26 Αυγ 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 25/8/2010

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
από 09:00πμ έως 12 το μεσημέρι

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ FOKAS

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες στα καταστήματα FOKAS

Το δίλημμα που βασανίζει αυτό το διάστημα, τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά και όλους μαζί, ανεξάρτητα από τον εργασιακό χώρο που βρισκόμαστε είναι :
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, απαγόρευση των απολύσεων, ή δεχόμαστε λόγω κρίσης να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τρομοκρατία, με απολύσεις δηλ. εξαθλιωμένοι για να σωθούν από την κρίση τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες;

Σκέψου ότι την κρίση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς.

Οι επιχειρήσεις δεν μας απολύουν λόγω των δήθεν υψηλών μας μισθών, αλλά λόγω του ανταγωνισμού τους να αποκομίσουν τεράστια υπερκέρδη στις πλάτες όλων των εργαζομένων.
Μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου είχαν επί δεκαετίες μεγάλα κέρδη και πολλές συνεχίζουν να έχουν παρά την κρίση.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για μεγάλο κύμα απολύσεων στο εμπόριο το Σεπτέμβρη, είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΛΑΟΣ και την συναίνεση της ΝΔ., σημαίνουν ότι η επίθεση δεν σταματάει εδώ, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις το πολυκατάστημα FOKAS στα πλαίσια περικοπών λόγω κρίσης, προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων, μια εκ των οποίων συνδικαλίστρια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιχείρηση προσπαθεί να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενες που «κοστίζουν παραπάνω».

Πριν από 6 μήνες είχε επιχειρήσει να απολύσει ξανά την ίδια εργαζόμενη η οποία επαναπροσλήφθηκε μετά από τη δυναμική παρέμβαση του σωματείου Ιδιωτικών –Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης.

Σκέψου ότι αν κάνεις τώρα πίσω που και πως θα τους σταματήσουμε;

Ο FOKAS με βάση τα δικά του στοιχεία από το 2002 ως το 2007 μόνο, είδε τα κέρδη του να τριπλασιάζονται, άνοιξε νέα υποκαταστήματα σε 5 πόλεις και αποτέλεσε ¨μια από τις πιο κερδοφόρες και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα.
Ο FOKAS είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται, αλλά οι μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να παραμένουν καθηλωμένοι στα άθλια 700 ευρώ. Σήμερα που τα κέρδη της έπεσαν λίγο γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα;
Δεν είναι παράλογο εμείς που παράγουμε τον πλούτο, σήμερα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να απολαμβάνουμε περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες δωρεάν παροχές, να δεχόμαστε τις απολύσεις, τους μισθούς πείνας , και τις συνθήκες εργασίας που θα καθορίζει κάθε φορά η εργοδοσία.
Έχουμε χρέος να παλέψουμε αποφασιστικά ενάντια στα αντεργατικά πακέτα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους συμμάχους της την Ν.Δ., το ΛΑΟΣ, και έρχονται το ένα πίσω από το άλλο και καταστρέφουν την ζωή των εργαζόμενων, σαρώνοντας εργασιακά, ασφαλιστικά, λεηλατώντας το εισόδημα.
Έχουμε χρέος απέναντι στους αγώνες που έδωσε η τάξη μας για να έχουμε κατακτήσεις και δικαιώματα, απέναντι στα παιδιά μας να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά και να χρησιμοποιήσουμε την ταξική μας οργανωμένη δύναμη.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους στο FOKAS να οργανωθούν στο σωματείο τους, να οργανώσουν την αντίσταση τους ενάντια στις απολύσεις, να φτιάξουμε σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, να συμμετέχουμε μαζικά στην ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ
28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 από 09:00 πμ έως 12:00 το μεσημέρι.

ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ

• Άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στο FOKAS.
• Καμιά άλλη απόλυση.
• Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης.
• Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.



ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