22 Μαΐ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΗ  
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 10.30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ  
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.00 ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ

  Καθημερινά ακούμε από κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για "τέλος μνημονίων", "δίκαιη ανάπτυξη", "υγιή επιχειρηματικότητα" και άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις που μόνο στόχο έχουν, να καλλιεργήσουν ψεύτικες προσδοκίες  και να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κερδοφορία.

  Δίκαιο και υγιές για την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι εμείς οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουμε 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς σταθερό ωράριο, να μην παίρνουμε ρεπό, οι υπερωρίες μας να μην πληρώνονται και να αξιοποιούνται για να μας διευθετούν ακόμα περισσότερο το ωράριο εργασίας, να μας μετακινούν από κατάστημα σε κατάστημα ανά την Αττική ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Να καταστρέφουμε την υγεία μας από την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να δουλεύουμε με  ατομικές συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας  και  με δεκάδες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις μέσα στην ίδια επιχείρηση.

  Με αυτά είναι αντιμέτωποι οι  εργαζόμενοι στο Smart park, το McArthur Glen  στα Σπάτα  και στα Mall που πάνε για δουλειά το πρωί στις 9:30 και σχολάνε το βράδυ στις 9:30, που δουλεύουν σπαστό ωράριο, χωρίς ρεπό, δεν κάνουν διάλλειμα, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται παρά μόνο δίνονται σε ώρες  όποτε θέλει η εργοδοσία,  σμπαραλιάζοντας τον όποιο προγραμματισμό μπορεί να έχει ο εργαζόμενος. 
Αντίστοιχη  είναι η κατάσταση στις μεγάλες αλυσίδες σ/μ Σκλαβενίτης, Market in, Βασιλόπουλος, Lidl, Κρητικός,  My market, Mασούτης  η  γιγάντωση των οποίων συνοδεύτηκε  με κατακρεούργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, με χιλιάδες απολύσεις, με μειώσεις μισθών και κόψιμο επιδομάτων, με  δουλειά σε δυο και τρία πόστα στη βάρδια. Στα Public – Media markt – Πλαίσιο  με  απολύσεις και εργαλείο για αυτές τις  αξιολογήσεις και τις επιπλήξεις. 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ !

  Αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περί καλών και κακών εργοδοτών και το οικογενειακό  κλίμα που μας πλασάρουν για να μας στοιχήσουν πίσω από ξένα συμφέροντα . Αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη των κερδών της εργοδοσίας  τσακίζει τα δικαιώματα μας, τα κέρδη τους βγαίνουν από το δικό μας ξεζούμισμα. 

  Για αυτήν την ανάπτυξη και τα κέρδη του κεφαλαίου και  με σημαία την "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά στους δολοφονικούς – ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ,  της ΕΕ και των ΗΠΑ. Εξισώνει θύτες και θύματα στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο το Ισραήλ.   
   
ΩΡΑΡΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ   ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  
ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΕΣ 

  Στον κλάδο είναι σε εξέλιξη για δεύτερη χρονιά η εφαρμογή του νόμου Παπαδημητρίου ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η εργοδοσία έχοντας πλέον εξασφαλίσει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με νόμους τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων και βλέποντας ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιδρούν σερβίρει διάφορα παραμύθια για να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις εκφράζονται.
  Στα H&M  η εργοδοσία λέει ότι δεν θα ανοίξει όλες τις Κυριακές οπότε οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πολυεθνικό όμιλο δεν έχουν κανένα λόγο ν΄ αντιδρούν γιατί θα είναι λίγες οι Κυριακές που θα δουλέψουν. Στα Market in που ανοίγει σιγά – σιγά καταστήματα σε όλες τις περιοχές που προβλέπεται από το νόμο, η εργοδοσία λέει ότι θα προσλάβει προσωπικό μόνο για τις Κυριακές για να μην επιβαρύνει τους ήδη εργαζόμενους της! Στον Κωτσόβολο η εργοδοσία αφήνει την επιλογή για δουλειά τις Κυριακές σε όσους  εργαζόμενους επιθυμούν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους! Βεβαίως όποιοι δεν επιθυμούν να εργαστούν Κυριακές φακελώνονται από την εργοδοσία με τις ανάλογες συνέπειες ( μετακίνηση, επίπληξη, αρνητική αξιολόγηση, απόλυση) . 

  Είναι καθαρό πλέον σε όλους μας ότι το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι ξεκομμένο από το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου εργασίας και γενικότερα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν μέσα στα καταστήματα. Ότι οι εργοδότες επιλέγουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους ανάλογα με το που θα έχουν μεγαλύτερους τζίρους και το κατά πόσο εξυπηρετείται ο μεταξύ τους  ανταγωνισμός. 

   Επίσης είναι καθαρό ότι χωρίς οργάνωση μέσα σε κάθε κατάστημα, συμμετοχή στο κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,  σε συντονισμό με όλους τους συναδέλφους στον κλάδο, το αυτί της εργοδοσίας δεν πρόκειται να  ιδρώσει.

  Για εμάς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης, της ενίσχυσης της δικής μας συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο, τους υπόλοιπους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος που έχουν  μέτωπο με την μεγαλοεργοδοσία τις  κυβερνήσεις της και την ΕΕ.

   Να ξεμπερδεύουμε  μια και καλή με τα φερέφωνα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ανάμεσα μας. Όλους αυτούς που θεωρούν ότι με τους "κοινωνικούς διαλόγους", σε συμμαχία με τους εργοδότες  που καθημερινά μας ρουφούν το αίμα, με  ένα "ποτέ την Κυριακή" και προκήρυξη απεργιών διαρκείας, χωρίς αντίκρισμα, ότι θα τελειώνουν με τους αγώνες και τις μορφές πάλης των εργαζομένων. 
  Αυτούς που δρουν από κοινού και ενιαία μαζί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, για το χτύπημα όχι μόνο των δικαιωμάτων μας, αλλά και των μέσων για να παλέψουμε για την υπεράσπισή τους. Γι’ αυτό και χτυπούν το δικαίωμα της απεργίας με μοιρασμένους ρόλους. Από τη μία η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην προκήρυξη της απεργίας και από την άλλη αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είτε με τοποθετήσεις περί ξεπερασμένων μορφών πάλης,  είτε με τέτοιες τυχοδιωκτικές αποφάσεις απαξιώνουν, εκφυλίζουν αυτό το όπλο των εργαζομένων. Υπάρχουν για να στήνουν σωματεία-μηχανισμούς, για να ελέγχουν τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στη ΓΣΕΕ και για να λιβανίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία.  

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας  με αυξήσεις στους μισθούς μας.
Σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους,
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, 
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.
Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.


Το Δ.Σ.