30 Ιουλ 2017

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ – ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  Ευρωπαϊκή Ένωση – Κυβέρνηση – Ευρωδικαστήριο με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αποφασίζουν και νομοθετούν  ζωή λάστιχο για τους εργαζόμενους, κατάργηση κάθε έννοιας σταθερού χρόνου δουλείας , οριστικό ξήλωμα της Κυριακάτικής Αργίας, 12ήμερη –συνεχόμενη δουλεία χωρίς ρεπό,  ημερήσιο χρόνο εργασίας ως και 13 ώρες!

  Πιο συγκεκριμένα  το Δικαστήριο της ΕΕ - μετά και τη σχετική πρόταση του γενικού εισαγγελέα του - ετοιμάζεται να «νομιμοποιήσει» τη δυνατότητα της εργοδοσίας να υποχρεώνει τους εργαζόμενους μέχρι και σε 12 συνεχόμενες μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό! Δηλαδή, όχι μόνο καταργείται η Κυριακή ως σταθερή μέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους, αλλά η εργοδοσία δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει ένα ρεπό μετά από 6 μέρες εργασίας: Αρκεί να δίνει π.χ. ένα ρεπό τη Δευτέρα μιας βδομάδας και ένα ακόμα την Κυριακή της επόμενης και... «όλα ωραία και καλά», με τον εργαζόμενο να δουλεύει 12 μέρες σερί!

  Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί απατώντας σε σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, παραδεχόμενος ότι  η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η απορύθμιση του εργάσιμου χρόνου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αντεργατικών «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ που  διαμορφώνουν το σύγχρονο αντεργατικό οπλοστάσιο για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι μέτρα που εφαρμόζονται και περιλαμβάνονται στα προηγούμενα και στο 4ο μνημόνιο και άλλα που θα προστεθούν με τη τρίτη αξιολόγηση που κυρίως θα αφορά ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το πέρασμα αυτών των μέτρων είναι όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας που βασίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

   Αυτή είναι η ανάπτυξη των μονοπωλίων και όχι  των εργαζομένων, των μικρών εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων.  Αυτή η ανάπτυξη επιχειρείται πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας, με συνεχή μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, με το λαό στη γωνία να ματώνει για τα κέρδη των λίγων και ισχυρών.

  Την Κυριακή 16 Ιουλίου Κυβέρνηση – εργοδοσία –ΕΕ πήραν απάντηση από τους εργαζόμενους του κλάδου ,από τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους ,από εργαζομένους άλλων κλάδων με την συμμετοχή τους στη πανελλαδική κλαδική απεργία στο εμπόριο. Όλοι μια γροθιά βροντοφωνάξαμε  : ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ. 

  Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ, συνεχίζεται  και πρέπει να δυναμώσει .να γίνει ακόμα πιο μαζικός ,να μπουν περισσότεροι συνάδελφοι στη μάχη παραμερίζοντας το φόβο ,την ηττοπάθεια, σπάζοντας τη λογική της ανάθεσης.
Εμείς που καθημερινά ζούμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση είναι ανάγκη  να κάνουμε το βήμα και να βγούμε μπροστά οργανωμένα και συλλογικά .

   Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει σε εμάς τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου.  Είναι μέρα ξεκούρασης  που αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας, είναι μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένεια μας, μέρα κοινωνικής ζωής και δράσης. Η αργία της Κυριακής κερδήθηκε με αγώνες, γι΄ αυτό και αποτελεί  ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και δεν θα την χαρίσουμε στις πολυεθνικές, αντίθετα παλεύουμε ενάντια  στους νόμους και τις κυβερνήσεις που  επιβουλεύονται τη πλήρη κατάργηση της. 

 

Φτάνει πια ! Αρκετές θυσίες έχουμε υποστεί!
Αρκετά ματώσαμε για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την κερδοφορία τους

   Η δουλειά τις Κυριακές είναι για εμάς η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης που γεννά η εκμετάλλευση μας μέσα στους χώρους δουλειάς. Οι εμποροϋπάλληλοι εργαζόμαστε με τις πιο ευέλικτες  εργασιακές σχέσεις, με τους χειρότερους μισθούς. Μας  εκβιάζουν συνεχώς  με απόλυση, αξιοποιώντας τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, για να δεχτούμε να δουλεύουμε όσο, όπως και όποτε θέλουν. Θέλουν να υπηρετούμε τους στόχους της επιχείρησης, να βλέπουμε τον συνάδελφο μας ως εχθρό, για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι πραγματικός αντίπαλος μας είναι η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου.
 
  Η κατάργηση της Κυριακής αργίας , η συνεχόμενη – ατελείωτη δουλειά  βάζει επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο εμάς τις γυναίκες που πολλές εργαζόμαστε  στο εμπόριο.  Οι νέοι του κλάδου μαθαίνουμε  να δουλεύουμε από νωρίς χωρίς δικαιώματα.

   Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά και όσους εργάζονται σε κλάδους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και σε κλάδους που ήδη εργάζονται την Κυριακή.

   Σας καλούμε να δυναμώσουμε των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εργασιακό χώρο σε κάθε κλάδο, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες, στα εμπορικά καταστήματα. Με καθαρό μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια και στις κυβερνήσεις τους.

   Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, όσων δικαιωμάτων και μισθών χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων πάνω στη βάση των σημερινών οξυμένων αναγκών μας.

   Δεν είναι πολυτέλεια το 2017 με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, την άνοδο της παραγωγικότητας, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να έχουμε όλοι σταθερή δουλειά, ανθρώπινο ωράριο, να  ξεκουραζόμαστε, να έχουμε δωρεάν υγεία, παιδεία, δικαίωμα στις διακοπές και όλα όσα η δουλειά της εργατικής τάξης δημιουργεί. Αυτά μας ανήκουν και πρέπει να παλέψουμε , να μην τα χαρίσουμε στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

ü  Δυναμώνουμε τη  συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων ,τον κοινό αγώνα με άλλους κλάδους  που παλεύουν για σταθερή δουλειά με δικαιώματα .

ü  Παλεύουμε μαζί για ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ  , αίτημα που ούτε να το ακούσουν δε θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ και οι σύμμαχοι τους στο εργατικό κίνημα ,η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος .

ü  Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο να κάνει το βήμα και να οργανωθεί στο κλαδικό του τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Να ενισχύσει τη δύναμη του απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Να ενισχύσει το κλαδικό του σωματείο που μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ αταλάντευτα παλεύει με ξεκάθαρη γραμμή απέναντι σε όλους όσους μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, φτηνό κρέας στις μηχανές τους.
  
 «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»

«Κάτω  τα χέρια από τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, από τα δικαιώματα μας»