30 Σεπ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΑ ΓΙΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ

Απεργιακή συγκέντρωση 10:30πμ στα Προπύλαια - Προσυγκέντρωση  9:45πμ πλ. Κάνιγγος

            Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο μας και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία 2 Οκτώβρη. Στην επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση της ΝΔ και  την εργοδοσία απαντάμε με τα δικά μας όπλα, με τα σωματεία και την απεργία μας.

            Απεργούμε για να μην περάσει το  "αναπτυξιακό νομοσχέδιο" – σκούπα, που φέρνει η ΝΔ  μέσω του οποίου επιδιώκεται να μπει ταφόπλακα στις κλαδικές συμβάσεις, τη συλλογική δράση και την απεργία.
Απεργούμε απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία που μας θέλουν με δεμένα τα χέρια, τον καθένα μόνο του, φοβισμένο και έρμαιο των ορέξεων της εργοδοσίας.
Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε  την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων  εμείς  και  οι οικογένειες μας. Πληρώσαμε την κρίση τους και τώρα μας ζητάνε για ακόμα μια φορά να βάλουμε πλάτη για την ανάπτυξη τους.  

Η ανάπτυξη τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντηση μας

            Στην ανάπτυξη και τα κέρδη των εργοδοτών  είναι εμπόδιο μισθοί και δικαιώματα, τα σωματεία που αγωνίζονται με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων. Με αυτά θέλουν να τελειώνουν.
Να μην το επιτρέψουμε! Δική μας υπόθεση είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των όπλων που διαθέτουμε.

            Έχουμε πείρα. Η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου έχοντας εξασφαλισμένο ένα πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο απ’ όλες τις προηγούμενες και νυν κυβερνήσεις, έχει ξεσαλώσει. Μιλάνε για ανάπτυξη στα κέρδη τους και νέες επενδύσεις και εμείς  δουλεύουμε 10ώρα – 12ώρα, σπαστά ωράρια, Κυριακές, 6ήμερα, χωρίς ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, με συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

            Οι εργαζόμενοι στον Σκλαβενίτη πήραν άλλη μια γεύση από την “ανάπτυξή” τους, εφόσον η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι πλειοψηφίες των ΔΣ των  δύο επιχειρησιακών σωματείων προβλέπει καθήλωση μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια! Στα Lidl κόβουν τις δωροεπιταγές από τους εργαζόμενους για να γίνουν επενδύσεις, ώστε να είναι η εταιρία κερδοφόρα και ανταγωνιστική! Στα  Jumbo εφαρμόζεται 6ήμερη εργασία και επιπλήττεται ή απολύεται όποιος εργαζόμενος συμφώνα με την εργοδοσία δεν είναι "παραγωγικός" ή αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, που τις περισσότερες φορές είναι απόρροια της εντατικοποίησης.     
Καμιά ανοχή στην ανάπτυξη τους!
  
            Δυναμώνουμε τους αγώνες μας. Αυτό φοβούνται, γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η εργοδοσία  ότι  υπάρχει αγανάκτηση, προβληματισμός στους εργαζόμενους για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ξέρουν καλά ότι έχουμε την δύναμη μέσα από τα ταξικά μας σωματεία, τις ζωντανές συλλογικές μας διαδικασίες, τους αγώνες και τα αιτήματα μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Κάνουμε το βήμα τώρα!

Συμμετέχουμε στην απεργία 2 Οκτώβρη

Να μην περάσει το νομοσχέδιο – σκούπα των δικαιωμάτων μας

Να διεκδικήσουμε :
ü     Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
ü     Κατάργηση  όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και άμεση υπαγωγή όλων αυτών των εργαζομένων στον εργοδότη που προσφέρουν εργασία. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751 ευρώ!
ü     Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς, διαλύουν  τις ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
ü     Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων και βάση για συζήτηση το μισθό που είχαμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια. 
ü     Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς : Εργονομικά ταμεία, σκαμπό στα ταμεία, κατάλληλο εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο εργασίας, παπούτσια ασφαλείας, συντήρηση μηχανημάτων. Αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα ασφάλειας σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες.
ü     Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων.
ü      Κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
ü     Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα. 
ü     Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
ü     Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο άδεια  με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.
ü     Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.
ü     Δωρεάν μετακίνηση σε απομακρυσμένα εμπορικά κέντρα με ευθύνη της εργοδοσίας από και προς τη δουλειά.

Απεργιακή συγκέντρωση 10:30πμ στα Προπύλαια - Προσυγκέντρωση  9:45πμ πλ. Κάνιγγος

Το ΔΣ