29 Φεβ 2012


ΠΑΜΕ
Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα
Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864
E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr


Αθήνα 28.2.12

Πρόσκληση
Η ταξική αλληλεγγύη ατσαλώνει τα παιδιά μας

Η αλληλεγγύη είναι όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης, θέλουμε για τα παιδιά μας να μπολιάζονται με τις μορφές, την αναγκαιότητα και τη δυναμική που περικλείει η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης.

Το ΠΑΜΕ οργανώνει παιδική εκδήλωση με θέμα “αλληλεγγύη στα παιδιά των ανέργων” , το Σάββατο 3 Μάρτη 2012 στην αίθουσα του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 6.00μμ



Στην εκδήλωση θα υπάρχει παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Καλούμε τους νέους γονείς, εργαζόμενους και άνεργους να φέρουν τα παιδιά τους, καθώς και τα συνδικάτα να ενημερώσουν τα μέλη τους και τις επιτροπές ανέργων.





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ PUBLIC




Συνάδελφοι, -ισσες
Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων που κλιμακώθηκε με την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ από τη συγκυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου, δεν είναι αποκομμένη από αυτό που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον όμιλο Multirama – Public. Μετά από τις μαζικές απολύσεις στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Multirama-Public, η εργοδοσία συνεχίζει τις απολύσεις στα καταστήματα σε Mall, Σύνταγμα κ.α. Το νέο κύμα εργοδοτικής επιθετικότητας και τρομοκρατίας δείχνει τις διαθέσεις και το στρατηγικό τους στόχο που είναι η ακόμα πιο βαθιά εκμετάλλευση των εργαζόμενων που θα μείνουν στην επιχείρηση, προκειμένου να σωθεί η κερδοφορία της. Πριν λίγους μήνες ο Γερμανός είχε προσπαθήσει να αλλάξει τις συμβάσεις από 8ωρες σε 4ωρες και 6ωρες, ενώ τώρα προχωρά σε απολύσεις σε όλα τα καταστήματα, ώστε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να αποδεχθούν όλοι το «κούρεμα» των δικαιωμάτων τους.
Όσες θυσίες και να κάνουμε, όσο και να σκύψουμε το κεφάλι, δε γλιτώνουμε τη νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων νέων φόρων και την αύξηση των παλιών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας με τον περιορισμό της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας έως και την προοπτική στάσης πληρωμών των μισθών. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και το ποιος θα μονοπωλήσει την αγορά για να σώσει και να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του, περνάει υποχρεωτικά σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα των εργαζόμενων: μισθός, ωράριο, σταθερή δουλειά, σύνταξη, ασφάλιση.
Οι απολύσεις και η ανεργία μας αφορούν όλους, δεν είναι «προσωπικό» πρόβλημα του κάθε εργαζόμενου, αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ονομάζει όλους εμάς που παράγουμε αυτόν τον ασύλληπτο πλούτο, «εργατικό κόστος».
Δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για αναμονή και υποχώρηση, μπροστά σε αυτή την επίθεση. Το μόνο που μπορεί να την αναχαιτίσει, είναι η οργάνωση, η συμμετοχή και η αντεπίθεση μέσα στους χώρους δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, μαζί με το κλαδικό ταξικό μας σωματείο. Οφείλουμε να απορρίψουμε τους ωμούς εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου, ότι πληρώνουμε την καπιταλιστική κρίση όλοι με τον ίδιο τρόπο, γιατί οι εργοδότες μιλάνε για μείωση κερδών, ενώ εμείς βιώνουμε μείωση, έως και κατάργηση βασικών σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ!

Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

28 Φεβ 2012

Η θέση μας για τα επικουρικά ταμεία και τις συντάξεις.


