7 Μαΐ 2018

Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές
Είμαστε εργαζόμενοι όχι μηχανές

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε 
Εμείς που δουλεύουμε με άθλιους μισθούς, σμπαραλιασμένα ωράρια, με κομμένα ρεπό, τις Κυριακές και τις Αργίες. Εμείς που δουλεύουμε βράδυ-πρωί, που βγάζουμε δουλειά τριών-τεσσάρων ατόμων, που πιεζόμαστε από την απειλή της απόλυσης, της μετάθεσης  και της επίπληξης λέμε φτάνει πια!

Η μεγάλη αγανάκτηση και προβληματισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους πρέπει να γίνει οργανωμένη συμμετοχή και δράση.

Κατανοείται από όλο κι περισσότερους συναδέλφους ότι όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα, το ισοπέδωμα των δικαιωμάτων, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας της μοναδικής μέρας που είχαμε για την ξεκούραση μας και για τις οικογένειες μας,  εξυπηρετεί  την αύξηση των κερδών των εργοδοτών. Για αυτούς νομοθετεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί πολύ απλά είναι οι πολιτικοί τους υπηρέτες.  

 Πλέον έχουμε την πείρα, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κλάδο χωρίς την δική μας αποφασιστική συμμέτοχη στην οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση συνολικά  των δικαιωμάτων μας σε γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.  

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όποια  δικαιώματα και κατακτήσεις είχαμε και έχουμε  είναι αποτέλεσμά  αγώνων και σκληρής αναμέτρησης με την εργοδοσία, το κράτος.

Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη! 

Ο κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα που εργάζεται είτε σε μικρό ή σε μεγάλο  κατάστημα, σε super market, σε μεγάλη εμπορική αλυσίδα
–ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ- να οργανωθεί στο κλαδικό του σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. 
 Να χαράξουμε από κοινού σχέδιο που θα αφορά όχι μόνο την πάλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας αλλά συνολικά την οργάνωση της πάλης για τις συλλογικές συμβάσεις ενάντια στις απλήρωτες υπερωρίες, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα απλήρωτα ρεπό, στην κακοπληρωμένη εργασία και ό,τι απασχολεί και  καίει σήμερα εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.

Μπαίνουμε μπροστά, συμμετέχουμε αποφασιστικά σε κάθε χώρο δουλειάς, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην Κυριακή αργία, παλεύουμε για την νομοθετική κατοχύρωση της.

 Ξεμπερδεύουμε  μια και καλή με τα φερέφωνα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ανάμεσα μας. Όλους αυτούς που θεωρούν ότι με ένα "ποτέ την Κυριακή" και προκήρυξη απεργιών διαρκείας, χωρίς αντίκρισμα, ότι θα τελειώνουν με τους αγώνες και τις μορφές πάλης των εργαζομένων. 
 Απομονώνουμε αυτούς που υπογράφουν για εμάς χωρίς εμάς όσα εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς και «εμφανίζονται με ένα πανό τις Κυριακές για τα μάτια του κόσμου». Είναι αυτοί που στήνουν σωματεία-μηχανισμούς, για να ελέγχουν τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Για αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΙΥΕ (3/5/18)   έσπασαν τα κοντέρ του εκφυλισμού και του τυχοδιωκτισμού  παίρνοντας απόφαση για απεργία διαρκείας, κάθε Κυριακή από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο! Αφού είναι έτη φωτός μακριά από τα προβλήματα και τις ανησυχίες των εμποροϋπαλλήλων! 

Αυτές οι δυνάμεις που προτείνουν τέτοιες απεργίες, είναι οι πιο συνειδητοί απεργοσπάστες στους χώρους δουλειάς τους, δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν τη λέξη «αγώνας» μπροστά στη μεγαλοεργοδοσία.   
Δρουν από κοινού και ενιαία μαζί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, για το χτύπημα όχι μόνο των δικαιωμάτων μας, αλλά και των μέσων για να παλέψουμε για την υπεράσπισή τους. Γι’ αυτό και χτυπούν το δικαίωμα της απεργίας με μοιρασμένους ρόλους. Από τη μία η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην προκήρυξη της απεργίας και από την άλλη αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είτε με τοποθετήσεις περί ξεπερασμένων μορφών πάλης,  είτε με τέτοιες τυχοδιωκτικές αποφάσεις απαξιώνουν, εκφυλίζουν αυτό το όπλο των εργαζομένων.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ
ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.


Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

Υπογραφή κλαδική σύμβαση εργασίας  με αυξήσεις στους μισθούς μας, 
Σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους,
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, 
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.
Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ. 


Το ΔΣ