29 Αυγ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο έργο θεατές! Η αλλαγή της κυβέρνησης πιάνει το νήμα από το σημείο  που αφέθηκε! Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με αποφασιστικότητα το πρωτύτερο έργο της αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Το τελειωτικό χτύπημα στην Κυριακάτικη Αργία είναι στα σχέδια της νέας κυβέρνησης και μπορεί προς το παρόν διάφοροι υπουργοί της να το διαψεύδουν άλλα όπως λέει και ο λαός μας " όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά".

Οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει να θυμηθούν ότι το 2013 με το Ν.4177 της τότε κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ   δόθηκε η δυνατότητα στους μεγαλέμπορους να ανοίγουν τα καταστήματα  τους 8 Κυριακές το χρόνο. Πρέπει να φρεσκάρουν στη μνήμη τους επίσης πως το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τα όποια συνθήματα και τις μεγαλοστομίες, όχι μόνο δεν κατήργησε προηγουμένους νόμους αλλά αύξησε τις Κυριακές που θα ανοίγουν τα καταστήματα από 8 σε 32, για πολλές περιοχές.

Στο όνομα του τουρισμού, της τόνωσης της αγοράς,  της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, των επενδύσεων, ξηλώνεται ότι αποτελεί εμπόδιο για τα κέρδη της εργοδοσίας και ένα τέτοιο εμπόδιο είναι και η Κυριακάτικη Αργία όχι μόνο στον κλάδο του εμπορίου. Οι εργοδότες απαιτούν πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων χωρίς κανένα περιορισμό και κόστος.  Ήδη διαθέτουν ένα πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που με βάση τα νέα σχέδια της κυβέρνηση θα δυναμώσει. Ένα οπλοστάσιο που τους δίνει τη δυνατότητα να διευθετούν το ωράριο εργασίας των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. 

Δεν χωράει κανένα περιθώριο αναμονής και επανάπαυσης! Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουμε πείρα «τι σημαίνει» η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων. Δουλειά τις Κυριακές, 6ημερες συμβάσεις, σπαστά ωράρια εργασίας, άνοιγμα των καταστημάτων από τις 7 το πρωί (Leroy Μerlin, Lidl, Praktiker), "λευκές νύχτες ", black Friday. Όλα αυτά άλλα και η βάρβαρη καθημερινότητα με την ένταση στους χώρους εργασίας, μας έχουν γονατίσει στη δουλειά, εξαφανίζοντας κάθε δυνατότητα ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης.

Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα μας απέναντι στην πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση μας για να αυγατίζει τα κέρδη της η εργοδοσία. Βάζουμε μπροστά και παλεύουμε  αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για σύγχρονους όρους δουλειάς με δικαιώματα.

Μπορεί για τους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση και την ΕΕ η Κυριακάτικη Αργία να είναι και αυτή μια "αγκύλωση του παρελθόντος", όμως για εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους και συνολικά την εργατική τάξη, είναι μια αιματοβαμμένη κατάκτηση και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε και θα διεκδικήσουμε τη νομοθετική κατοχύρωση της.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες να απευθυνθούν στο σωματείο τους για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Με συλλογικό, μαχητικό αγώνα να σπάσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις πολιτικές που μας θέλουν συμβιβασμένους με τα ελάχιστα. 

Καλούμε τα Δ.Σ. των σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών, να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα πάνω σε κοινές πρωτοβουλίες που θα βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων τους στον κλάδο του εμπορίου.

Το Δ.Σ.