12 Μαρ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 12/3/2015 στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε εργατική διαφορά με την εργοδοσία HONDOS PALLAS (ιδιοκτησίας Γεωργίου Χόντου και Στέφανου Κωστούλα), εργαζομένων στην επιχείρηση αυτή οι οποίοι είναι απλήρωτοι από 6 έως 20 μήνες, με την παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΟΙΥΕ και την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΟΙΥΕ, με θέμα να σταματήσει η ασυλία και το θράσος της εργοδοσίας, να πληρωθούν τώρα τα δουλευμένα των εργαζομένων και να ικανοποιηθούν άμεσα όλες οι δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων.
Η θέση της εργοδοσίας στη συνάντηση αυτή ήταν για άλλη μια φορά προκλητική.
Η εργοδοσία δια του εκπροσώπου της ¨έδειξε κατανόηση¨ για τα προβλήματα των εργαζομένων ως να μην είναι αυτή η εργοδοσία που δημιούργησε τα προβλήματα, γενικώς και αορίστως θα φέρει στοιχεία που τα αποκαλούν business plan, προφανώς για να αποδείξουν στους εργαζόμενους ότι η εργοδοσία ¨περνάει πολύ δύσκολες μέρες¨  ,  για τα έσοδα της εργοδοσίας από την επινοικίαση των καταστημάτων στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ είπε ότι είναι μηδαμινά και ότι φτάνουν ίσα ίσα για να πληρώνεται η ΔΕΗ  και δεν περισσεύει τίποτα για τους εργαζόμενους και κατέληξε ότι η επιχείρηση έχει προσφύγει στο άρθρο 99 ¨για εξυγίανση της εταιρείας¨ ώστε να έχει δικαίωμα στάσης πληρωμών προς όλους για να μαζέψει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους.
Στο σημείο αυτό η εργοδοσία προσέθεσε ότι ¨ το δημόσιο έχει δεσμεύσει λογαριασμούς της εταιρείας σε τραπεζικό λογαριασμό στη EUROBANK, και ότι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που αδυνατεί η εταιρεία να δώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ως κλαδικό σωματείο, έχοντας συσσωρευμένη πείρα και εμπειρία από την τακτική συνολικά της εργοδοσίας στον κλάδο (απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟ, παλαιότερα απλήρωτοι εργαζόμενοι ΦΩΚΑΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ALIMENTA TOP και άλλους χώρους ) καταθέτει την εμπειρία αυτή στους εργαζόμενους και επισημαίνει.
Καρμπόν οι δηλώσεις  της εργοδοσίας, ο ένας εργοδότης αντιγράφει τον άλλο, δηλαδή κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση των εργαζομένων.
Ότι δήλωσε η εργοδοσία HONDOS σήμερα στο Υπουργείο, τα ίδια ακριβώς δήλωσαν και οι παραπάνω εργοδότες, σε αντίστοιχες συναντήσεις.
Καλούμε τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση σε ότι αφορά και για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της εργοδοσίας περί ¨δεσμευμένων λογαριασμών¨  , γιατί ο ΛΑΝΑΡΑΣ με την ίδια τακτική έβαλε τους εργαζόμενους μπροστά να διεκδικήσουν την αποδέσμευση τραπεζικού του λογαριασμού στη EUROBANK , για να πληρώσει δήθεν τους εργαζόμενους, ο ΛΑΝΑΡΑΣ πήρε τελικά 35 εκ. ευρώ και οι εργαζόμενοι έμειναν και απλήρωτοι και άνεργοι.
Καλούμε τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση απέναντι και στην τακτική του Υπουργείου Εργασίας, δηλ. της Κυβέρνησης,  η οποία δεν είναι διατεθειμένη με κανέναν τρόπο να πάρει μέτρα για τους απλήρωτους εργαζόμενους, ούτε βεβαίως να πιέσει την εργοδοσία για τα αυτονόητα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, με πρόσφατο παράδειγμα την επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ η οποία κατέθεσε business plan στο Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ευθαρσώς ¨δεν έχω, δεν πληρώνω¨ και το Υπουργείο απευθυνόμενο στους απλήρωτους εργαζόμενους του ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ τους είπε ¨να πιέσετε και εσείς την εργοδοσία¨ .
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που ήταν παρών στην τριμερή με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟ , απαίτησε από το Υπουργείο Εργασίας έκτακτο επίδομα για όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις που γνωρίζουμε, διότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν, ούτε βεβαίως να πληρώνουν λογαριασμούς και χαράτσια.
Το Υπουργείο Εργασίας απήντησε διά του εκπροσώπου του ¨για αυτό θα νομοθετήσουμε για τις 100 δόσεις, για να μπορούν να πληρώνουν¨ .
Καμμία κυβέρνηση και πόσο μάλλον η οποιαδήποτε εργοδοσία δεν θα μας λύσουν προβλήματα, εφόσον αποδεδειγμένα κυβέρνηση και εργοδοσία είναι μέρος του προβλήματος.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μαζί με άλλα σωματεία, αγωνιστικές παρεμβάσεις με όλους τους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις, για την απλήρωτη εργασία.
Καλούμε όλους τους απλήρωτους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο για να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στο θράσος της εργοδοσίας το οποίο πατάει στην ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση.

ΤΟ Δ.Σ.