11 Ιουλ 2014

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ»

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας απευθύνονται στους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου, στους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς και στα εργατικά λαϊκά στρώματα της Αθήνας για την ανάγκη διαφύλαξης της Κυριακάτικής αργίας, ως κατακτημένο δικαίωμα όλων των εργαζομένων.
Η τωρινή εξέλιξη με τη πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες 9 περιοχές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι χρόνια επιδίωξη  των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του εμπορίου, που προωθείται διαχρονικά μέσω των κυβερνήσεων με διαφορές μεθοδεύσεις. Στόχευση είναι η πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής σε όλους τους κλάδους, για όλους τους εργαζομένους.
Η αρχή έγινε με την απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, τη νομοθέτηση του ανοίγματος των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, την υπουργική απόφαση για τις 52 Κυριακές που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρης απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και  του τουρισμού στη πόλη.
Η πραγματικότητα όμως για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, καθώς και για τους δεκάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλους αποδεικνύει πως τίποτα θετικό δεν έχουν οι ίδιοι να προσκομίσουν από τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς, καθώς αυτή θα συνοδεύεται με το γιγάντωμα των μεγάλων επιχειρήσεων που θα συνθλίβουν τους μικρούς εμπόρους, πολλοί  θα οδηγούνται σε λουκέτο αλλά και τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, αυξάνοντας την εκμετάλλευση τους μέσα στους χώρους δουλειάς.
Αντίστοιχα η τόνωση της αγοράς λόγω της τουριστικής κίνησης θα συνοδεύεται με οφέλη για τους μεγαλεμπόρους, καθώς αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες με τις μεγάλες εταιρίες του τουριστικού κλάδου. Δίπλα στα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα θα φυτοζωούν οι μικρές εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα, προσδοκώντας να εξασφαλίσουν ένα μικρό μερίδιο από τη πελατεία. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα δουν τα δικαιώματα τους παραπέρα να τσακίζονται, όπως αποδεικνύει η κατάσταση που ήδη επικρατεί στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων και των επισιτιστικών καταστημάτων, που βιώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Άλλωστε οι εργαζόμενοι του κλάδου του εμπορίου έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα με τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την εντατικοποίηση, τη διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την απλήρωτη εργασία μηνών σε πολλούς  χώρους του εμπορίου
Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν τα εργατικά λαϊκά στρώματα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η μεγάλη ανεργία, οι τσεκουρωμένοι μισθοί, η απληρωσιά είναι όσα εμποδίζουν τους εργαζόμενους σήμερα για να καλύψουν  τις ανάγκες τους και όχι οι επιπλέον ώρες και μέρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Τα δυο σωματεία που συνυπογραφούμε την ανακοίνωση θεωρούμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί μαζική και οργανωμένη καταδίκη της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων στο κλάδο. Εγγύηση για την απόκρουση της εξελισσόμενης επίθεσης είναι η πλήρη εναντίωση με τα μονοπώλια, η απόρριψη της λογικής της ανταγωνιστικότητας, των συνεχών παραχωρήσεων υπέρ των μεγαλεμπόρων στο όνομα του μικρότερου κάκου.
Για τους παραπάνω λόγους ασκούμε δριμεία κριτική στις οργανώσεις της ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΟΙΥΕ, και της λεγόμενης ″ Συμμαχία για τη Κυριακή ″. Η αντιπαράθεση τους με τη κυβέρνηση δεν είναι από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και των μικρών έμπορων καθώς γίνεται στο όνομα της προώθησης της ανταγωνιστικότητας ενώ έχουν ήδη μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες για την απελευθέρωση του ωραρίου. Επί της ουσίας δε διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων τη Κυριακή, εφόσον οι παραπάνω εργοδοτικές ενώσεις έχουν ήδη βάλει την υπογραφή τους σε ανάλογες αποφάσεις, ενώ η ΟΙΥΕ  έχει συμφωνήσει και υπογράψει την απελευθέρωση του ωραρίου από το 1997.
Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι να πάρει σάρκα και οστά η κοινή συμπόρευση και δράση όσων πραγματικά πλήττονται από τα μονοπώλια και τη πολιτική που τα υπηρετεί. Η συγκρότηση μιας τέτοιας συμμαχίας στον κλάδο είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των αναγκών και της ζωής των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων έμπορων.
Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ η ΟΓΕ και η ΠΑΣΥ με βάση το κοινό πλαίσιο πάλης με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό που έχουν συνδιαμορφώσει, έχουν αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλίες και κοινούς αγώνες βάζοντας τη βάση της κοινωνικής συμμαχίας που παλεύει ενάντια στις πολιτικές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Για όλα τα παραπάνω σήμερα απαιτούμε:
·        Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση που ανοίγει τα καταστήματα σε Αθηνά, Θεσσαλονίκη και σε Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη.
·        Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
·        Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
·        Υπογραφή Κλαδική Συλλογικής Σύμβασης με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων με κατώτερο μισθό 920 ευρω.
·        Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ημερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία