6 Σεπ 2017

ΚΟΙΝΗ Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟ 8ΩΡΟ, ΤΟ 5ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

    Αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά  από τη συζήτηση που έγινε  Πέμπτη 31 Αυγούστου στην  τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το σωματείο καταγγέλλει την αλλαγή συμβάσεων  στους εργαζόμενους των MEDIA MARKT  και απαίτησε  να σταματήσει  αυτή η διαδικασία, να πάρουν πίσω τις 6ήμερες  συμβάσεις που εκβιαστικά υπέγραψε κομμάτι των εργαζομένων και να γυρίσουν στη δουλειά τους όσοι απολύθηκαν.

   Στη   συνάντηση οι εκπρόσωποι της  εταιρείας  τόνισαν, με τον αέρα που τους δίνει το σύνολο των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις ,   ότι  οι ενέργειες της είναι νόμιμες και με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΠΕ στο οποίο έχει απευθυνθεί ! Μάλιστα δήλωσαν ότι όλα έχουν γίνει με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων! 
  Βάσει  του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου,  λοιπόν, που  διατηρεί  και ενισχύει η σημερινή  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όχι  "αυθαίρετα" , η εργοδοσία μπορεί να αλλάζει τις συμβάσεις των εργαζομένων,  να διευθετεί το χρόνο εργασίας, να εντατικοποιεί την εργασία, να μας  επιβάλει  δουλειά  τις Κυριακές ,να δουλεύουμε  ασταμάτητα για 12 ημέρες, να μένουμε  απλήρωτοι,   να απολυόμαστε . Όλα αυτά νόμιμα !

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η " ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ " ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ !
ΟΛΟ  ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΑ  ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

   Η θέση   του Υπουργείου Εργασίας δια στόματος Γενικού Γραμματέα κου Νεφελούδη  για τις καταγγελίες του σωματείου  ήταν  προκλητική , αποκαλυπτική  και εναρμονισμένη με τα όσα δήλωσε η εργοδοσία.
 Λίγο πολύ το Υπουργείο Εργασίας θέλησε να μας πείσει ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον από τη διατήρηση της "εργασιακής ειρήνης ",  ότι  όλα πρέπει να γίνονται με διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση και η κυβέρνηση μέσω του Σώματος  Επιθεώρησης (ΣΕΠΕ) με δειγματοληπτικούς ελέγχους θα δει  αν η εργοδοσία παρατυπεί!  

Πρώτον κανένα κοινό συμφέρον δεν υπάρχει μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Κανένας εργαζόμενος αν δεν απειληθεί με απόλυση,  δεν συμφωνεί να εργάζεται ασταμάτητα,  να εργάζεται τις Κυριακές , να του μειώνεται ο μισθός , να αλλάζει η σύμβαση του προς το χειρότερο. 
  Ποιος εργαζόμενος θέλει να δουλεύει 6 ημέρες την εβδομάδα και τις Κυριακές ;  ποιος εργαζόμενος θέλει να δουλεύει 10ωρα, 12ωρα, να μην έχει σταθερό πρόγραμμα εργασίας; ποιος είναι ευχαριστημένος με το αίσχος των 586ευρώ μικτά και 511ευρώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών;        

 Τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετούνται με την ένταση της δικής μας εκμετάλλευσης, με το φτήνεμα της εργατικής μας δύναμης . Οι εργαζόμενοι έχουμε μοναδικό συμφέρον να δυναμώσουμε  τον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας. Αυτό σήμερα είναι εφικτό παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας ,της επιστήμης  και την τεράστια άνοδο της παραγωγικότητας .  
Δεύτερον   μάλλον τα κλαδικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ  χαλάνε το φιλεργατικό προσωπείο που προσπαθεί να φτιάξει η Κυβέρνηση. Δεν διαβουλεύονται στη γραμμή εργοδοσίας  - Κυβέρνησης , δεν βάζουν νερό στο κρασί τους και έχουν καθαρό μέτωπο με την εργοδοσία και τους εκπροσώπους της από όποια θέση και αν την υπηρετούν .
Τρίτον  τι ακριβώς θα ελέγξει το ΣΕΠΕ, τους νόμους που έχει ψηφίσει και ενισχύσει και η συγκεκριμένη κυβέρνηση ; ποιους προσπαθούν να κοροϊδέψουν ;



