17 Ιαν 2014


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο
Η λειτουργία των καταστημάτων 2 Κυριακές μέσα στο Δεκέμβρη και η ¨λευκή νύχτα¨ στις 28 Δεκέμβρη, δηλαδή λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ, επιβεβαίωσαν τη θέση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ότι κυβέρνηση και μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο στοχεύουν στη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο και ίσως και την 24ωρη λειτουργία.
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πλέον έχουμε εμπειρία ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας αποδιοργάνωσε την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική μας ζωή.
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επέκτεινε το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και καθιέρωσε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού ο εργαζόμενος ¨ανταλλάσει¨ την εργασία της Κυριακής με ένα ρεπό ενδεχόμενα μέσα στην εβδομάδα. 
Η οδηγία βέβαια για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να δώσει το ρεπό όποτε του καπνίσει, ενώ η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στους τόπους δουλειάς επιτρέπει στον εργοδότη να μην το δώσει καθόλου το ρεπό.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, ουσιαστικά καταργεί το αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου στον ελεύθερο χρόνο.

Την Κυριακή 19 Γενάρη 2014 απεργούμε για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, για ωράριο εργασίας 40ωρο-7ωρο-5θήμερο και για κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.

ΤΟ Δ.Σ.