14 Οκτ 2008

Η εφημερίδα μας!


Σελίδα 1
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 10.00 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 10
ΘΕΜΑΤΑ:
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΑΡΕΩΝ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ

Σελίδα 2
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

ΘΕΣΜΙΚΑ

Στους έγγαμους μισθωτούς, διαζευγμένους, ευρισκόμενους σε κατάσταση χηρείας άνδρες ή γυναίκες όπως και στους άγαμους γονείς που καλύπτονται από αυτή τη ΣΣΕ χορηγείται επίδομα γάμου 10% υπολογιζόμενου πάνω στους βασικούς μισθούς.
Οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων και τσιγάρων δικαιούνται επιμορφωτικού επιδόματος 10% (στους απόφοιτους της σχολής Μετ/σης εμπορ/ων.
Στους ταμίες άνδρες και γυναίκες των συμπεριλαμβανομένων σ΄αυτή τη σύμβαση χορηγείται επίδομα ταμειακών λαθών 5%.
Οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων χονδρικής και λιανικής πώλησης, τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ δικαιούνται επίδομα 10ετίας στον ίδιο εργοδότη 5%.
Οι υπάλληλοι χονδρικής πώλησης τσιγάρων δικαιούνται επίδομα 5ετίας στον ίδιο εργοδότη 5%.
Οι εργαζόμενοι για το τρίτο παιδί και άνω δικαιούνται επίδομα 5% για κάθε παιδί.
Οι εργαζόμενοι σε Ζαχαροπλαστεία δικαιούνται επίδομα 10% για την 18ετία στον ίδιο εργοδότη.
Οι υπεύθυνοι κατ/τος σε Ζαχαροπλαστεία δικαιούνται επίδομα 20%.
Οι εργαζόμενοι δικαιούνται διάλειμμα είκοσι (20) λεπτών το οποίο θεωρείται κανονικά ως χρόνος εργασίας.
Με το νέο Νόμο η άδεια υπολογίζεται από την ημερομηνία πρόσληψης δηλ. κατά εργασιακό έτος και όχι ημερολογιακό, ο εργαζόμενος δικαιούται και πριν κλείσει χρόνο δυο ημέρες αδείας για κάθε μήνα απασχόλησης του.
Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, δικαιούνται άδεια 5 εβδομάδες, δηλ. 30 εργάσιμων ημερών, αν ο εργαζόμενος εργάζεται εξαήμερο ή 25 εργάσιμων ημερών, αν ο εργαζόμενος εργάζεται πενθήμερο.
Στους εργαζόμενους χορηγείται άδεια δυο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων, αδελφών.
Η άδεια μητρότητας είναι 17 εβδομάδες, 8 εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και άλλες 9 μετά τον τοκετό, συνολικά 119 ημέρες.
Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τη λήξη της άδειας τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μια ώρα κάθε ημέρα. Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δυο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι επιπλέον μήνες. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούνται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του τη σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας του και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων με χρονική αφετηρία την υιοθεσία. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.
Στους εργαζόμενους-ες, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές 6 εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία παιδιά ή περισσότερα, δικαιούνται άδεια 8 εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.
Ο πατέρας δικαιούται αμειβόμενη άδεια απουσίας από την εργασία 2 ημερών λόγω γεννήσεως παιδιού για κάθε παιδί που θα γεννιέται.
Οι μαθητές, σπουδαστές ηλικίας μέχρι 25 ετών που φοιτούν σε βραδινά σχολεία, δικαιούνται να αποχωρούν 1 ώρα συνολικά πριν το βραδινό κλείσιμο. Οι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές δικαιούνται στην περίοδο των εξετάσεων άδεια 18 εργάσιμων ημερών χωρίς αποδοχές.
΄Αδεια γάμου 6 εργάσιμες ημέρες με αποδοχές που δεν συμψηφίζονται με την ετήσια άδεια.


Σελίδα 3
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ LIDL Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Προς
Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Απευθυνόμαστε στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων που εκπροσωπείτε εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, με μερική απασχόληση, με ωρομίσθιο, με απλήρωτη δουλειά, με χαμηλούς μισθούς, που καθημερινά βλέπουν τους όρους τις ζωής τους να χειροτερεύουν.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους γιατί χρόνια τώρα η εκάστοτε κυβέρνηση σε συνεννόηση με την εργοδοσία επιχειρούν να καταργήσουν την Κυριακή αργία με την σύμφωνη γνώμη Δημάρχων και Νομαρχών, στοχεύοντας έτσι στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων που θα αποφέρει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών των εργοδοτών.
Δεν μπορούν να ανεχτούν, ότι οι εργαζόμενοι θα ξεκουράζονται 1 ημέρα, για αυτό θέλουν να δουλεύουν 24 ώρες των 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα.
Όλοι οι εργαζόμενοι θα υποστούν τις συνέπειες από την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, το χτύπημα συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απώλεια ελεύθερου χρόνου και οικογενειακού προγραμματισμού, την έκρηξη της ανεργίας, της ακρίβειας, τη χειροτέρευση συνολικά των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης.
Αμφισβητούμε το δικαίωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων να καθορίζουν τη ζωή μας και να ληστεύουν τον πλούτο που παράγουμε.
Για αυτά τα ζητήματα τα παραπάνω Σωματεία, καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων του Εμπορίου, Υπηρεσιών σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 26 Οκτώβρη ώρα 10 το πρωί στα Γραφεία της Ένωσης Λογιστών ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 5ος Όροφος με κύριο στόχο και σκοπό το συντονισμό της δράσης μας και τη συλλογική απάντηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, εργοδοτών.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ



Σελίδα 4
Για την Κυριακή αργία
Πριν 98 χρόνια κατακτήθηκε η Κυριακάτικη αργία με σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και τώρα θέλουν να την καταργήσουν γυρίζοντας την Ιστορία έναν αιώνα πίσω.
Πριν 98 χρόνια, στις 3 του Γενάρη του 1910 γκρεμίστηκε, ύστερα από πολύχρονους σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, το μεσαιωνικό - καταναγκαστικό καθεστώς που επί δεκαετίες επέβαλαν τα υπολείμματα των κοτζαμπάσηδων, μισοφεουδαρχών και νεοκαπιταλιστών της Ελλάδας σε βάρος ολόκληρης της εργατοϋπαλληλικής τάξης της χώρας.
Η Κυριακή 3 του Γενάρη του 1910 ήταν η μέρα που κατοχυρώθηκε και εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η κυριακάτικη αργία. Ηταν μια μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης κι όλων των μεροκαματιάρηδων και μισθοσυντήρητων ανθρώπων της χώρας μας.
Πόσοι γνωρίζουν σήμερα τη ζωή που έκαναν οι εργαζόμενοι, πριν καταργηθεί το προηγούμενο πρωτόγονο εργασιακό καθεστώς και κατοχυρωθεί η κυριακάτικη αργία;
Το εργασιακό καθεστώς που επικρατούσε ως τις 31 του Δεκέμβρη του 1909 για όλους τους εργάτες της Ελλάδας είχε πολλά χαρακτηριστικά των σκλάβων, όπου, χωρίς αλυσίδες βέβαια, περνούσανε ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στα εργοστάσια και τις φάμπρικες, δουλεύοντας 12ωρο, 14ωρο και 16ωρο χωρίς σταματημό, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση.
Μετά την κατοχύρωση της αργίας έγραφαν, (στοιχεία από «ΑΥΓΗ, 1.4.1960), οι αθηναϊκές εφημερίδες: «Ως τότε οι εργάτες και οι υπάλληλοι δεν ήξεραν τι σημαίνει ανάπαυση. Δούλευαν και τις Κυριακές, όπως όλες τις άλλες μέρες. (...) «Η εβδομάδα δεν είχε γι' αυτούς αρχή και τέλος».
(...) «Υπήρχαν εργάτες που είχαν χρόνια ολόκληρα να δουν και να χαρούν τον ήλιο και το φως. Νύκτα έφευγαν από το σπίτι τους, νύκτα γύριζαν. Κι αυτό γινότανε ασταμάτητα χρόνια και χρόνια».
(...) «Οι εργατικές οργανώσεις μέσα στα άλλα αιτήματά τους είχαν σε πρώτη γραμμή και το αίτημα της καθιέρωσης της Κυριακάτικης αργίας. Ενώ οι εργοδότες αντιδρούσαν λυσσασμένα. Εγιναν σκληροί αγώνες. Τελικά, οι εργαζόμενοι νίκησαν. Ο νόμος για την Κυριακάτικη αργία ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε. Η ισχύς του άρχιζε την πρώτη Κυριακή του 1910 στις 3 Ιανουαρίου».
Πολλά «ρομαντικά» γράφτηκαν τις μέρες εκείνες στον Αθηναϊκό Τύπο για την Κυριακάτικη αργία.
«Ο κόσμος της εργασίας ενίκησε - έγραφε η εφημερίδα «Πατρίς» στις 4 Ιανουαρίου 1910. - Εκαμε ένα βήμα προς την κοινωνική ανεξαρτησία του. Οι εργάται, οι υπάλληλοι, οι υπηρέται επέτυχαν την Κυριακή αργία. Η νίκη των είναι πλήρης».
Επίσης το «Εμπρός», (4 Ιανουαρίου1910) έγραφε: «... Υπήρχαν οι φρονούντες ότι ο νόμος αυτός δεν θα ηδύνατο να εφαρμοστεί. Αλλ' η πρώτη δοκιμή ήτις εγένετο χτες, δεν ενθαρρύνει τον δισταγμόν τούτον: Πλήθη εργαζομένων ανθρώπων ησθάνθησαν διά μίαν ημέρα την απόλαυσιν ότι ανήκουν εις τον εαυτόν των και ότι διέκοψαν μιαν ασχολίαν της οποίας η διαρκής παράτασις αποτελεί βάσανον, ήτις εξομοιοί αυτούς προς τα κτήνη. Υπό την άποψιν δε τούτην η Κυριακή αργία αποδίδει εις τους μετασχόντας αυτής μέρος εκ της ελευθερίας, ήτις ανήκει εις πάντα πολίτην».
Ενώ η εφημερίδα «Αθήναι» στο φύλλο της της Τρίτης 5 Ιανουαρίου 1910 είναι ακόμα πιο παραστατική:
(...) Εάν η προχθεσινή Κυριακή ήτο ηλιόλουστος οι γραφικοί περίπατοι των Αθηνών και τα προάστια θα έβλεπαν να προστρέχουν προς αυτά με την ορμήν των φυλακισμένων, οι οποίοι αποδίδονται εις το φως και την ελευθερίαν, άνθρωποι επί χρόνο πολύ, επί έτη συνεχή ίσως, δεν εγνώρισαν άλλον δρόμον από εκείνον της οικίας προς το εργοστάσιον και τανάπαλιν».
Στον ίδιο τόνο αρχίζει το ρεπορτάζ για την ιστορική μέρα και η «Ακρόπολις» (4 Ιανουαρίου 1910). «Η πρώτη Κυριακή αργία. Είναι ένα από τα δώρα της επαναστάσεως... Η αργία η θεία μήτηρ ολίγης ανακουφίσεως και ολίγου καταπραϋντικού εις την αιμάσσουσαν πληγήν που λέγεται ζωή, εβασίλευσε διά πρώτην φοράν εις τας Αθήνας...»
Σήμερα καταλαβαίνει ο κάθε εργάτης, εργαζόμενος που σέβεται τον εαυτό του και τη ζωή του συναδέλφου του, πως η κυριακάτικη αργία δεν ήταν επιθυμία κάποιων ρομαντικών - φυσιολατρών για να απολαύσουν τις ομορφιές της Παλιάς Πεντέλης και Πάρνηθας. Δεν ήταν και μια συνηθισμένη κατάκτηση της εργατικής τάξης στους πολύχρονους σκληρούς αγώνες της, ή κάποια επιτυχία ενός κλάδου βαρέων κι ανθυγιεινών που απέσπασε τα όποια θετικά μέτρα, με τους αγώνες του, περιορίζοντας τον εργάσιμο χρόνο και βελτιώνοντας τις οικονομικές, εργασιακές και θεσμικές συνθήκες των μελών του. Ούτε κάποιος τακτικός ελιγμός των υπολειμμάτων των φεουδαρχών και κομπραδόρων κεφαλαιοκρατών για να κερδίσουν χρόνο από τις κοινωνικές εκρήξεις που έρχονταν και να δημιουργήσουν αυταπάτες στην εργατική τάξη της Αθήνας, του Πειραιά και μερικών ακόμα πόλεων, πως τάχα μόνοι τους αποφάσισαν να βάλουν τέρμα στο βάρβαρο κι απάνθρωπο καθεστώς της καταναγκαστικής δουλειάς αιώνων.
Η κυριακάτικη αργία ήταν μια ιστορική νίκη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ένας ιστορικός σταθμός κι αφετηρία οργανωμένης ταξικής πάλης, σημάδι θετικού επηρεασμού των μεγάλων ταξικών αγώνων και κατακτήσεων του διεθνούς προλεταριάτου στα τέλη του 19ου αιώνα, (κατάκτηση 10ωρης εργάσιμης μέρας στην Αγγλία, καθιέρωση του 8ωρου των εργατών - εργατριών στο Σικάγο το 1886 και άλλες πολλές και μεγάλες επιτυχίες). Ηταν ένδειξη ωρίμανσης ταξικού προσανατολισμού και οργάνωσης νέων αγώνων για μεγαλύτερες νίκες.
Ηταν μια περιφανής νίκη, αποτέλεσμα συλλογικής - οργανωμένης δράσης κι αδιάκοπων σκληρών ταξικών αγώνων.
Σήμερα, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στα επιτελεία της ΕΕ και σ' άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ - ΟΟΣΑ) κι εκτελούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αυτές τις νίκες της εργατικής τάξης του περασμένου αιώνα επιδιώκουν να καταργήσουν!
Χρησιμοποιούν όλες τις μορφές, τη βίαια και κατά μέτωπο επίθεση αλλά και την τακτική της τμηματικής εξάρθρωσης εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμελίων του εργατικού κινήματος, που επιτεύχθηκαν με πολύχρονη σκληρή ταξική πάλη, θυσίες και αίμα, σε όλη την πορεία ανάπτυξης του νεοελληνικού κράτους. Καταλαβαίνουν πως οι αντιδραστικές αυτές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ θα συναντήσουν σοβαρά εμπόδια. Γι' αυτό έχουν από καιρό αρχίσει οι κεφαλαιοκράτες να μεθοδεύουν και πρόσφατα διά στόματος Αλογοσκούφη πέταξαν, για ζύμωση, το χαρτί της «Μεγάλης συμμαχίας» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Τα μέτρα που έχουν χρησιμοποιήσει ως τώρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην 20ετία - 1974 - 1993, η δε βιαιότητα και η σκληρότητα που χαρακτηρίζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην επιβολή των αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων θυμίζει και συγκρίνεται μόνο με τις πιο μαύρες εποχές που δοκίμασε η εργατική τάξη και ο λαός μας.
Το πιο τραγικό παράδειγμα κτηνωδίας της κυβέρνησης της ΝΔ και των κατασταλτικών μηχανισμών της, την Τετάρτη 24 Ιούλη, ενάντια στην εργατική τάξη του Πειραιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι περισυνέλεγαν τα καρβουνιασμένα κορμιά των εν ψυχρώ δολοφονημένων 8 εργατών από τους αδίστακτους εφοπλιστές, την ηγεσία του ΥΕΝ και τα τσιράκια τους, (όπως και παλαιότερα έπρατταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ματοκυλώντας τους εργάτες στη Ζώνη, τους ναυτεργάτες στα λιμάνια και τους συνταξιούχους έξω από το μέγαρο Μαξίμου κ.α.). Ορμησαν οι ίδιες δυνάμεις, με μανία με όλα τα σύνεργα του θανάτου να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ολο αυτό το φονικό και οι εικόνες που απαθανατίσανε οι ίδιοι οι εργάτες θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων της δουλειάς στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Αυτές οι «επιχειρήσεις πυγμής» είναι η «γενική δοκιμή» και στοχεύουν στον εκφοβισμό και στην τρομοκράτηση του λαού και των εργαζομένων.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, μεσοκαλόκαιρο όπως συνηθίζουν, επέλεξαν να επιβάλουν σειρά αντεργατικών μέτρων που μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω. Καιρό τώρα καλλιεργούν (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) το έδαφος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οτι ανέθεσαν, πιλοτικά, την προώθηση του μέτρου στο σύνδεσμο πολυκαταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) δεν παραξενεύει κανέναν. Η τακτική τους είναι γνωστή. Βγάζουν τον (ΣΕΛΠΕ) την περασμένη βδομάδα για να ακολουθήσει η κυβέρνηση με τον «δημοκρατικό της διάλογο», για να προχωρήσουν σύντομα στις αποφάσεις. Εχουν προετοιμάσει παράλληλα (κυβέρνηση και μονοπώλια) τις δυνάμεις της υποταγής και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τις παρατάξεις, δηλαδή, του εργατοπατερισμού, (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), που πρωτοστάτησαν, κι αυτή τη φορά, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τις υπογραφές τους δίπλα στην ηγετική ομάδα των εργοδοτών, για την απόφαση της απελευθέρωσης του ωραρίου.