    Ενώ δίνοντας ρεσιτάλ προκλητικότητας,  κουνώντας το δάχτυλο στους εκπροσώπους του κλαδικού σωματείου ο κος Γενικός   τους ζήτησε να αναφέρουν έναν αντεργατικό νόμο που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση από το 2015 μέχρι και σήμερα !
 Και επειδή και η υπομονή έχει και τα όρια της  θυμίσαμε στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης  ότι όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε ένα αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων , αλλά ψήφισε την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας . επέκτεινε τις ρυθμίσεις της ΝΔ , ΠΑΣΟΚ  για τις ΣΣΕ στηρίζοντας στην πράξη τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων με τις οποίες οι εργοδότες όλων των κλάδων γενικεύουν τη μείωση των μισθών στα 586 ευρώ και 511 ευρώ αντίστοιχα για τους νέους. Διευκόλυνε τις ομαδικές απολύσεις με την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ψήφισε το νόμο ¨λαιμητόμο¨ για το ασφαλιστικό.

Το αφήγημα της κυβέρνησης περί " δίκαιης ανάπτυξης", " τα δύσκολα πέρασαν" , " εξόδου από τα μνημόνια "όλα αυτά που ακούμε αυτές τις μέρες και μπροστά στη ΔΕΘ διαψεύδονται  από την ίδια την πραγματικότητα, από όσα βιώνουν μέσα στους εργασιακούς χώρους καθημερινά οι εργαζόμενοι του κλάδου. Το παράδειγμα της ΜEDIA MARKT  αλλά και δεκάδων άλλων εργασιακών χώρων είναι ο καθρέφτης της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Αυτή η ανάπτυξη μας καθιστά φτηνούς, ευέλικτους , δεν μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε ούτε τις Κυριακές, μας αφήνει απλήρωτους . 

Παρά τον αδυσώπητο  ανταγωνισμό μεταξύ των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων για το ποιος θα επικρατήσει, ποιος θα κερδίσει μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, στην επίθεση  στους εργαζόμενους έχουν κοινή γραμμή.

Μαζική και συλλογική πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση. Δεν συναινούμε στον  σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.  Παίρνουμε  την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας  στα χέρια μας,  οργανώνουμε τον αγώνα μας   μαζί με το κλαδικό μας  σωματείο.

  Κλείνουμε τα  αφτιά  μας στους εκπροσώπους του κεφαλαίου τέτοια είναι ΕΕ , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ , οι οποίοι στρώνουν το έδαφος για την επόμενη λεηλασία. Ετοιμάζουν το χτύπημα στην απεργία ,στη συλλογική δράση .το αφανισμό των όποιων προνοιακών επιδομάτων έχουν απομείνει, τη μείωση του αφορολόγητου .
   
  Μαζί με το σωματείο μας τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πρωτοστατούμε στη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κατάστημα.
Απομονώνουμε τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο κίνημα, τον  κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό που για ακόμα μια φορά καλλιεργεί τον  εφησυχασμό και την αυταπάτη ότι μπορεί η κατάσταση για τους εργαζόμενους να αλλάξει προς το καλύτερο με νομοσχέδια όπως αυτό που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Συλλογικά, μαχητικά  και οργανωμένα  παλεύουμε για :
 
·        Να έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό χρόνο εργασίας και συγκροτημένα δικαιώματα, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας .
·        Να μην δείξουμε καμία ανοχή στο απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων που μας διαιρεί, μας καθιστά εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με διαφορετικούς όρους εργασίας . 
·        Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
·        Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.


 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

 

ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ

 

 

Το Δ.Σ.