19 Ιαν 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνει αντισυνταγματική την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων όλες  τις Κυριακές σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι καταρχήν μια θετική εξέλιξη. Σε  αυτή την απόφαση εμπεριέχεται η ανάγκη των εργαζομένων για μια μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής, γενικότερα  κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας  τα δικαιώματα τους σε σχέση με την αργία της Κυριακής, η οποία έχει καθιερωθεί από το 1909 .
Αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων που υπερασπίζεται το ΣτΕ  με την απόφαση του, παραβιάζεται στη  πράξη, εφόσον σήμερα βρίσκονται σε ισχύ άλλοι νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Επιπλέον η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποίησε τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας που είναι το πάγιο αίτημα χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και εκατοντάδων σωματείων πανελλαδικά, αλλά επιπλέον νομοθέτησε τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα δυο επιπλέον Κυριακές μέσα στα πλαίσια των εκπτωτικών περιόδων.
Καμία δικαστική απόφαση δεν καταργεί τη συνεχή πάλη μεταξύ των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο που στοχεύουν με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην απόλυτη κυριαρχία τους στην αγορά, και των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια  επτά ημέρες την εβδομάδα, με επιπτώσεις στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική τους ζωή και παλεύουν  για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Σε αυτήν την απόφαση δεν ¨χωράει¨  η θριαμβολογία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για ¨νίκη των εργαζομένων¨ ούτε βέβαια το κάλεσμα της για ¨αγωνιστικές και νομικές μορφές του αγώνα μας¨ όταν έχει ¨κοινωνική συμμαχία¨ με την ΕΣΕΕ που έχει ως αίτημα την λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Αυτή η Ομοσπονδία προσφεύγοντας στο ΣτΕ το 2014 δεν ζητούσε την κατάργηση όλων των νόμων που συντελούν στην απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο, ούτε βέβαια να κατοχυρωθεί με νόμο η Κυριακάτικη αργία, αλλά επιχειρηματολογούσε για υπονόμευση του ¨ελεύθερου ανταγωνισμού¨ μεταξύ των επιχειρήσεων  εκφράζοντας και ένα καημό ότι δεν καλέστηκε σε ¨κοινωνικό διάλογο¨ και για το ζήτημα αυτό. 
Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι,  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε, είναι ανάγκη να κάνουμε δική μας  υπόθεση την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας, την νομοθετική κατοχύρωση της. Είναι μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Με οργανωμένη συλλογική δράση, με τα κλαδικά μας σωματεία, με την κοινωνική μας συμμαχία που είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, που μετά βίας παλεύουν να κρατήσουν ανοικτά τα μικρά καταστήματα τους, να δυναμώσουμε την κοινή μας δράση ενάντια στα μονοπώλια στο εμπόριο με αίτημα νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Το Δ.Σ.