Η εργατική τάξη δεν πρέπει να παγιδευτεί σε τεχνητά διλήμματα, γιατί τα μέτρα που προτείνονται από το κεφάλαιο δεν σταματούν στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, - αρχίζουν απ' αυτούς, - ενώ αποσκοπούν στην τμηματική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνολικά... Στόχος τους είναι να πλήξουν την εργατική τάξη, στο σύνολό της, επιβάλλοντας κλιμακωτά συνθήκες καταναγκαστικής δουλειάς, παρόμοιες με εκείνες πριν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Ταξικό καθήκον όλης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, τιμώντας τους αγώνες των συναδέλφων μας εργατών του περασμένου αιώνα, είναι να συνεχίσουμε, με μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και ορμή τον ταξικό αγώνα για να υπερασπίσουμε τις μεγάλες κατακτήσεις της κυριακάτικης αργίας και όσες προσωρινά μας αφαίρεσαν τα αδηφάγα μονοπώλια και οι πολιτικοί υπηρέτες τους.
Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή αντιτάχτηκαν δυναμικά και κατάγγειλαν τα αντεργατικά σχέδια της ΕΕ, των βιομηχάνων και της κυβέρνησης, καλώντας την εργατική τάξη να αγωνιστεί ενωμένη για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων και της σταθερής και μόνιμης, 35ωρης, 5ήμερης, 7ωρης δουλειάς για όλους. Για την κατάργηση των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, τη μερική απασχόληση. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες και τις θυσίες της τάξης μας, με τη συνέχιση της δράσης για τη δημιουργία του ΑΑΔΜ, που θα ανοίξει το δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής για μια άλλη, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία που θα εξασφαλίζει δουλειά και ανθρώπινη ζωή για όλους.
Στις 4 Ιουνίου 2008 ο Δήμαρχος Α. Λιοσίων κ. Παππούς και το Δημοτικό Συμβούλιο Α. Λιοσίων πήραν ομόφωνη απόφαση για λειτουργίας των καταστημάτων Κυριακές και αργίες με τη δικαιολογία ότι ¨θα εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αγοραστικές ανάγκες των καταναλωτών, εργαζομένων και μετακινούμενων για τουριστικούς λόγους πολιτών¨ .
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία εμπορίου και υπηρεσιών σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Α. Λιοσίων ενάντια στην απόφαση αυτή που καταργεί την Κυριακή αργία, αντιμετώπισε τραμπουκισμούς και προβοκάτσια στημένα από τον δήμαρχο και αντιδήμαρχο Α. Λιοσίων.
Στην ομόφωνη αυτή απόφαση του Δήμου Α. Λιοσίων για κατάργηση της Κυριακής αργίας συναίνεσε και συνυπόγραψε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δ. Αττικής κατά πλειοψηφία, σε έκτακτη συνεδρίαση στις 23/7/2008, χωρίς να καλεστεί ούτε ένα σωματείο να εκφράσει την άποψη του.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με εκπροσώπους σωματείων κλαδικών επιχειρησιακών εμπορίου και υπηρεσιών απευθύνθηκε στο Νομαρχιακό συμβούλιο για να ακυρώσει την κατάπτυστη αυτή απόφαση. Η απάντηση του Νομάρχη ήταν η εξής: ¨ Να πάτε στο Δήμο Α. Λιοσίων να διαμαρτυρηθείτε¨ και αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό.
Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να αποφύγει το πολιτικό κόστος ρίχνει το μπαλάκι στις Νομαρχίες και στους Δήμους να πάρουν απόφαση για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος όταν ζητήθηκε από τη ΔΑΣ να συζητηθεί το θέμα για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, στην Εκτελεστική και στο Δ.Σ. της ΟΙΥΕ, μας απάντησε ότι κινδυνολογούμε.
Καλούμε σε πανελλαδική σύσκεψη σωματεία εμποροϋπαλλήλων – ιδιωτικών υπαλλήλων στις 26 Οκτωβρίου 2008 ώρα 10 το πρωί με σκοπό το συντονισμό της δράσης μας και τη συλλογική απάντηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, εργοδοτών.
Για την κατάργηση της Κυριακής αργίας όπως και την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, τους εξευτελιστικούς μισθούς, τη χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης καλούμε ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΑ, ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 10.

Σελίδα 5
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ
ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Συνάδελφοι-σες
Αυτήν την ώρα έχουμε καθήκον να μπούμε όλοι στη μάχη και να εμποδίσουμε τη σφαγή των Βαρέων-Ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που οργανώνει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα της διορισμένης επιτροπής που ανέλαβε αυτή τη βρώμικη δουλειά.
· Ετοιμάζονται να πετάξουν έξω από τα ΒΑΕ πάνω από 300.000 εργάτες ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική κατάργηση αυτής της κατάκτησης.
· Κατηγοριοποιούν κλάδους, επαγγέλματα, χώρους δουλειάς διαμορφώνοντας το έδαφος για την κατάργηση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια νωρίτερα, για τη μείωση μισθών και συντάξεων.
· Επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους με τη διεστραμμένη τακτική που λέει ¨ να μην ανησυχούν οι παλιοί τώρα θα εξαιρεθούν από τα ΒΑΕ οι νεοασφαλιζόμενοι. Αυτή την τακτική ακολούθησαν και γι8α την απελευθέρωση του ωραρίου και για να επιβάλουν τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Σήμερα χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και παλιοί και νέοι δουλεύουν με ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, μισό ασφάλιστρο, μισή ζωή.
Στον κλάδο του εμπορίου οι ειδικότητες που εξαιρούνται από τα ΒΑΕ σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής είναι:
1. Ταμίες πολυδύναμων Σ.Μ. Πωλητές χονδρικού εμπορίου. Καφεκόπτες που χειρίζονται αλεστικές μηχανές ιπποδύναμης άνω των 5 ίππων.
2. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο τροφίμων κλπ συναφών ειδών, καφεκοπτεία: όσοι προετοιμάζουν για πώληση τα καταψυγμένα προϊόντα εφόσον απασχολούνται και στους θαλάμους και προθαλάμους ψύξης .

Από το 1990 τα ΒΑΕ έχουν μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου.
Το 1997, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό το Σημίτη, ο καθηγητής Σπράος σύμβουλος του πρωθυπουργού, με έκθεση του ζήτησε την κατάργηση των ΒΑΕ .
Η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού και κατάργηση των ΒΑΕ, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί συστατικό στοιχείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν σα στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες έχουν συμφωνήσει τα κόμματα του δικομματισμού.
Η επίθεση στα ΒΑΕ συνδέεται άμεσα με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις , την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την εμπορευματοποίηση της υγείας-πρόνοιας με συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, ζωής, των συνθηκών πρόληψης και προστασίας της υγείας για το σύνολο των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο η κατάργηση του 8ωου, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι αυξημένες υπερωρίες, η εντατικοποίηση της εργασίας, η επικείμενη κατάργηση της Κυριακής αργίας, ο χρόνος μεταφοράς των εργαζομένων στην επιχείρηση, η προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη φθορά της εργατικής δύναμης και της υγείας των εργαζομένων, την εμφάνιση νέων ασθενειών, περισσότερο σύνθετων κινδύνων για την υγεία, ειδικότερα στις εργαζόμενες μητέρες.
Μερικά παραδείγματα: Η συνεχής ορθοστασία προκαλεί μυοσκελετικές διαταραχές όπως και κακή αιμάτωση του εμβρύου ( για τις εργαζόμενες γυναίκες που θα γίνουν μητέρες).
Η έκθεση σε δονήσεις και κραδασμούς, Η μεταφορά βαρών από εργαζόμενους και εργαζόμενες δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ανατομικό σύστημα των εργαζομένων, ειδικότερα στις γυναίκες προβλήματα στην περίοδο της εγκυμοσύνης .
Επιδράσεις στην υγεία από το ¨ Σύνδρομο του αρρώστου κτιρίου¨ που συνδέονται με τα προβλήματα που οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων και συνδέονται ακόμα και με παθήσεις που επηρεάζουν ακόμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η κατάργηση των ΒΑΕ συνδέεται και με την κάρτα νοσηλείας που ετοιμάζει η κυβέρνηση και με τα εργατικά ατυχήματα και με τους θανάτους στους χώρους εργασίας (δυστυχώς έχουμε τέτοια παραδείγματα στο εμπόριο) και με την εμφάνιση νέων επαγγελματικών ασθενειών όπως και ψυχικών ασθενειών.
Η κατάργηση των ΒΑΕ απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να αποζημιώνουν τον εργαζόμενο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, να καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας κ.ά.
Συνάδελφοι-σες
Ευθύνες για αυτή την επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα έχουν εκτός από τα δυο αστικά κυβερνητικά κόμματα και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να αποκρύψει την ευθυγράμμιση της επίθεσης στα ΒΑΕ με τη συνολική επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, με τις επιλογές της Λευκής και της Πράσινης Βίβλου που ο ΣΥΝ ψήφισε και σε επίπεδο Ευρωβουλής και σε επίπεδο Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Μεγάλες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ γιατί στήριξε τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα γιατί συμμετείχε στην επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για την κατάργηση των ΒΑΕ και την ¨κοπάνησε¨ όταν ήδη είχε συμβάλει να γίνει η ζημιά.
Συνάδελφοι-σες
Ζούμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ζούμε την εντατικοποίηση, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το λιγοστό ελεύθερο χρόνο, την εργοδοτική τρομοκρατία , την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας .
Χτυπήστε αποφασιστικά τους ισχυρισμούς που λένε ότι η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κάνουν περιττό το θεσμό των ΒΑΕ.
Η φθορά της εργατικής δύναμης και της υγείας των εργαζομένων κάνουν αναγκαία τη διεύρυνση όχι μόνο τη μη κατάργηση των ΒΑΕ αλλά και την ένταξη στα ΒΑΕ των αποθηκάριων, των πωλητών-πωλητριών, των εργαζομένων στα Σ.Μ. στα ψυγεία με την παράλληλη μείωση του εργάσιμου χρόνου και τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων αυτών κατά πέντε χρόνια νωρίτερα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Προστασία και διεύρυνση των ΒΑΕ.