Η επιδρομή στις επικουρικές συντάξεις είναι μέρος της γενικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης. Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ προχωρά σε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 10% - 40% οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε όσες επιβλήθηκαν από 1η Νοέμβρη και είναι 30% για το ποσό από 150€ και πάνω. Καρατομούν συντάξεις με στόχο να απαλλαγούν από την κρατική χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων που έχει προκύψει λόγω, των ελλειμμάτων που δημιούργησε η λεηλασία των αποθεματικών από αστικό κράτος και κεφάλαιο αλλά και γιατί έχουν γενικότερο σχεδιασμό για ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λεηλασίας των αποθεματικών είναι ότι τα αποθεματικά αυτά για 30 περίπου χρόνια ήταν άτοκα και δεσμευμένα σε τράπεζες με πληθωρισμό που έτρεχε με 25% περίπου, όπως και το ότι από το 1979 που ιδρύθηκε το ΤΕΑΜ (σημερινό ΕΤΕΑΜ) μέχρι το 1983, οπότε και συγχωνεύτηκε με το ΙΚΑ, όλα τα ελλείμματα των συγχωνευμένων επικουρικών ταμείων φορτώθηκαν στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ. Ταυτόχρονα το ΙΚΑ – ΤΕΑΜ παραιτήθηκε και από τις τεράστιες ανείσπραχτες οφειλές των επιχειρήσεων που υπήρχαν μετά τη συγχώνευση προς τα ταμεία. Τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων δεν δημιουργήθηκαν μόνο από τη διασπάθιση των αποθεματικών από το κράτος αλλά και από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τη χρηματοδότηση του κλάδου υγείας και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για την οποία καμία ευθύνη δεν φέρουν οι εργαζόμενοι. Κάθε θέση εργασίας που χάνεται «στοιχίζει» 5000 € το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία, μια γενικευμένη μείωση των μισθών οδηγεί σε απώλειες ύψους δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ το χρόνο, η εισφοροδιαφυγή μόνο για το ΙΚΑ ξεπερνάει τα 3,5 δις ΕΥΡΩ το χρόνο.

Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τα επικουρικά ταμεία είναι οι εξής:

• Το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού δεν είναι λογιστικό αλλά πολιτικό – ταξικό, δηλαδή δεν συνδέεται με το αν ένα ταμείο είναι εύρωστο οικονομικά ή όχι αλλά με τη στρατηγική του κεφαλαίου για απόσυρση του κράτους από κάθε μορφή εγγύησης και χρηματοδότησης των συντάξεων.

• Η θέση μας για τις επικουρικές συντάξεις έχει κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας με βάση τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας (τεχνική – τεχνολογική πρόοδος, παραγωγικότητα εργασίας, κλπ)

• Οι ενοποιήσεις των ταμείων, χρησιμοποιούνται ως όχημα για την εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω, για την αύξηση των εργατικών εισφορών, την κατάργηση της κρατικής εγγύησης και χρηματοδότησης, τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, τη στήριξη του κεφαλαίου μέσω της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους». Παλεύουμε για ενιαίο υποχρεωτικό καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπηρεσίες υγείας να ενταχθούν στο ενιαίο καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας που θα χρηματοδοτείται από κράτος και εργοδοσία.

• Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

• Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

• Πλήρης κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τη φορολογία της εργοδοσίας των ελλειμμάτων από τα μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών, εξαιτίας της ανεργίας, των μειώσεων σε μισθούς κλπ.

• Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες 55 για τις γυναίκες.

Υπαίτιοι για την οικονομική κατάσταση των ταμείων δεν είναι οι εργαζόμενοι, η λογική και η «χρησιμότητα» των αναλογιστικών μελετών, εστιάζουν σε λογιστικούς υπολογισμούς και όχι στον ταξικό χαρακτήρα των αντεργατικών επιλογών.

Μην παγιδευτούμε σε αποπροσανατολιστικά αιτήματα του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που εστιάζουν στο αν ένα ταμείο είναι «υγιές», προβάλλοντας σαν ασπίδα προστασίας τη μη συγχώνευση αποκρύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής επιλογής. Στον καπιταλισμό οποιαδήποτε αλλαγή στην οργάνωση, δομή και λειτουργία των επικουρικών ταμείων στόχο έχει την ένταξη τους στη στρατηγική του αστικού κράτους για μείωση των συντάξεων στο κατώτερο δυνατόν σημείο, απόσυρση της χρηματοδότησης του κράτους προς την κοινωνική ασφάλιση.

13 Φεβ 2012

Συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι




Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στην μεγαλειώδη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στις 12-02-12 ενάντια στο μακέλεμα του λαού, και μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές βροντοφώναξαν να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την Τρόικα, να μην υπογραφεί κανένα μνημόνιο, καμιά νέα συμφωνία, να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει το κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού. Την ώρα που τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της Ευρωλυκοσυμμαχίας εκβίαζαν και απειλούσαν το λαό με χρεοκοπία, διάφοροι μηχανισμοί πυρπολούσαν κτίρια, και ΜΑΤ και κουκουλοφόροι δρούσαν συντονισμένα ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν.

