28 Μαρ 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Μπαράζ νέων μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου φέρνει το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης που ψηφίζεται την Κυριακή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του προσχεδίου που παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης η ¨άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό¨ αφορά και την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας .
Συγκεκριμένα, ορίζονται τουλάχιστον 3 τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται ¨πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τιε Κυριακές του έτους¨ , χωρίς καν να απαιτείται απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας όπως και κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων είχαν καταγγείλει ότι  η απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο άνοιγε το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου, με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ήταν και είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, δηλ. η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο σε συνδυασμό με τη  εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή μας ζωή, στην προσωπική μας ζωή, στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας και τα παιδιά μας, για την ξεκούραση μας, για την στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης.
Με την κατάργηση της Κυριακής αργίας υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων, η ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει την ανεργία στο χώρο του εμπορίου με άμεση επίπτωση και ειδικότερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Θυμήσου ότι η λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο ¨έφερε¨ και τις ¨Λευκές νύχτες¨ όπου οι εμποροϋπάλληλοι υποχρεώθηκαν να δουλέψουν μέχρι τις 11 το βράδυ (Λευκή νύχτα στο κέντρο της Αθήνας 28 Δεκεμβρίου 2013).
Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγάλεω αποφάσισε ¨Λευκή νύχτα¨ Σάββατο 5 Απρίλη 2014 μέχρι τις 11 το βράδυ .
Ο Δήμος Ιλίου ¨Λευκή νύχτα¨  Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.
Ποιος θα τους σταματήσει όταν θα υλοποιούν την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων;
Όλα τα παραπάνω είναι  εντολές της Ε.Ε. για εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 67 ωρών όπως και με τις ¨ειδικές επιχειρησιακές ζώνες¨ στις οποίες οι μονοπωλιακές μονάδες θα λειτουργούν με εργαζόμενους χωρίς ωράρια και Σ.Σ.Ε. και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.

Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους να διατρανώσουν την αντίθεση τους με τη μαζική συμμετοχή τους σε συγκέντρωση στην Ομόνοια την Κυριακή 30 Μάρτη στις 7 το απόγευμα που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη 2014, για να δώσουμε τη μαχητική απάντηση μας απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν τη ζωή μας.

Συζητάμε σε κάθε χώρο δουλειάς, αποφασίζουμε ότι αντιστεκόμαστε και απαντάμε αγωνιστικά για να διεκδικήσουμε:  
·        Κυριακή αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο
·        Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
·        Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠ/ΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤΑΣΤ/ΤΩΝ & ΙΔ. ΕΠΙΧΕ/ΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖ/ΩΝ ΣΤΗΝ  PRAKTIKER HELLAS
 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙ/ΕΙΣ LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ¨ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ¨