12 Ιουλ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

  Οριστικό τέλος βάζει η κυβέρνηση(ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) στο ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας με την κατάθεση του νομοσχεδίου "κανόνες ρύθμισης της αγοράς και της παροχής υπηρεσιών” ο πέμπτος άξονας του οποίου προβλέπει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας  και την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων.
 Πιο συγκεκριμένα:
·        Η κυβέρνηση ανοίγει τα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. 52 Κυριακές το χρόνο.
·        Για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα άνω των 250 τ.μ. 7 Κυριακές το χρόνο.
·        Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πλέον οι δήμαρχοι (ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) θα καθορίζουν πλέον πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας αρμόδιοι για να αποφασίσουν θα είναι οι περιφερειάρχες.
·        Θα υπάρχουν 4 εκπτωτικές περίοδοι από 2 το προηγούμενο διάστημα.
      Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθώντας να κρύψει την αλήθεια προέβαλε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, το ζωντάνεμα των κέντρων των πόλεων , τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και την ανάγκη για περισσότερες ώρες και μέρες λειτουργίας των καταστημάτων προκειμένου να μπορούν να ψωνίσουν οι Έλληνες καταναλωτές και οι τουρίστες .
      Η αλήθεια είναι ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι αποκομμένο από τη συνολική επίθεση που  έχει εξαπολύσει τόσο η σημερινή  κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων αυξάνει κι  άλλο  την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες  για την  ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών, των μονοπωλιακών ομίλων.
     Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας   έρχεται  να  προστεθεί στην μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία ,στους αθλίους μισθούς, την απληρωσιά, τις ατομικές συμβάσεις, την ανασφάλιστη εργασία, τις χιλιάδες απολύσεις που κάνουν καθημερινά κόλαση  τη ζωή των εργαζόμενων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.
    Είναι κοροϊδία να ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως δεν θα πειραχθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων όταν ήδη έχουν διαλυθεί και θα δεχτούν νέο πλήγμα στις συμβάσεις.
    Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους ,να επιβαρύνουν ακόμα  περισσότερο τη θέση της γυναίκας που είναι επιφορτισμένη με τα επιπλέον βάρη της οικογενειακής ζωής, της ανατροφής και της φροντίδας των μελών της οικογένειας και περιμένει μια μέρα την εβδομάδα για να φροντίσει το σπίτι, να δει τα παιδιά της.
    Θα επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων πάρα τους ισχυρισμούς τους ότι με το συγκεκριμένο μέτρο ωφελούνται οι μικρέμποροι. Λένε συνειδητά ψέματα , γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι εστί ανταγωνιστικότητα  και τους νόμους της αγοράς και ότι κερδισμένοι από αυτό το μέτρο θα είναι τα πολυκαταστήματα, τα σουπερ μάρκετ  , οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Συνάδελφε-σσα ,
Είναι ώρα να ορθώσεις το ανάστημα σου, έχεις πείρα, γνωρίζεις καλά ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, φως στο τούνελ  η δικιά σου θέση θα χειροτερεύει, θα σου αφαιρούνται όσα δικαιώματα σου έχουν απομείνει για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα ,οι μεγαλοκαταστηματάρχες.
 Είναι ώρα να γυρίσεις τη πλάτη σου στην  Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)  που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους  με την εργοδοσία την ΕΣΕΕ,  την ΓΣΕΒΕΕ στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997, αυτή υπερασπίζονται έως και σήμερα. Μπροστά στο αντεργατικό ολοκαύτωμα συνεχίζει να κρατάει τον κλάδο στο περιθώριο, ανέτοιμο οργανωτικά και ιδεολογικά, βάζει εμπόδια στη συσπείρωσή του, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αποφασιστική απόκρουση τις επίθεσης. Υπέγραψε κλαδική σύμβαση στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, με μειώσεις μισθών στη λογική του «μικρότερου κακού», σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τους μεγαλοεργοδότες «κατάφεραν» τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με σημαντικές περικοπές στις συντάξεις.
Είναι ώρα να δυναμώσουμε τη οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα.
Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, άντρες και γυναίκες να δυναμώσουν την κοινή δράση, να δυναμώσουν την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί να κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας.
 Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα   συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση, η πάλη και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:
·        Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
·        Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
·        Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
·        Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
·        Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
·        Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
·        Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ 10:30Π.Μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
 ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΤΟ Δ.Σ.