ζητάνε να κάνουμε και νέες θυσίες. Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν από το παραπέρα σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, ενώ οι εργαζόμενοι θα εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τη συζήτηση για ακόμα χαμηλότερους μισθούς και απ’ τους άθλιους νομοθετημένους των 586 και 511 ευρώ.
Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που δήθεν μας εκπροσωπούν, την πλειοψηφία του επιχειρησιακού  μας σωματείου, την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Είδαμε όλο αυτό διάστημα τους πρώτους να σκυλιάζουν με τους αγώνες μας,  να λειτουργούν απεργοσπαστικά και αποτρεπτικά στις αγωνιστικές διαθέσεις μας. Είδαμε την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων να μην τολμά να βγάλει μια ανακοίνωση στήριξης των απεργιών μας, για να μην τα χαλάσουν οι καρδίες με τον αγαπημένο της εργοδότη, τον Σκλαβενίτη!




Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Έχουμε τη πρόσφατη πείρα από τους αγώνες μας! Εδώ και τρεις μήνες δώσαμε μια σκληρή μάχη με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Τα διδάγματα αυτής της μάχης δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Αποτελούν οδηγό και στάση ζωής για όλους μας, για τα επόμενα μας βήματα. Συνειδητοποιήσαμε πως ακόμα και για να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας, πως για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας έπρεπε να οργανωθούμε και να παλέψουμε. Αυτό πρέπει να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.

Καμιά επανάπαυση!
Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν:

-      Βρισκόμαστε σταθερά στην αβεβαιότητα, στον αέρα! Τα προβλήματα μας δεν ξεκίνησαν το τελευταίο 3μηνο!  Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Έχουμε πληρώσει την ανάπτυξη της επιχείρησης, τα κέρδη αλλά και την τωρινή κρίση, με μειώσεις στους μισθούς μας, με την κατάργηση επιδομάτων, με απολύσεις συναδέλφων.

-      Η επιχείρηση Μαρινόπουλος δε βρίσκεται σε γυάλα, πέρα και έξω απ’ τους άγριους νόμους της αγοράς και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων. Έχουμε πολύτιμη πείρα τόσο απ’ τον κλάδο μας όσο και από άλλους. Οι «όροι διάσωσης» των τραπεζών δε γίνονται από κοινωνικό ενδιαφέρον ούτε αποτελούν αγαθοεργίες. Έχουν ως βάση τη διασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας που για αυτούς σημαίνει σε πρώτη φάση μείωση του εργατικού κόστους, απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή με απλά λόγια μειώσεις σε μισθούς, παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας, απάνθρωπα ωράρια. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί και η έγγραφη δήλωση που μοίρασε η εργοδοσία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ απαιτώντας την υπογραφή των εργαζομένων, ¨εκμαιεύοντας¨ την συναίνεση των εργαζομένων στα σχέδια της εργοδοσίας

-      Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ δεν έχει πρόβλημα επιβίωσης, οι μέτοχοι του δε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το καθημερινό μας άγχος, για να πληρώσουμε το νοίκι, για να έχει το παιδί μας φαί, για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας! Εκτός των ενισχύσεων-επιδοτήσεων-φοροαπαλλαγών που κάθε κυβέρνηση τους πριμοδοτεί, έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν και να αγοράζουν όπου θέλουν όποτε θέλουν σε όποιον κλάδο θέλουν, ανάλογα με τις προοπτικές κερδοφορίας τους.

-      Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ  δεν είναι η «μητέρα ΤΕΡΕΖΑ»  που δήθεν νοιάζεται για μας! Άλλωστε έχουμε πείρα και από άλλους «καλούς» εργοδότες , που  στη δύσκολη στροφή θυσίασαν τους εργαζόμενους (ΦΩΚΑΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ κα). Η ΣΚΑΒΕΝΙΤΗΣ  θα αξιοποιήσει και αυτή το τεράστιο οπλοστάσιο που υπάρχει για να εξασφαλίσει την κερδοφορία της. 

Κανένας μόνος του! Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Το ζήτημα της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων μας είναι δική μας υπόθεση!

Ø     Δυναμώνουμε τις υπάρχουσες επιτροπές αγώνα, να συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τί στάση θα κρατήσουμε οι εργαζόμενοι .
Ø    Να συμβάλουν οι επιτροπές αγώνα στη δημιουργία νέων επιτροπών και σε άλλα καταστήματα, που δεν έχουν κάνει το βήμα ακόμα.
Ø    Να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων με εγγραφές στα κλαδικά σωματεία.