2. Πλήρη σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο-5θήμερο-35ωρο και 6ωρο-5θήμερο-30ωρο για τα ΒΑΕ. Αύξηση ημερών αδείας. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
3. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
4. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
5. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δημιουργία σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στα πλαίσια αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ. Τακτικές εξετάσεις για όλους τους εργαζόμενους.
6. Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου και πληρωμή του ασφάλιστρου από την εργοδοσία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΑ,
ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 10


Σελίδα 6
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικός χαμαιλέων και κόλακας της νεολαίας
Ο τρόπος, με τον οποίο οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, είναι πραγματικά εξόφθαλμος και χαρακτηρίζει την τακτική τους από την κορφή ως τα νύχια, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Οι προτάσεις του, είτε αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, είτε τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, μεταβάλλονται ανάλογα με το ακροατήριο και τη συγκυρία.
Κοινός παρονομαστής, ωστόσο, κάθε πρότασης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές τους, αλλά και της τακτικής του συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η προσπάθεια να εγκλωβιστούν λαϊκές συνειδήσεις στη λογική του εφικτού για το κεφάλαιο. Να στηθούν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών αγώνων. Η πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα (25/9) προσθέτει νέα επεισόδια στις μέχρι τώρα «κωλοτούμπες» των οπορτουνιστών.
Μισθοί για όλα τα (εργοδοτικά) γούστα
Ο ΣΥΝ προτείνει για τους μισθούς και το εισόδημα:
1. «Κανένας μισθός να μην υπολείπεται του ορίου φτώχειας» (Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα, 25/9/2008).
2. «Παροχή διορθωτικής αύξησης στους μισθούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ύψους 200 ευρώ το μήνα για το 2008 και 100 ευρώ για το 2009» (όπως προηγουμένως).
3. «Επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008 - 2009, με στόχο ο κατώτερος μισθός να φτάσει τα 1.300 ευρώ το μήνα» (όπως προηγουμένως).
4. «Βασικό αίτημα (είναι) η εντός τριετίας εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσον αφορά τον κατώτερο μισθό που βρίσκεται στα 1.250 ευρώ. Συνεπώς, διεκδικούμε κατ' αναλογία και με τις απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις, ο κατώτερος μισθός να διαμορφωθεί στα 860 ευρώ από τα 657,89 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο να διαμορφωθεί στα 40 ευρώ από τα 29,39 ευρώ που είναι σήμερα» (πλαίσιο Αυτόνομης Παρέμβασης για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2008).
5. Θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, «το ύψος του οποίου καθορίζεται στο 25% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (όριο της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΕ)» (Πρόταση νόμου του ΣΥΝ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Απρίλης 2005).
Ορισμένες παρατηρήσεις:
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μόνο την τελευταία τριετία, έχει καταθέσει 5 διαφορετικές προτάσεις για το εισόδημα των εργαζομένων.
Στην περίπτωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το εισόδημα που προέκυπτε από την πρόταση νόμου του ΣΥΝ ήταν μόλις 246 ευρώ.
Η πρόταση για την παροχή διορθωτικού ποσού, ακυρώνει από μόνη της την πρόταση που ο πρόεδρος του ΣΥΝ διατύπωσε στην ίδια συνέντευξη (!) για επαναδιαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης.
Η πρόταση «κανείς μισθός να μην υπολείπεται του ορίου φτώχειας», οδηγεί σε μηνιαίο εργατικό εισόδημα 475 ευρώ.
Μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες, τα 1.250 ευρώ στην τριετία έγιναν 1.300 ευρώ εδώ και τώρα!
Μια «όχι πολύ κακή» Σύμβαση...
Μισθούς και εισοδήματα φτώχειας για όλα τα (εργοδοτικά) βαλάντια έχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και αραδιάζει την πραμάτεια του, δημαγωγώντας σε βάρος εργαζομένων και ανέργων, κλείνοντας πονηρά το μάτι στο κεφάλαιο και τα κόμματά του. Αυτές είναι οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μισθοί και εισοδήματα από 246 και 475 ευρώ, μέχρι κάτι ενισχύσεις στους υπάρχοντες άθλιους μισθούς. Και για κερασάκι στην τούρτα, ένα ξερό «1.300 ευρώ», που άλλοτε γίνεται 1.250, άλλοτε 860 και πάει λέγοντας.
Ακόμα παραπέρα: Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης. Τι απ' όλα ισχύει;
Η δήλωση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΝ αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης ότι αυτή ήταν ένα απλό «λάθος» και κατά συνέπεια δεν αποτελεί συνειδητή υπονόμευση των εργατικών αναγκών και διεκδικήσεων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ;
Η δήλωση του στελέχους και βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιανννάκη, το Μάη του 2008, ο οποίος χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» την άποψη ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι «πουλημένες και εξαγορασμένες»; Και ότι «η συμφωνία (σ.σ. για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) δεν είναι ενθουσιαστική. Τη βρήκα λίγο άψυχη. Δεν ένιωσα ότι προετοιμάστηκε. Από την άλλη, ακούω αναλυτές να λένε ότι με τα δεδομένα της οικονομίας δεν ήταν πολύ κακή»;
Και ποια πλειοψηφία θα επαναδιαπραγματευτεί τη Σύμβαση; Αυτή την οποία στηρίζει με νύχια και με δόντια ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα και την οποία το στέλεχός του αρνείται να τη χαρακτηρίσει «πουλημένη και εξαγορασμένη»;
Καιροσκοπισμός ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος και το τι επιβάλλουν κάθε φορά οι ανάγκες του κεφαλαίου. Οταν μετά την υπογραφή της Σύμβασης η συνδικαλιστική πλειοψηφία αναζητούσε εναγωνίως στήριξη για να σταθεί από την κατακραυγή των εργαζομένων, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την προσφέρει απλόχερα. Οταν η μπόρα πέρασε, οι τόνοι ανέβηκαν λίγο παραπάνω, ίσα που να δικαιολογείται η άσφαιρη ύπαρξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικαλιστικά πράγματα.
