3 Μαρ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Κυβέρνηση και θεσμοί που διαπραγματεύονται και συζητούν τόσο καιρό δεν διαπραγματεύονται ούτε συζητάνε για τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας ανάγκες, συζητάνε για νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα υπηρετήσουν συνολικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Ελλάδα .
Ετοιμάζουν μεθοδικά να στείλουν στην εργατική τάξη τη νέα ¨λυπητερή΄ την οποία βαφτίζουν ¨αξιολόγηση¨
Αυτή η ¨αξιολόγηση¨ θα περιέχει νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου, δηλ. νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις,  παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση των απολύσεων, μεγαλύτερο κτύπημα στο ασφαλιστικό, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης.
Αυτή η ¨αξιολόγηση¨ ήδη εφαρμόζεται στους χώρους εργασίας, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εμπορική επιχείρηση. Η εργοδοσία στο κλάδο μας εντείνει την επιθετικότητα της απέναντι μας. 
Στις επιχειρήσεις MY MARKET, LIDL, PUBLIC, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ και αλλού απολύονται συνεχώς εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι αναγκασμένοι να υπογράφουν συνεχώς συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή και αορίστου, λίγο όμως πριν το χρόνο απολύονται για να μην έχουν δικαίωμα σε αποζημιώσεις. Το 30% των εργαζομένων στα Πράκτικερ εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στην πολυεθνική H&M η εταιρεία καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση που τους δένει χειροπόδαρα,  με την μισθοδοσία του Φλεβάρη εφαρμόζει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και το υπόλοιπο του μισθού το παρουσιάζει ως ¨οικειοθελή παροχή¨  την οποία κόβει όποτε θέλει.
Μόλις η εταιρεία METRO εξαγόρασε το ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ, οι εργαζόμενοι στο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε ενοικιαζόμενους.
Στις αποθήκες ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ που τροφοδοτούν τα καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, οι εργαζόμενοι  δουλεύουν μέσω δουλεμπορικού γραφείου  το οποίο  παρέχει στους εργοδότες, εργαζόμενους  χωρίς ¨κόστος¨ , εργαζόμενου χωρίς κανένα δικαίωμα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις διαπραγματεύσεις, από τις υποσχέσεις που σκορπάνε δεξιά και αριστερά αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες,
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ,είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο και γονάτισμα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. 
Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα με το συμβιβασμό, την υποχώρηση, τον εφησυχασμό, την πίστη σε ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια του αέρα.
Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας και να παλέψουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να συσπειρωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα.
Να  αγωνιστούμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με επίκεντρο τις ανάγκες μας, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα τον μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών .
Αυτός ο δρόμος μπορεί να μας δώσει λύσεις που θα είναι ωφέλιμες για τη ζωή μας.

ΤΟ Δ.Σ.