10 Οκτ 2012

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA.


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εκλογές του σωματείου μας πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας.

Είναι η περίοδος της καπιταλιστικής κρίσης που συνοδεύεται με πακέτα μέτρων και συμβάσεις που έχουν σαφή στόχευση: Να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την κρίση που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν, ώστε να περιφρουρηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, με νέο πακέτο άγριων αντιλαϊκών μέτρων επιταχύνουν τη πορεία μας προς τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σαρώνουν κάθε εργατική λαϊκή κατάκτηση των προηγούμενων 50 και πλέον χρόνων. Δίνουν χτύπημα στους μισθούς, στις συντάξεις, στα όρια συνταξιοδότησης, στα επιδόματα, στις αποζημιώσεις. Επιβάλλουν πλήρη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, που σημαίνει 6ήμερη δουλειά, απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.λ.π. Κερδισμένοι από το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικα είναι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είμαστε 14000 εργαζόμενοι στην επιχείρηση Carrefour- Mαρινόπουλος- Dia. Με τη δουλειά μας λειτουργούν τα 745 καταστήματα πανελλαδικά.

Η επιχείρηση παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Εκείνη κρίνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς, τα ωράρια, τις τιμές στα ράφια, τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Η κερδοφορία της και η ηγεμονική της θέση διατηρείται από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση μας, αλλά και των μικρών παραγωγών και προμηθευτών, των καταναλωτών με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών.

Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις είναι ήδη γενικευμένες στην επιχείρηση. Η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο αγγίζει πλέον το 70% στα καταστήματα, έχουν γίνει μειώσεις ωραρίων, μαζικές απολύσεις, η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει αυξηθεί.

Πρόσφατα η επιχείρηση προχώρησε στην εφαρμοφή της επαίσχυντης κλαδικής συλλογικής σύμβασης του εμπορίου που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) με την μεγαλοεργοδοσία στο εμπόριο και που προβλέπει μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 6,7% σε όλα τα κλιμάκια και της ειδικότητες.

Η επιχείρηση γίνεται όλο και πιο επιθετική, καθώς προσπαθεί πάση θυσία να μην υποχωρήσει από τα προηγούμενα επίπεδα κερδοφορίας, από το μερίδιο της στην αγορά. Η κούρσα του ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις οδηγεί σε μια διαρκή, χωρίς φρένο, χειροτέρευση των όρων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για εμάς, τους 14000 εργαζόμενους μπαίνει μπροστά μας ένα ερώτημα:

Ή θα θυσιαστούμε στο βωμό της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, παραδίδοντας καμένη γη στην επόμενη γενιά εργαζομένων, στα παιδιά μας. Ή θα επιλέξουμε το δρόμο της αντίστασης, του οργανωμένου αγώνα εκεί που πρώτα από όλα κρίνεται και εφαρμόζεται η επίθεση: στην επιχείρηση, στον τόπο δουλειάς, στις αποθήκες, στα γραφεία, στα καταστήματα.

Το σωματείο μας εδώ και 30 χρόνια, έχει ταχθεί υπέρ της ανυποχώρητης πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με δυνατό το σωματείο, με τη συμμετοχή και δράση μας, χιλιάδες εργαζόμενοι σαν ένας άνθρωπος, μια γροθιά, μπορούμε να αντιπαλέψουμε την επίθεση της εργοδοσίας, να παλέψουμε για τις ανάγκες μας.

Στις εκλογές του σωματείου μας συμμετέχουμε, ψηφίζουμε μαζικά, σε όλες τις πόλεις, τα καταστήματα στηρίζουμε, δυναμώνουμε το σωματείο, γινόμαστε δραστήρια μέλη!!!

Απαντάμε αποφασιστικά: Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω!!! ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Σε κάθε κατάστημα, σε κάθε παράρτημα, συζητάμε, αποφασίζουμε, οργανώνουμε την αντίσταση, τον αγώνα μας. Είναι στο χέρι μας να μη δεχτούμε να μειώνεται ο μισθός μας, να καταπατούνται τα δικαιώματα μας. Είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να ικανοποιούνται οι ανάγκες της οικογένειας μας. Να έχουμε δωρεάν υπηρεσίες υγείας ,φάρμακα, παιδεία για τα παιδιά μας.

Κανείς να μην εγκλωβιστεί στη λογική της υποχώρησης. Έτσι θέλει να σκεφτόμαστε η επιχείρηση και οι άνθρωποί της στα καταστήματα όταν επικαλείται πως υλοποιεί το μικρότερο κακό για τους εργαζόμενους. Η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα δεν θα έχει τέλος όσο υποχωρούμε. Τέρμα πια, καμιά άλλη θυσία. Αφορά τη ζωή μας, τη δική μας και των παιδιών μας, την επιβίωση μας.

Με οργάνωση και δυνατό σωματείο στα καταστήματα δεν μπορούν να μας έχουν στο χέρι, να τρομοκρατούν, να εκβιάζουν, να μας διασπούν, να απομονώνουν ατομικά τον καθένα.

Η ψήφος μας στο σωματείο, η ενίσχυση του ενιαίου ψηφοδελτίου του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour- Μαρινόπουλος- Dia είναι πολύτιμη απάντηση:

• Στην εργοδοσία της επιχείρησης και όλου του κλάδου. Μήνυμα ότι αρνούμαστε την αφαίρεση των δικαιωμάτων, αντιπαλέυουμε την εκμετάλλευσή μας.

• Στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ (Αυτόνομη Παρέμβαση, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), που βγάζουν χολή για το σωματείο μας, εχθρεύονται τον ταξικό προσανατολισμό του, κρατούν τα επιχειρησιακά σωματεία στον Βερόπουλο, τον Βασιλόπουλο, τον Σκλαβενίτη στα χέρια της εργοδοσίας.

• Στους πολιτικούς εκφραστές των μονοπωλιακών ομίλων (κυβέρνηση, κόμματα του δήθεν μονόδρομου της ΕΕ), που προωθούν το συμβιβασμό, την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, την προσμονή της λύσης από τα πάνω, χωρίς τη δική σου δράση.

• Σε αυτούς που σπέρνουν το μίσος ανάμεσα στους εργάτες, αναγορεύοντας σαν εχθρό τον εργάτη που έχει άλλο χρώμα, θρησκεία, πατρίδα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Ενίσχυσε το ενιαίο ψηφοδέλτιο του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour- Μαρινόπουλος- Dia, που κρατά το τιμόνι στο σωματείο σε ταξική ρότα.

Δυναμώνοντας το Σωματείο μας, δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ που είναι πολύτιμος συμπαραστάτης και οργανωτής της πάλης όλης της εργατικής τάξης.



ΣΤΙΣ 14-15-16-17-18-19-20-21 ΟΚΤΩΒΡΗ 2012 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.