Κολακείες και δημαγωγία
Για τις εργασιακές σχέσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε την Πέμπτη: «Τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εν συνεχεία κατάργηση του θεσμού του συμβασιούχου. Κατάργηση μορφών εργασίας, όπως η ενοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις έργου ή μίσθωσης υπηρεσιών με δελτίο, επέκταση της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας σε κατηγορίες εργαζομένων, που η απασχόλησή τους υποκρύπτει μισθωτή σχέση (π.χ. επέκταση της έννοιας της εξαρτημένης εργασίας υπό το φως των νέων δεδομένων, νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων)».
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να εξηγήσει στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σ' εκείνους των 700 ευρώ που αρέσκεται να κολακεύει:
Γιατί στο θέμα των συμβασιούχων χρησιμοποιεί τον όρο «πάγιες και διαρκείς ανάγκες»; Μήπως επειδή είναι ο ίδιος όρος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να «κόψει» χιλιάδες συμβασιούχους, κάνοντας χρήση της γνωστής Κοινοτικής Οδηγίας 70/99, την οποία και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε εργολαβικά να υπερασπιστεί; Του έρχεται βαρύ και εκτός της ευρωενωσιακής νομιμότητας να υπερασπιστεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση τώρα αυτού του απαράδεκτου θεσμού, μαζί και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Θυμίζουμε μόνο ότι ο όρος «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» οδήγησε ώστε από τους 250.000 συμβασιούχους που μετρούσαν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2004, να έχουν «μονιμοποιηθεί» σήμερα μόλις 33.000 περίπου. Την ίδια ώρα, έχουν προστεθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα στους ήδη υπάρχοντες.
Αραγε, οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν την παραπάνω θέση του κόμματός τους, όταν λίγες μέρες πριν ψήφιζαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον Μπουτάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης την «πρόσληψη» 200 εργαζομένων με μερική απασχόληση στη διεύθυνση Πρασίνου; Τη γνώριζαν και την παραγνώριζαν. Γι' αυτό το βράδυ της Πέμπτης έκαναν πάλι «κωλοτούμπα», μετά την κατακραυγή και καταψήφισαν αντίστοιχη πρόταση της πλειοψηφίας για πρόσληψη 50 εργαζομένων μερικής απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες. Κι αυτό, για να σταθούμε μόνο σ' ένα πρόσφατο παράδειγμα.
Ακόμα: Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τη θέση που επίσημα διατυπώνει η ΓΣΕΕ και στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να καθιερωθεί δηλαδή «ανώτατο όριο ποσοστού απασχολούμενων με μειωμένη απασχόληση ίσο με το 10% του προσωπικού με πλήρη απασχόληση της συγκεκριμένης επιχείρησης»; Αυτό πρότεινε η ΓΣΕΕ στην πρόσφατη διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, μ' αυτήν την πρόταση συμφώνησε η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας στο κανναβάτσο το επίκαιρο και αναγκαίο αίτημα για κατάργηση τώρα της μερικής απασχόλησης.
Ηταν αρκετή μια ανασκόπηση της πιο πρόσφατης ειδησεογραφίας, για να ανακαλύψει κανείς καραμπινάτες αντιφάσεις, ελιγμούς και χαμελαιοντισμούς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με τέτοια τερτίπια και συγχωροχάρτια στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εγκλωβίσει συνειδήσεις. Καθείς εφ ω ετάχθη.
Σελίδα 7
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με κάθε μορφή πάλης στην αναμέτρηση για τα ΒΑΕ
Μάχη με όρους σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνουν τα ταξικά συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, συνολικά οι ταξικές δυνάμεις, τη μάχη ενάντια στα σχέδια για κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, δεν αφήνουν μέρα να πάει χαμένη, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των εργαζομένων, της συσπείρωσης και οργάνωσης του αγώνα τους με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, για την ικανοποίηση συνολικά αιτημάτων των εργαζομένων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.
Ακαριαία ήταν η αγωνιστική αντίδραση του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για το νέο οργανωμένο «έγκλημα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ εκτελώντας τις εντολές της ΕΕ και του κεφαλαίου και στοχεύει στην κατάργηση των ΒΑΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης πήρε το πρώτο μήνυμα στις 29 Αυγούστου όταν δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με μια οργανωμένη και αιφνιδιαστική κίνηση, μπλόκαραν την τελευταία συνεδρίαση της διορισμένης επιτροπής «Μπεχράκη» που έφτιαξε, κατ' εντολή της κυβέρνησης, το πόρισμα - έκτρωμα για το ξεθεμελίωμα των ΒΑΕ. Ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να αγγίξει τα ΒΑΕ.
Τρεις μέρες μετά, το ΠΑΜΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης και παρουσίασε το ολοκληρωμένο πλαίσιο των αιτημάτων του. Στις 4 Σεπτέμβρη ακολούθησε το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Την επόμενη μέρα τη σκυτάλη πήραν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό οι οποίοι με απόφαση των σωματείων τους σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας και κινητοποιήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν με συγκεντρώσεις, πανεξορμήσεις κλπ. Τα ταξικά σωματεία του κλάδου στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά τον αγώνα των εργαζομένων έδωσαν μια μεγάλη μάχη στις 16 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου για τα ΒΑΕ, μέσα στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις του επισιτισμού.
