5 Μαρ 2018

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ “ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ”  ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!


   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Τα κλαδικά σωματεία που υπογράφουμε αυτήν την ανακοίνωση, σας καλούμε σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 10.30 στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγ. Φιλοθέης 5β-πλ. Μητροπόλεως για να συζητήσουμε  πάνω στην επιχειρησιακή σύμβαση και στον κανονισμό εργασίας που υπέγραψαν και σας επέβαλε η μεγαλοεργοδοσία  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ με τα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία πίσω από την πλάτη χιλιάδων εργαζομένων χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία.
   Η εν λόγω σύμβαση που αυτοαποκαλείται ως συλλογική, μόνο συλλογική δεν είναι. Η συλλογική σύμβαση (είτε κλαδική, είτε επιχ/κή), ρυθμίζει τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, περιλαμβάνει μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων ενιαία, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ τους, και καθορίζει το πλαίσιο των αιτημάτων. Είναι αποτέλεσμα ζύμωσης, πλατιάς ενημέρωσης, συζήτησης, συσκέψεων, γενικών  συνελεύσεων, δηλαδή  αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών. Όλα αυτά όμως αποτελούν κενό γράμμα για τα προαναφερθέντα σωματεία που για μια ακόμη φορά λειτούργησαν ως κονδυλοφόροι και εντολοδόχοι της εργοδοσίας.
 Συνάδελφοι, η σύμβαση και ο κανονισμός εργασίας που σας  επιβλήθηκε δεν είναι τίποτε άλλο από το σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Σε αυτό το σχέδιο θέλουν τους εργαζόμενους στοιχισμένους πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Αυτό άλλωστε τονίστηκε ποικιλοτρόπως και στις ανακοινώσεις των επιχειρησιακών σωματείων που υπέγραψαν.  
Με μια γρήγορη ανάγνωση γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτή η σύμβαση:
ü  Διατηρεί και ενισχύει  τον διαχωρισμό των εργαζομένων μέσω της μισθολογικής και επιδοματικής πολιτικής που χρόνια εφαρμόζει η εργοδοσία και  τώρα  κατοχυρώνει μέσα από την επιχειρησιακή σύμβαση.
ü  Αποτελεί χτύπημα σε κατοχυρωμένα δικαιώματα (μισθός, επίδομα γάμου και  προϋπηρεσίας ) βαπτίζοντας τα ως επιδόματα προσωπικής παροχής, με ότι αυτό συνεπάγεται.
ü  Τοποθετείται με ευχολόγια για την αντιμετώπιση της  μερικής απασχόλησης, καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζεται  το 60% και πλέον των εργαζομένων.
ü  Προαναγγέλλει παροχές ψίχουλα που αφορούν τους πλέον χαμηλόμισθους και μόλις το 15%  του συνόλου  των εργαζόμενων.
ü  Αναβαθμίζει το ρόλο των εργοδοτικών σωματείων τα οποία αναλαμβάνουν ταυτοχρόνως ρόλο επόπτη και μεσολαβητή μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας.
Συνάδελφοι, η επιχειρησιακή σύμβαση, ο κανονισμός εργασίας και όσα σε αυτόν προβλέπονται όπως είναι το διευθυντικό δικαίωμα, και οι αξιολογήσεις αποτελούν μηχανισμό της εργοδοσίας για να κόβει και ράβει τα δικαιώματα μας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία  και η ανταγωνιστικότητα της.
Εμείς όμως είναι ανάγκη να συζητήσουμε, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Να αποφασίσουμε και καταθέσουμε τα δικά μας αιτήματα με βάση τις δικές μας ανάγκες. Να μην  γίνουμε έρμαια στις ορέξεις καμίας εργοδοσίας.
Ο μισθός, το ωράριο, η ασφάλιση, οι συνθήκες εργασίας αφορούν πρώτα και κύρια εμάς. Αφορούν τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε.

Συμμετέχουμε  μαζικά στη σύσκεψη που καλούν τα κλαδικά μας σωματεία, ενημερωνόμαστε για τους όρους της επιχειρησιακής  σύμβασης και του κανονισμού εργασίας που μας επέβαλαν. Είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπειρωμένοι στα κλαδικά μας σωματεία.

Τα Διοικητικά Συμβούλια
Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Καταστ/των και Ιδ/κων Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δ. Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής.