27 Δεκ 2016


27/12/2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Ηλιόπουλο Νάσο, με αφορμή την απαίτηση των πολυεθνικών και μεγαλεμπόρων να ανοίξουν τα καταστήματα στις 2 Ιανουαρίου.

Η 2 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί να είναι μέρα ανάπαυσης για τους εμποροϋπάλληλους λόγω του γεγονότος ότι η τελευταία Κυριακή του χρόνου για αυτούς είναι εργάσιμη. Ειδικά σήμερα που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε από τις 15 Δεκεμβρίου συνεχόμενα 10ωρα-12ωρα, χωρίς ρεπό, να εργαζόμαστε από τα χαράματα ως αργά το βράδυ, όλες τις μέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις Κυριακές, να βρισκόμαστε επί ποδός και κάτω από αδιάκοπη εντατικοποίηση στις διάφορες εμπορικές φιέστες όπως στις Λεύκες Νύχτες, Βlack Friday κοκ.

Το ΣΕΠΕ μας δήλωσε τη συμπάθεια του και πως έχουμε δίκιο αλλά δήλωσε αναρμόδιο να παρέμβει. Αρμοδιότητα του είναι να εφαρμόζει το νόμο και με βάση αυτό το κεκτημένο δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων από το 1966 για αργία στις 2 Ιανουαρίου, έχει καταργηθεί με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας Ν.4177/2013. Με αυτή του τη στάση υπερασπίζεται όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει οι εργοδότες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εξαθλιώνει τον εμποροϋπάλληλο με μειώσεις μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περαιτέρω εντατικοποίηση, απλήρωτες ώρες και κομμένα ρεπό. Υπερασπίζεται επίσης τις εμπορικές αλυσίδες που έχουν ήδη ανακοινώσει πως 2 Γενάρη τα καταστήματα τους, θα είναι ανοικτά.

Δε θα το δεχτούμε, δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Το κλαδικό σας σωματείο ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, σας απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα, οργάνωσης και συλλογικής δράσης για να αποτρέψουμε την αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται, να βάλουμε εμπόδια σε παλιά και νέα μέτρα που μας εξαθλιώνουν.  

Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το σωματείο, να μας ενημερώσετε για τις επιχειρήσεις που 2 Γενάρη θα είναι ανοικτές, να μας ενημερώσετε για τους εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει ως σήμερα το δώρο Χριστουγέννων, που σμπαραλιάζουν εργατικά δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις.

Η οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, εκεί που η εκμετάλλευση του καθενός μας παίρνει σάρκα και οστά είναι το δικό μας όπλο απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αυτός είναι ο φόβος τους για αυτό παίρνουν μέτρα έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε επαφή των εργαζόμενων με το κλαδικό τους σωματείο, συζητούν για παραπέρα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στη συζήτηση μέσα στα καταστήματα.

Να σπάσουμε το φόβο μέσα στους χώρους δουλειάς!
Συλλογικά να απαντήσουμε στην τρομοκρατία και στις απειλές!
Αγωνιστικά να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας!

Tο ΔΣ