Με ετοιμότητα και θάρρος να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην κρατική βία και καταστολή που θα ενταθεί, με στόχο τα βόλια του να χτυπήσουν το λαό και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Τα προχθεσινά απαράδεκτα επεισόδια είναι μέρος της κρατικής προβοκάτσιας για να κτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, να συκοφαντηθεί ο αγώνας της ρήξης και της ανατροπής με την αξιοποίηση των κουκουλοφόρων, των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, των ακροδεξιών συμμοριών , των χούλιγκαν. Ήδη εμείς οι εργαζόμενοι χάνουμε την δουλειά μας, περνάμε στην ανεργία, καθώς επιχειρηματίες αναγγέλλουν ότι ίσως δεν ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρεί σε παρέμβαση στον υπουργό εργασίας όπως και στην διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε κανένας συνάδελφος να μην χάσει την δουλειά του , να μην μείνει απλήρωτος και ανασφάλιστος για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να αποκατασταθεί η λειτουργία των καταστημάτων , που έκαψαν και κατέστρεψαν οι προβοκάτορες.

Συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε τόπο δουλειάς, με σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα μαζί με το κλαδικό μας σωματείο, να επαγρυπνούμε και να είμαστε σε ετοιμότητα για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα λήψης αυταρχικών μέτρων. Με την οργάνωσή μας και την συλλογική μας δράση να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια και κάθε μορφή προβοκάτσιας, να διεκδικήσουμε σαρωτικές αλλαγές για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

9 Φεβ 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΛΛΑΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ


ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι

Η πλουτοκρατία και η τρόικα έχουν βρει πρόθυμους παπάδες στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, για να μας θάψουν ζωντανούς .

Να μας αφαιρέσουν στοιχειώδη δικαιώματα.

Τα μέτρα-κόλαση που μας οδηγούν στην εξαθλίωση, είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, συνδέονται με την καπιταλιστική κρίση που όσο πάει και βαθαίνει και στοχεύουν στη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης για την θωράκιση της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Οι θυσίες που καλούμαστε εμείς οι εργαζόμενοι να υποστούμε είναι θυσίες χωρίς τελειωμό.

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Η δήθεν ¨ρεαλιστική γραμμή¨ των συμβιβασμών και υποχωρήσεων μέσω των ¨κοινωνικών διαλόγων¨ έχει συμβάλει τα μέγιστα για να μπορεί να ξεσαλώνει σήμερα η αστική τάξη, η τάξη των κηφήνων και των παράσιτων που ζουν κυριολεκτικά από το αίμα μας.

ΟΧΙ άλλη αναμονή να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση πριν μας την κάνουν αυτοί.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ σε κάθε τόπο δουλειάς, καλούμε τους εργαζομένους, να πάρουν αποφάσεις, να απορρίψουν τα μέτρα-κόλαση για τη ζωή τους.

Κάτω η κυβέρνηση των βιομηχάνων. Εκλογές τώρα, να τιμωρηθούν σκληρά τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛ/ΩΝ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛ/ΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛ/ΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤ/ΩΝ & ΙΔ. ΕΠΙΧ. ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΕΙΣ PRAKTIKER, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΕΙΣ LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓ/ΩΝ MARKET IN, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠ/ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ



6 Φεβ 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΟΛΟΙ 07/02/12 ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 11πμ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Κυβέρνηση, τρόικα και τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΛΑΟΣ περνούν βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη, στο λαό, για να σώσουν τα κέρδη κα τα προνόμια των μονοπωλίων. Τα αρπάζουν όλα και καταδικάζουν το λαό σε μακροχρόνια φτώχεια και εξαθλίωση. Μετατρέπουν το μισθό σε χαρτζιλίκι, τις συντάξεις σε επίδομα φτωχοκομείου. Γαβγίζουν με την απειλή της χρεοκοπίας γιατί φοβούνται τη δύναμή μας.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να μπει μπροστά στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της. Αυτή την ώρα μια επιλογή έχουμε: ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα.
Ξεσηκωμός, οργάνωση σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς.
Ενότητα κι αγώνας για:
• να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα.

• να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμία νέα συμφωνία.

• να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε εργοστάσιο κι επιχείρηση, κλάδο τον κλάδο να οργανωθούν και να πάρουν αποφάσεις να μην επιτρέψουμε να περάσει κανένα μέτρο που να μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις.
Oλοι στον αγώνα για ανατροπή της βαρβαρότητας.
Με το ΠΑΜΕ μπροστά ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Κάνουμε πέρα κάθε δύναμη που στέκεται εμπόδιο.
Όχι άλλη αναμονή, όχι άλλες αυταπάτες. Ας τους κάνουμε τη ζωή κόλαση πριν μας την κάνουν αυτοί.
Απομονώστε και τιμωρείστε όποιον βάλει την υπογραφή του στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.

 Δεν παραδινόμαστε.

 Αγώνας, σύγκρουση ως το τέλος.

 Έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή χρέους.

 Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

 Εργατική, λαϊκή εξουσία.

Είναι ο μόνος δρόμος για να σωθεί ο λαός, για να σωθεί ο πλούτος της χώρας και οι παραγωγικές της δυνατότητες.