ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Απροκάλυπτη και επικίνδυνη παρέμβαση σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης
Με έγγραφο - εντολή προς τους υφισταμένους εισαγγελείς, χαρακτηρίζει «εγκλήματα» τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στα «Τζάμπο» και απαιτεί την ποινικοποίηση και τη βίαιη καταστολή τους
Με μια απαράδεκτη και επικίνδυνη από κάθε άποψη παρέμβαση υπέρ της πολυεθνικής εργοδοσίας και με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα της επιχείρησης «Τζάμπο» σε βάρος των εργαζόμενων και του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς απαιτεί με έγγραφο - εντολή προς τους υφιστάμενους εισαγγελείς να μεριμνήσουν για την καταστολή των κινητοποιήσεων του ταξικού κινήματος και προκαταλαμβάνει τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος συνδικαλιστών και συνδικάτων, που σέρνονται στο εδώλιο από την πολυεθνική εργοδοσία.
Το έγγραφο του Γ. Σανιδά στάλθηκε στις 16 Φλεβάρη, την ίδια δηλαδή μέρα που στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της πολυεθνικής εργοδοσίας σε βάρος έξι συνδικαλιστών και δυο σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου.
Ο συγχρονισμός Εισαγγελίας και εργοδοσίας δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο να χτυπηθεί το ταξικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση, αφού στο σύνολό τους οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται σαν «εγκλήματα» από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το γεγονός ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης συνεχίζεται για δυο σχεδόν μήνες, με κλιμακούμενη μάλιστα ένταση, δείχνει ότι το αντεργατικό σχέδιο στηρίζεται πλήρως από την κυβέρνηση, που αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις.
«Εγκλημα» η συνδικαλιστική δράση
Το έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απευθύνεται στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Λάρισας, Πατρών και κοινοποιείται στον αναπληρωτή υπουργό (Δημόσιας Τάξης) Χρ. Μαρκογιαννάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Β. Τσιατούρα». Το έγγραφο αναφέρει (οι υπογραμμίσεις δικές μας):
«Διαβιβάζουμε μια ακόμη αναφορά (4η κατά σειρά) με ημερομηνία 1/2/2009 του Συλλόγου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος και το συνημμένο σ' αυτή από 9/2/2009 έγγραφο της εταιρείας JUMBPO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τα οποία καταγγέλλονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα σε βάρος καταστημάτων της εταιρείας JUMBPO από τους σε αυτά (τα έγγραφα) αναφερομένους και παρακαλούμε να ενεργήσετε τα νόμιμα, καθ' όσον αφορά στα καταγγελλόμενα και τελεσθέντα ήδη στην περιφέρειά σας εγκλήματα, μεριμνώντας για την ταχεία περάτωση της προδικασίας.
Εφιστούμε εξάλλου την προσοχή, όπως σε περίπτωση επαναλήψεως της εκνόμου δραστηριότητας σε βάρος των καταστημάτων της ανωτέρω εταιρείας, μεριμνήσετε για εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας κατά των πρωταιτίων των τελουμένων αυτόφωρων εγκλημάτων, ώστε να τύχουν της εννόμου προστασίας που δικαιούνται οι ρηθείσες επιχειρήσεις».
Εντολή για καταδίκες
Από το έγγραφο γίνεται καθαρό ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου:
Χαρακτηρίζει «έγκλημα» τη συνδικαλιστική δράση και απαιτεί την ποινικοποίησή της, με διαδικασίες μάλιστα «εξπρές», προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Το γεγονός εξάλλου ότι την παρέμβαση προκάλεσαν οι επίμονες αναφορές του ΣΕΛΠΕ, δηλαδή των μεγαλεμπόρων, δείχνει και την προθυμία της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους σε βάρος του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση, την οποία ούτως ή άλλως έχει ποινικοποιήσει η πολυεθνική, απολύοντας τον Νίκο Νικολόπουλο επειδή απέργησε στις 10 του περασμένου Δεκέμβρη.
Θεωρεί προκαταβολικά «τελεσθέν έγκλημα» και «έκνομη δραστηριότητα» κάθε προηγούμενη κινητοποίηση. Επί της ουσίας δίνει κατεύθυνση στους δικαστές που θα ασχοληθούν με την υπόθεση να καταδικάσουν τους συνδικαλιστές που στοχοποιούνται από τις μηνήσεις της εργοδοσίας και να τους καταδικάσουν τόσο στα ποινικά, όσο και στα αστικά δικαστήρια. Οι διαστάσεις αυτής της απαράδεκτης παρέμβασης γίνονται ακόμα καλύτερα αντιληπτές αν σκεφτεί κανείς ότι στα δικαστήρια εκκρεμούν συνολικά 39 μηνήσεις κατ' αγνώστων και μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με εξοντωτικά μέτρα για συνδικαλιστές και συνδικάτα του ΠΑΜΕ. Είναι φανερό ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δίνει εντολή για την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων.
Απαιτεί την ένταση της καταστολής σε βάρος του δίκαιου αγώνα που από την πρώτη στιγμή της απόλυσης δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει το κεφάλι τον εργαζόμενων που παλεύουν για την επαναπρόσληψη ενός υπάλληλου που δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς και απειλές. Μ' αυτό τον τρόπο μετατρέπεται σε συνήγορος και έμμεσα καλύπτει τις πρακτικές της εργοδοσίας, για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν μηνήσεις και καταγγελίες που ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί από τη δικαιοσύνη. Σε αντίθεση, βέβαια, με τις μηνύσεις και τις αγωγές της πολυεθνικής που βρίσκουν άμεση ανταπόκριση και σπουδή από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τη δικαιοσύνη.