Παράλληλα οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε μια σειρά από κινητοποιήσεις, οργάνωσαν συγκεντρώσεις, πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Πέρα από τους κεντρικούς αγωνιστικούς σταθμούς όλο αυτό το διάστημα οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, της αποκάλυψης των κυβερνητικών σχεδίων, της αποκάλυψης του βρώμικου ρόλου των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα και της συσπείρωσης των εργαζομένων σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.
Υπονομεύουν τους αγώνες
Στον αντίποδα, οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχουν κουνήσει «ούτε το δαχτυλάκι τους» απέναντι σε αυτήν την επίθεση. Είναι οι ίδιοι που στηρίζουν με νύχια και με δόντια το νόμο Ρέππα, ο οποίος ξεκάθαρα προβλέπει το πετσόκομμα των ΒΑΕ. Είναι οι ίδιοι που συνειδητά διόρισαν εκπρόσωπό τους στην επιτροπή Μπεχράκη, την οποία και νομιμοποίησαν, άσχετα αν στη συνέχεια τον απέσυραν, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων και την αποκάλυψη των ταξικών δυνάμεων.
Χαρακτηριστικό, των «διαθέσεών» τους απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για τα ΒΑΕ μετά την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής «Μπεχράκη». Σε συνδικαλιστικά όργανα που οι δυνάμεις της συναίνεσης έχουν την πλειοψηφία και αναγκάστηκαν να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, φρόντισαν ταυτόχρονα με κάθε τρόπο να τις υπονομεύσουν.
Τρανταχτό και πρόσφατο παράδειγμα (16 Σεπτέμβρη) αποτελεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η οποία αναγκάστηκε να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία και ταυτόχρονα την υπονόμευσε στην πράξη αφού δεν πήρε κανένα μέτρο για την οργάνωσή της. Την ίδια στιγμή που τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου έδωσαν μάχη ξενοδοχείο το ξενοδοχείο, επιχείρηση την επιχείρηση, τσακίζοντας αποφασιστικά τον εργοδοτικό τσαμπουκά και την τρομοκρατία, η ηγεσία της Ομοσπονδίας αρκέστηκε στη διοργάνωση μιας συγκέντρωσης, στην οποία δεν κατάφερε να μαζέψει ούτε 50 εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται, επίσης ότι με καταγγελία του κλαδικού σωματείου στην Κω, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Ν. Νημάς, εργαζόταν τη μέρα της απεργίας!
Κλιμάκωση σε όλη τη χώρα
Οι αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα πληθαίνουν καθημερινά. Ετσι, μετά τις Ομοσπονδίες των Οικοδόμων και του Φαρμάκου, απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση πήραν η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών και η ΟΕΚΙΔΕ, ενώ σε ισχύ είναι και η αντίστοιχη απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας.
Στις 24 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, διοργάνωσε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στις 25 Σεπτέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, κάλεσε σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στον Αγιο Μηνά.
Σε συλλαλητήριο για την υπεράσπιση των βαρέων και ανθυγιεινών κάλεσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, Τρίτη 23 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στη Νομαρχία.
Το πλαίσιο πάλης
Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:
Πλήρη - σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για τα ΒΑΕ.
Αύξηση των ημερών αδείας, καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.
Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας/Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ουσιαστικά, αντίστοιχα με τους επαγγελματικούς κινδύνους μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.
Δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής (εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κ.ά.) στους χώρους εργασίας.
Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου και πληρωμή του ασφαλίστρου από την εργοδοσία.
Σελίδα 8
ΑΙΤΗΣΗ

ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΓΕΝΙΚΑ
Οι αποδοχές των μισθωτών με εξαρτημένη σχέση εργασίας καταβάλλονται κατά βάση με τη μορφή ημερομισθίου ή μηνιαίου μισθού. Ο μισθός ή το ημερομίσθιο οριοθετούνται στο ελάχιστο από τον κατώτερο μισθό λη το κατώτερο ημερομίσθιο της οικείας Συλλογικής σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και τις προσαυξήσεις που δίνουν τα επιδόματα πολυετούς, τα ανθυγιεινά επιδόματα και το επίδομα γάμου. Ακόμα μπορούν να προσαυξηθούν από πριμ παραγωγικότητας, πριμ παρουσίας, ποσοστά επί των πωλήσεων, επίδομα θέσης κ.λπ.
Οι βασικές αποδοχές του μισθωτού χωρίς τα πριμ και τα έξτρα, δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες από αυτές που ορίζουν οι οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή οι Διαιτητικές αποφάσεις.
Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)
Υπογράφεται μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) και των πιο αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών της χώρας.
Η σύμβαση αυτή ορίζει τα κατώτερα όρια αμοιβής των ανειδίκευτων εργαζομένων που δεν τους καλύπτει κάποια άλλη κλαδική σύμβαση με ευνοϊκότερους ενδεχομένως – όρους αμοιβής.
Ακόμα η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. καθορίζει βασικά θεσμικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας, όπως για παράδειγμα οι ώρες της εβδομαδιαίας απασχόλησης, οι ημέρες της άδειας, τα ποσά των αποζημιώσεων και πολλά άλλα.
Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε)
Υπογράφονται μεταξύ των Ομοσπονδιών εργατικών σωματείων που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής και των πιο αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών του ίδιου κλάδου.
Οι συμβάσεις αυτές έχουν πανελλαδική εμβέλεια και καθορίζουν τα κατώτατα όρια αμοιβής των εργαζομένων του κλάδου κατά κατηγορίες σύμφωνα με τις ειδικότητες τους και τα άλλα τους προσόντα.